Itsenäisyyden juhlavuosi pani muistelemaan historiaa

Tervareitti 6.12.2017 6:22
Tervareitti

Marianne Ollikainen

Suomi 100 -teemaa on tänä vuonna ollut tarjolla yllin kyllin. Itsenäisyyden juhlavuoden teemaa on ylläpidetty esillä heti alkuvuodesta lähtien erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa, ja harvassa ovat ne kansalaiset, jotka eivät ole teemaan törmänneet.

Juhlavuoden kääntyessä loppusuoralle vaalalaiset nuoret Iida Koukkari, Liisa Seppänen ja Taavi Karhu toteavat, että vaikka itsenäisyyden juhlavuodesta on koulussa puhuttukin, niin ei kuitenkaan liiaksi asti. Tälläkin hetkellä teema näkyy koululla oikeastaan vain aulassa isona julisteena ja aihetta käsittelevinä kirjoina.

– Minusta on vain hyvä, että opettajien keskuudessa on ymmärretty, ettei tätä tuoda liikaan esille ja joka paikassa, sanoo Taavi.

Itsenäisyyspäivän koulujuhlat olivat kuitenkin haastattelupäivänä vielä edessä.

– Minusta on kyllä sääli, että koulun itsenäisyysjuhlaan menee niin paljon rahaa, ettei joulujuhlaa järjestetä ollenkaan, Iida päivittelee.

Mitä juhlavuoden vietosta pitäisi muistaa?

– Kyllä tätä aihetta pitää keskittyä miettimään, ei se niin joka päivä ole esillä tai oikeastaan tästä on tullut niin arkipäiväinen juttu, miettii Iida.

– Nyt siis halutaan juhlistaa Suomen 100-vuotista historiaa. Olemme voineet tai pystyneet säilyttämään itsenäisyytemme päin pitkään.

Nuoret kertovat, että itsenäisyyspäivän vietto on kotona aika arkista. Perheet kokoontuvat syömään hiukan tavallista arkiruokaa paremmin, poltetaan kynttilöitä ja illalla katsotaan televisiosta, kun ihmiset kättelevät toisiaan presidentin linnassa.

– Meillä äiti on ostanut sinivalkoiset Fiskarsin sakset, muistaa Iida nauraen.

Kavereiden kanssa Suomen itsenäisyys ei tule puheeksi.

– Kyllä me joskus yhdessä ihmettelemme, että miksi tämä kaikki hössötys, spektaakkelit ja mainokset, sanoo Taavi.

Nuoret tunnistavat koulun historiaopetuksen ansiosta pääpiirteittäin Suomen lähihistorian. Vaikka perheissä olekaan enää veteraani-ikäisiä isovanhempia, sodan käyneitä ikäihmisiä, niin aina joku suvussa ottaa historian kertaajan roolin.

– Meillä se on isä, joka on innostunut historiasta ja jonka kanssa pienenä luimme Suomen lasten historiaa, muistelee Iida.

Missä olen kymmenen vuoden päästä?

Nuoret suuntaavat itsenäisyyden juhlavuonnakin katseensa mieluimmin eteenpäin tulevaisuuteen kuin taaksepäin menneisyyteen.

Iida toivoo olevansa 10 vuoden päästä, 27-vuotiaana, ammatissa jota haluaa tehdä. Vielä ammatti ei ole tarkemmin avautunut. Hän toivoo, ettei maata eikä maailmaa ole kohdannut vakavat kriisit.

– Arvelen, että töiden perässä mennään enkä todennäköisesti enää asu Vaalassa.

Liisa haluaisi olla kymmenen vuoden päästä kouluttautunut mahdollisimman pitkälle hyvään ja tuottavaan ammattiin. Toiveammatti vaihtelee päivästä toiseen, mutta tällä hetkellä kärjessä on lakimiehen ammatti.

– Minä olen aika varma, että opiskelut vievät minut muualle. Sitä paitsi tykkäisin asua kaupungissa, Liisa pohtii.

Taavi ei halua haaveilla, mutta asunto ja autotalli pitää saada. Hän harrastaa mopoja ja mönkijöitä ja toivoo, että polttomoottorit sallittaisiin mahdollisimman pitkään.

– Mutta minun mielestä harrastus ei voi olla ammatti, siihen kyllästyisi nopeasti, joten pitänee harkita esimerkiksi sähköalan opintoja.

 

Artikkeli Itsenäisyyden juhlavuosi pani muistelemaan historiaa julkaistiin alunperin Tervareitti-lehden verkkosivuilla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

73
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
54
KeKi poimii Lipon pelaajia – nyt seuraa vaihtaa Hepokangas
45
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
37
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
22
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
20
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
19
Osa työntekijöistä syyttää autotehdasta taukosuositusten laiminlyönnistä – työnantaja vakuuttaa reagoineensa helteeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa. Lauantaina on odotettavissa tukalaa hellettä Lapin maakunnassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa lauantaina rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image