Ruoka

Tuunaa riisipuuro koo­kos­mai­dol­la ja herkuttele pi­par­kak­ku­voh­ve­leil­la – katso jouluiset reseptit

Riisipuuron voi laittaa myös kookosmaitoa. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Ruoka 17.12.2017 16:59
Elina Ylitervo

Runsas aamiainen aloittaa juhlapyhän ylellisesti. Kutsu suku tapaninpäivän brunssille, jolla jaksaa iltaan asti.

Joulunpyhinä on kerrankin aikaa syödä kiireettömiä, pitkiä aamiaisia. Tuttu riisipuuro tuunataan kookosmaidolla, jolloin puurosta tulee ihanan pehmeän makuinen. Annoksen kruunaavat mehukkaat granaattiomenan siemenet ja karamellilta maistuva kookossokeri.

Joulukinkun rippeet voi käyttää uunissa paistettuun munaan. Munien seuraksi kannattaa kokeilla muitakin joulupöydän tähteitä, esimerkiksi kylmäsavulohta. Vesihauteen ansiosta munat paistuvat tasaisesti, valkuainen kypsyy pehmeäksi ja keltuainen jää juoksevaksi.

Juhlapyhien kunniaksi aamupalalla sopii myös herkutella. Granolan sekaan pilkotaan valkoista suklaata ja rapeat vohvelit muuttuvat jouluiseksi piparkakun mausteilla.

Karpalo-valkosuklaagranola (1,5 l)

4 dl kaurahiutaleita

4 dl ruishiutaleita

1 dl kurpitsansiemeniä

1 dl saksanpähkinöitä

murskattuna

1 dl manteleita murskattuna

1 dl kookoshiutaleita

1 dl juoksevaa hunajaa

½ dl rypsiöljyä

1 ½ tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

1 dl hienoksi pilkottuja taateleita

1 dl kuivattuja karpaloita

100 g rouhittua valkosuklaata

Sekoita kulhossa hiutaleet, siemenet, pähkinät, mantelit ja kookoshiutaleet. Lisää rypsiöljy, hunaja ja mausteet. Sekoita hyvin.

Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista noin 20 minuuttia 175 asteessa. Sekoita muutaman kerran paistamisen aikana ja vahdi, ettei granola pääse palamaan.

Anna granolan jäähtyä kunnolla. Lisää joukkoon taatelit, karpalot ja valkosuklaa. Säilytä kannellisessa purkissa.

Kookos-riisipuuro (neljälle)

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

400 ml kookosmaitoa

4 dl soijamaitoa

1 vaniljatanko

½ tl suolaa

1 granaattiomena

kookossokeria

kanelia

Kaada riisi ja 2 dl vettä paksupohjaiseen kattilaan. Keittele, kunnes neste on imeytynyt lähes kokonaan riisiin.

Lisää kookosmaito, soijamaito sekä vaniljatanko. Anna riisipuuron hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 45 minuuttia, kunnes puuro on pehmeää ja kermaista.

Mausta lopuksi suolalla ja nappaa vaniljatanko pois puurosta. Tarjoile granaattiomenan siemenien, kookossokerin ja kanelin kanssa.

Uunimuna ja kinkkua (kahdelle)

10 g voita

100 g babypinaattia

100 g kinkkua

50 g pehmeää vuohenjuustoa

½ dl kermaa

4 isoa kananmunaa

mustapippuria

Hienonna pinaatti ja leikkaa tai revi kinkku sopiviksi suupaloiksi. Murenna vuohenjuusto. Kuumenna paistinpannulla hieman voita ja paista pinaattia, kunnes se on pehmennyt.

Voitele kaksi paistoastiaa voilla. Kaada kerma astioiden pohjalle. Jaa astioihin paistettu pinaatti, kinkku ja vuohenjuusto. Riko munat päälle, mausta mustapippurilla.

Laita paistoastiat isoon vuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin paistoastioita.

Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt mutta keltuainen on edelleen löysä.

Tarjoile heti leivän kanssa.

Piparkakkuvohvelit (10 kpl)

3 munaa

4 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 rkl sokeria

½ tl jauhettua inkivääriä

½ tl kanelia

¼ tl neilikkaa

50 g voita sulatettuna

lisäksi paistamiseen voita, päälle kermavaahtoa ja marjahilloa

Sekoita kaikki ainekset pallovatkaimella. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Paista kuumalla vohveliraudalla. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Nauti kanelilla maustetun kermavaahdon ja marjahillon kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Normaali riisipuuro, johon sekoittaa kinkun palasia ja päälle laittaa vielä aromisuolaa, johan on hyvää. Ainakin omasta mielestäni. Kannattaa kokeilla, pienellä annoksella, jos epäilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kookosmaitoa ei tarvitse riisipuuroon eikä mihnkään muuallekkaan .vouhojen vouhotuksia .muka teeveen huippukokki tatuoituna kuin joku vankikarkuri .niin kyllä uppoo tasamaan tallaajiin.tai pirren tai pörren keittiöstä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo riisipuuro vaikuttaa omaan makuun aika eksoottiselta. Kaurajuomaan tehty riisipuuro ei yllättäen paljoa hävinnyt perinteiselle. Nimim. vastikään maidottomalle joutunut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla ei käy ketään kylässä en tarvitse muuta kuin ostaa saarioisen valmis riisipuuro ja lämmäyttää se mikrossa siinä on aamupala

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

98
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
76
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Kaivattu maamerkki vai pömpöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
43
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image