Ruoka

Voiko ihminen olla koukussa sokeriin?

KUVA: Risto Rasila
Ruoka 3.9.2017 15:53
Saara Kärki

Jotkut kertovat olevansa suorastaan koukussa sokeriin.

Laillistettu ravitsemusterapeutti, Itä-Suomen yliopiston dosentti Leila Karhunen, onko sokeririippuvuutta oikeasti olemassa?

- Asiasta ei vallitse tieteellistä yksimielisyyttä. Eläimillä on tehty tutkimuksia, joissa sokerilla on saatu aikaan samanlaisia käyttäytymistä, kuin mitä päihteet ovat tyypillisesti saaneet aikaan. Tutkimusten mukaan tämä näyttäisi kuitenkin liittyvän ennemmin tapaan, jolla sokeria on tarjottu, kuin sokerin neurokemiallisiin ominaisuuksiin.

- Ihmisillä aiheesta ei ole tutkimusnäyttöä. Toisaalta harvemmin nekään, jotka raportoivat sokerihimostaan, sanovat, että he haluaisivat puhdasta sokeria. Yleensä he syövät sokerin ja rasvan yhdistelmiä. Makea on muutakin kuin sokeri.

- On myös uskalias väite sanoa, että sokeri on kuin huume. Sokeria me kuitenkin tarvitsemme energialähteeksi ja päihteitä emme. Kuinka moni on lähtenyt tekemään rikoksia saadakseen sokeria?

Ovatko toiset persompia makealle kuin toiset?

- Ovat. Ihmisten välillä on paljon myös perinnöllisiä eroja. Omilla tottumuksilla voi myös vahvistaa omaa makeamieltymystään.

Miten makeanhimoa voisi hoitaa tai miten siihen kannattaisi reagoida?

- Makean mieltymykseen vaikuttaa muun muassa se, missä yhteydessä sitä syödään. Jos makeaa syödään nälkäisenä, mieltymys vahvistuu, jos kylläisenä, mieltymys jopa heikkenee.

- Onkin tärkeää muistaa, että syömisestä koettu mielihyvä on normaalia. Joustava, salliva ruokavalio on pitkällä aikavälillä parempi kuin joustamaton ja tiukka.

MAINOS

Kommentoi

Sokeria on leivässäkin. Joskus menee kuukausia että ostan karkkia. Sitten voi käydä niin että on lähdettävä kauppaan vain karkkiostoksille🤗 Onneksi ei näin käy usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä olenko koukussa sokeriin,Marianne karkkeihin kylläkin.En syö makeaa yleensä viikolla ollenkaan,mutta kun perjantai-ilta koittaa,niin jos otan yhdenkään Mariannekarkin,niin kippo on helposti alta aika yksikön tyhjä.Sama saattaa toistua lauantai-iltanakin,muulloin en juurikaan syö karkkia.Kahviin en aina laita sokeria,mutta pullaa ja kakkua saatan mussuttaa viikollakin.Varmaan olen koukussa makeaan,haitanneeko se ollenkaan kun ei ole paino-ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä oppii ruuallakin nälkänsä tyydytämään ku itteäns niskasta pitelee, nukkuu tarpeeksi ja pysyttelee poissa masennuksen ulottuvilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi! Ainakin minulle tulee sellainen makeanhimo että jotain makeaa suuhun otan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sokeria me kuitenkin tarvitsemme energialähteeksi" -- tämä väite ei pidä paikkaansa, ihmiskeho ei tarvitse sokeria yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sokeria tarvitaan kyllä, sillä lopulta kaikki syömämme hiilihydraatti pitoinen ruoka muuttuu elimistössä sokereiksi. Varsinaista sokeria, karkkia, pullaa yms. sen sijaan ei tarvita, koska normaali syömämme monipuolinen ruoka riittää pitämään sokeritasot kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
23
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image