Muhoksen lukiossa luodaan yhteishenkeä vireällä sykkeellä

Tervareitti 19.2.2018 16:02
Tervareitti

Marianne Ollikainen

– Meillä on täällä aivan mahtava yhteisöllisyyden henki, vaikka toki yksilönkin tarpeet otetaan aina huomioon.

– Olemme onnistuneet jopa niin hyvin, että toimintakulttuuristamme ja yrittäjyyskoulutuksestamme käydään hakemassa oppia muuallekin, hehkuttaa Muhoksen lukion rehtori Minna Kemppainen.

Hyvinvointijohtaja Juha Valta todistaa samaa ja toteaa, että lukion henkilökunta ei malta edes ruokatauolla pohtia muuta kuin työasioita.

– Rehtorillakin on uusien ideoiden kanssa joka päivä sellainen draivi päällä, että hyvä kun ei mene katosta läpi, heittää Valta huvittuneena.

Kemppaisen aikana lukio on nostanut selvästi profiiliaan aktiivisena yleislukiona. Lukio antaa opiskelijoille laajan yleissivistyksen ja hyvät valmiudet lukion oppimäärään perustuviin jatko-opintoihin. Tämä on erityisen tärkeää jatkossa, kun ylioppilaskokeiden tulosten perusteella avautuu yhä useamman jatko-opiskelupaikan ovet.

Yrittäjyys näkyy vahvana ja lukio on ylpeänä myös Geopark-lukio.

– Meillä opetus yritetään pitää mahdollisimman laadukkaana. Pidämme kurssitarjottimen monipuolisena ja tarjoamme paljon koulukohtaisia kursseja. Meillä syventävät kurssit myös toteutuvat, kertoo Kemppainen.

Uutena kokonaisuutena opiskelijoille on tarjolla robotiikka ja ohjelmointi sekä mahdollisuus opiskella yliopistossa tietojenkäsittelyn perusopinnot jo lukioaikana.

Ensi keväänä kirjoitukset sähköisesti

Ylioppilastutkinto muuttuu vaiheittain sähköiseksi ja vuoden päästä kaikki tutkintoaineet kirjoitetaan jo sähköisesti. Tämä edellyttää tieto- ja viestintäteknologian vahvaa käyttöönottoa jo lukio-opintojen aikana. Muhoksen kunta on hankkinut opiskelijakoneet, jonka ansiosta lukiolaisilla on tasapuoliset mahdollisuudet sähköisten oppimateriaalien käyttöön. Kannettavan tietokoneen lukiolaiset saavat omakseen 120 euron omavastuulla.

Koska jokaisella opiskelijalla on käytössään kannettava tietokone, sähköisen pedagogian suhteen Muhoksen lukiossa on hyvä tilanne. Tietokoneita myös käytetään jokaisessa aineessa.

Myös opiskelijakunnalla on merkittävä rooli lukion viihtyvyyttä arvioitaessa. Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jenna Välitalo on erityisen iloinen siitä, että koululla on hyvä ja sykkivä sydän.

– Saaneet osallistua lukion kehittämiseen ja järjestää teemapäiviä. Kahvion pyörittämisellä olemme saaneet itse tuntumaa yrittäjyyteen, hän pohtii.

Remontti edessä lähivuosina

Muhoksella koulurakennusten peruskorjauslistalla on seuraavaksi lukio. Rakennuksessa on sisäilmaongelma ja varsinkin lukion kellarikerros on todettu kosteusvaurioiseksi. Vaikka ongelmia on alapohjasta yläpohjaan asti, niin muissa lukion kerroksilla on ilmastointia tehostamalla saatu työtilat toimiviksi.

– Aika vähän kuulee valituksia. Ehkä eniten kiinnitämme huoneilmaan huomiota silloin, kun pienessä opetustilassa on paljon oppilaita, kertoo Jenna Välitalo.

Kunnan talousarviossa on lukion hankesuunnitteluun ja suunnittelutyön käynnistämiseen varattu 120 000 euroa. Suunnittelutyön aikana ratkaistaan missä laajuudessa lukiolle rakennetaan uudisrakennus, peruskorjataan nykyisiä tai tehdään jotain näiden vaihtoehtojen väliltä.

– Olemme nyt järjestäneet kaksi hankekokousta ja sidosryhmiä on kuultu. Lisäksi olemme käyneet tutustumassa Pudasjärvellä uuteen koulurakennukseen, kertovat Valta ja Kemppainen.

Terveiden opetustilojen vuokraaminen muualta kunnasta on vaikeaa, koska perusopetuksella ja lukio-opetuksella on useita yhteisiä opettajia. Todennäköisesti uudisrakennus rakennetaankin nykyisen koulukampuksen pihalle.

– Suunnittelutyössä tullaan korostamaan monikäyttöisyyttä. Tulevaisuuden lukiossa työtilat pitää muuntua moneen tarkoitukseen. Lisäksi iltakäyttöön pitää panostaa paljon nykyistä enemmän, Kemppainen suunnittelee.

 

Artikkeli Muhoksen lukiossa luodaan yhteishenkeä vireällä sykkeellä julkaistiin alunperin Tervareitti-lehden verkkosivuilla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image