Mainos

It­se­näi­syys­päi­vä­nä seistään kun­nia­var­tios­sa

Tervareitti 5.12.2017 15:20
Tervareitti

Jari Riekki

Muhoksen kirkon vieressä sijaitsevalla sankarihautausmaalla tehdään itsenäisyyspäivänä erityistä kunniaa vuosien 1939–45 sodissa kaatuneiden sankarivainajille.

Satavuotiaan itsenäisen Suomen juhlavuonna on valtiovalta kehottanut järjestämään kunniavartioita, joissa sankarihaudoilla seisoo kunniavartiossa samanikäinen vartiomies kuin kyseinen sankarivainaja oli kaatuessaan.

Kunniavartiolla halutaan korostaa, kuinka sotatoimissa kaatuneet olivat erittäin nuoria miehiä. Talvisodassa kaatuneiden tilastoissa suurimmat tappiot koettiin 22–28 ikäisissä sotilaissa ja jatkosodassa 19–23 vuoden ikäisiä kaatui eniten.

Sankarihaudoilla kautta nykyisen Suomen ja luovutetuilla alueilla lepää noin 90 000 sankarivainajaa. He olivat kaatuessaan pääosin 18–44 -vuotiaita.

Muhos on yksi kunnista, joissa tällainen kunniavartio järjestetään itsenäisyyspäivänä. Keskiviikkona 6.12. juhlallisuudet alkavat juhlajumalanpalveluksella kello 10, jonka jälkeen kunniavartio ja seppeleiden lasku tapahtuu kello 11–11.30 aikaan.

Muhoksella sankarivainajia on yhteensä 127 ja tavoitteeksi otettiin löytää kunniavartiomies joka toiselle haudalle. Tavoitteeseen päästiinkin, joten haudoilla vartiossa seisoo itsenäisyyspäivänä 63 vartiomiestä.

Myös muissa Oulujokivarren kunnissa järjestetään pienimuotoisempia kunniavartioita ja seppeleenlaskuja sankarihaudoille yleensä juhlajumalanpalveluksien yhteyksissä.

 

Artikkeli Itsenäisyyspäivänä seistään kunniavartiossa julkaistiin alunperin Tervareitti-lehden verkkosivuilla.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

natovaalit

Paavon valinta johtaa YYA-sopimukseen. Lue lisää...
Muttas

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image