Ruoka

Vuoden viimeisen illan menu on aasialainen – sushisämpylät ja tofu-tikkarit maistuvat

Nopea kurkkusalaatti maistuu vielä seuraavanakin päivänä.
Ruoka 30.12.2017 21:38
Elina Ylitervo
Nyt loppui näpertely. Onigirazut kootaan kuin kerrosleipä. KUVA: Konsta Leppänen

Uusivuosi otetaan vastaan raikkaan japanilaisen illallisen kanssa. Sushi paketoidaan täyttäväksi ja herkulliseksi sämpyläksi.

Onigirazut eli sushisämpylät ovat helppo tarjottava isommallekin porukalle. Täytteitä voi varioida oman maun mukaan. Tässä reseptissä käytetyn teriyakikanan sijaan sämpylän voi täyttää yhtä hyvin esimerkiksi graavilohella, marinoidulla tofulla tai avokadosiivuilla. Majoneesin tilalla voi käyttää vegaanista majoneesia. 

Sämpylät voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja ottaa huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Sämpylöiden kylkiäisinä tarjotaan rapeaa sunomono-kurkkusalaattia. Yksinkertaisista aineksista syntyy raikas lisuke, joka maistuu seuraavana päivänä ruisleivän päällä.

Keitetyt vihreät pavut tarjotaan paahdetuista seesaminsiemenistä ja misotahnasta tehdyn kastikkeen kanssa. Misotahnaa löytyy myös tofutikkareiden marinadista.

Kana-onigirazut

12 kpl

Kanan marinadi:

1 cm tuoretta inkivääriä

1 valkosipulin kynsi

½ dl teriyakikastiketta

2 rkl öljyä

1 ½ rkl ruokosokeria

1/4 tl chilihiutaleita

½ tl suolaa

2 broilerin rintafilettä

Sushiriisi:

4 dl sushiriisiä

5 dl vettä

4 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

Lisäksi:

200 g punakaalia

2 tl omenaviinietikkaa

½ tl suolaa

2 tl sokeria

2 dl majoneesia

½ rkl srirachaa

6 pientä retiisiä

1 ruukku jääsalaattia

6 nori-leväarkkia

Raasta inkivääri ja hienonna valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset ja laita astiaan kanan kanssa. Anna marinoitua pari tuntia. Valuta ylimääräinen marinadi ja paista pannulla kypsäksi. Anna jäähtyä ja leikkaa siivuiksi.

Huuhtele riisiä kylmällä vedellä kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Laita riisi ja vesi kattilaan. Lämmitä kattilaa lieden keskilämmöllä. Kun riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienelle. Anna kypsyä noin 15 minuuttia tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Nosta kattila levyltä ja anna hautua kannen alla vielä 10 minuuttia. Sekoita etikkaan sokeri ja suola. Laita riisi laakeaan astiaan ja mausta etikkaseoksella.

Raasta punakaali ohuiksi suikaleiksi. Sekoita omenaviinietikkaan sokeri ja suola, kaada raasteen päälle. Anna maustua jääkaapissa hetki. Mausta majoneesi srirachalla. Leikkaa retiisit ohuiksi suikaleiksi.

Levitä pöydälle kuusi neliön muotoista palaa kelmua (30 x 30 cm), laita noriarkki kelmun päälle kiiltävä puoli alaspäin. Jaa riisi astiassa kahteentoista osaan. Ota yksi riisiosio ja taputtele noriarkin keskelle noin sentin paksuiseksi vinoneliöksi. Jätä reunoille pari senttiä tilaa.

Levitä riisin päälle majoneesia, kanaviipaleita, retiisiä, kaaliraastetta ja salaattia. Taputtele päälle vielä kerros riisiä. Käännä noriarkin vastakkaiset kulmat keskelle kostutetuin sormin. Lopputulos näyttää kirjekuorelta. Kääri paketti tiukasti kelmuun ja anna vetäytyä ainakin 15 minuuttia. Ota kelmu pois ja leikkaa onigirazut puoliksi.

Tofutikkareiden tikut on koristeltu kultaisella washi-teipillä.

Tofu-tikkarit

8 kpl

400 g kiinteää tofua

¾ dl misotahnaa

3 rkl öljyä

1 ½ rkl hunajaa

3 rkl soijakastiketta

3 rkl valkoviiniä

1 ½ rkl mirinkastiketta

1 tl seesaminsiemeniä

ruohosipulia

Valuta tofusta neste pois, kuivaa talouspaperilla ja leikkaa kahdeksaksi siivuksi. Sekoita misotahnaan öljy, hunaja, soija, valkoviini ja mirinkastike. Laita siivut astiaan ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua 20 minuuttia.

Lämmitä paistinpannulla öljy kuumaksi. Paista siivuja pari minuuttia molemmilta puolilta, kunnes ne saavat kauniin ruskean pinnan. Anna jäähtyä hieman ja työnnä siivuihin tikut. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja ruohosipulisilppua. Tarjoile heti.

Kurkkusalaatti

neljälle lisukkeeksi

1 kurkku

¼ tl suolaa

0,4 dl riisiviinietikkaa

1/2 rkl sokeria

1/2 tl soijakastiketta

1 tl seesaminsiemeniä

Leikkaa kurkut ohuiksi suikaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Purista kurkuista pois ylimääräinen vesi.

Sekoita riisiviinietikkaan sokeri ja soijakastike. Kaada kastike kurkkujen päälle ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Hampaissa rouskuvat vihreät pavut maustetaan seesaminsiemeniä sisältävällä misotahnalla.

Seesamipavut

neljälle lisukkeeksi

300 g vihreitä papuja

100 g kiinteää tofua

3 rkl seesaminsiemeniä

2 tl misokastiketta

2 tl soijakastiketta

2 tl sokeria

Poista pavuista kannat, huuhtele ja valuta lävikössä. Keitä papuja noin 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Tarkista kypsyys, pavut saavat jäädä rapeiksi. Huuhtele kylmällä vedellä.

Murenna tofu sormin pieneksi muruksi. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja murskaa morttelissa. Sekoita joukkoon misokastike, soijakastike ja sokeri. Sekoita papujen ja tofun kanssa. Tarjoile kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

 

Kommentoi

Ei hyvää päivää! Kyllä se on nakit ja perunasalaatti, olutta päälle ja keskiyöllä kuohujuomaa. Tähän on turha tulla neuvomaan, kun on 40 vuotta va

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

99
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
92
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
44
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
24
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
23
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi
23
Trumpin ja Putinin tapaamisen kustannukset miljoonia – "Alkoholitarjoiluihin ei mennyt yhtään veronmaksajien rahoja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

313 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image