Ruoka

Mainos

Voiko ihminen olla koukussa sokeriin?

KUVA: Risto Rasila
Ruoka 3.9.2017 15:53
Saara Kärki

Jotkut kertovat olevansa suorastaan koukussa sokeriin.

Laillistettu ravitsemusterapeutti, Itä-Suomen yliopiston dosentti Leila Karhunen, onko sokeririippuvuutta oikeasti olemassa?

- Asiasta ei vallitse tieteellistä yksimielisyyttä. Eläimillä on tehty tutkimuksia, joissa sokerilla on saatu aikaan samanlaisia käyttäytymistä, kuin mitä päihteet ovat tyypillisesti saaneet aikaan. Tutkimusten mukaan tämä näyttäisi kuitenkin liittyvän ennemmin tapaan, jolla sokeria on tarjottu, kuin sokerin neurokemiallisiin ominaisuuksiin.

- Ihmisillä aiheesta ei ole tutkimusnäyttöä. Toisaalta harvemmin nekään, jotka raportoivat sokerihimostaan, sanovat, että he haluaisivat puhdasta sokeria. Yleensä he syövät sokerin ja rasvan yhdistelmiä. Makea on muutakin kuin sokeri.

- On myös uskalias väite sanoa, että sokeri on kuin huume. Sokeria me kuitenkin tarvitsemme energialähteeksi ja päihteitä emme. Kuinka moni on lähtenyt tekemään rikoksia saadakseen sokeria?

Ovatko toiset persompia makealle kuin toiset?

- Ovat. Ihmisten välillä on paljon myös perinnöllisiä eroja. Omilla tottumuksilla voi myös vahvistaa omaa makeamieltymystään.

Miten makeanhimoa voisi hoitaa tai miten siihen kannattaisi reagoida?

- Makean mieltymykseen vaikuttaa muun muassa se, missä yhteydessä sitä syödään. Jos makeaa syödään nälkäisenä, mieltymys vahvistuu, jos kylläisenä, mieltymys jopa heikkenee.

- Onkin tärkeää muistaa, että syömisestä koettu mielihyvä on normaalia. Joustava, salliva ruokavalio on pitkällä aikavälillä parempi kuin joustamaton ja tiukka.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Sokeria on leivässäkin. Joskus menee kuukausia että ostan karkkia. Sitten voi käydä niin että on lähdettävä kauppaan vain karkkiostoksille🤗 Onneksi ei näin käy usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä olenko koukussa sokeriin,Marianne karkkeihin kylläkin.En syö makeaa yleensä viikolla ollenkaan,mutta kun perjantai-ilta koittaa,niin jos otan yhdenkään Mariannekarkin,niin kippo on helposti alta aika yksikön tyhjä.Sama saattaa toistua lauantai-iltanakin,muulloin en juurikaan syö karkkia.Kahviin en aina laita sokeria,mutta pullaa ja kakkua saatan mussuttaa viikollakin.Varmaan olen koukussa makeaan,haitanneeko se ollenkaan kun ei ole paino-ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä oppii ruuallakin nälkänsä tyydytämään ku itteäns niskasta pitelee, nukkuu tarpeeksi ja pysyttelee poissa masennuksen ulottuvilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi! Ainakin minulle tulee sellainen makeanhimo että jotain makeaa suuhun otan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sokeria me kuitenkin tarvitsemme energialähteeksi" -- tämä väite ei pidä paikkaansa, ihmiskeho ei tarvitse sokeria yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sokeria tarvitaan kyllä, sillä lopulta kaikki syömämme hiilihydraatti pitoinen ruoka muuttuu elimistössä sokereiksi. Varsinaista sokeria, karkkia, pullaa yms. sen sijaan ei tarvita, koska normaali syömämme monipuolinen ruoka riittää pitämään sokeritasot kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvää itsenäisyyspäivää Viro!

Kyllä harmittaa idiootteja, kun Viro on turvassa rosvovaltiolta. Lue lisää...
UMA

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image