Ruoka

Mainos

Tuunaa riisipuuro koo­kos­mai­dol­la ja herkuttele pi­par­kak­ku­voh­ve­leil­la – katso jouluiset reseptit

Riisipuuron voi laittaa myös kookosmaitoa. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Ruoka 17.12.2017 16:59
Elina Ylitervo

Runsas aamiainen aloittaa juhlapyhän ylellisesti. Kutsu suku tapaninpäivän brunssille, jolla jaksaa iltaan asti.

Joulunpyhinä on kerrankin aikaa syödä kiireettömiä, pitkiä aamiaisia. Tuttu riisipuuro tuunataan kookosmaidolla, jolloin puurosta tulee ihanan pehmeän makuinen. Annoksen kruunaavat mehukkaat granaattiomenan siemenet ja karamellilta maistuva kookossokeri.

Joulukinkun rippeet voi käyttää uunissa paistettuun munaan. Munien seuraksi kannattaa kokeilla muitakin joulupöydän tähteitä, esimerkiksi kylmäsavulohta. Vesihauteen ansiosta munat paistuvat tasaisesti, valkuainen kypsyy pehmeäksi ja keltuainen jää juoksevaksi.

Juhlapyhien kunniaksi aamupalalla sopii myös herkutella. Granolan sekaan pilkotaan valkoista suklaata ja rapeat vohvelit muuttuvat jouluiseksi piparkakun mausteilla.

Karpalo-valkosuklaagranola (1,5 l)

4 dl kaurahiutaleita

4 dl ruishiutaleita

1 dl kurpitsansiemeniä

1 dl saksanpähkinöitä

murskattuna

1 dl manteleita murskattuna

1 dl kookoshiutaleita

1 dl juoksevaa hunajaa

½ dl rypsiöljyä

1 ½ tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

1 dl hienoksi pilkottuja taateleita

1 dl kuivattuja karpaloita

100 g rouhittua valkosuklaata

Sekoita kulhossa hiutaleet, siemenet, pähkinät, mantelit ja kookoshiutaleet. Lisää rypsiöljy, hunaja ja mausteet. Sekoita hyvin.

Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista noin 20 minuuttia 175 asteessa. Sekoita muutaman kerran paistamisen aikana ja vahdi, ettei granola pääse palamaan.

Anna granolan jäähtyä kunnolla. Lisää joukkoon taatelit, karpalot ja valkosuklaa. Säilytä kannellisessa purkissa.

Kookos-riisipuuro (neljälle)

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

400 ml kookosmaitoa

4 dl soijamaitoa

1 vaniljatanko

½ tl suolaa

1 granaattiomena

kookossokeria

kanelia

Kaada riisi ja 2 dl vettä paksupohjaiseen kattilaan. Keittele, kunnes neste on imeytynyt lähes kokonaan riisiin.

Lisää kookosmaito, soijamaito sekä vaniljatanko. Anna riisipuuron hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 45 minuuttia, kunnes puuro on pehmeää ja kermaista.

Mausta lopuksi suolalla ja nappaa vaniljatanko pois puurosta. Tarjoile granaattiomenan siemenien, kookossokerin ja kanelin kanssa.

Uunimuna ja kinkkua (kahdelle)

10 g voita

100 g babypinaattia

100 g kinkkua

50 g pehmeää vuohenjuustoa

½ dl kermaa

4 isoa kananmunaa

mustapippuria

Hienonna pinaatti ja leikkaa tai revi kinkku sopiviksi suupaloiksi. Murenna vuohenjuusto. Kuumenna paistinpannulla hieman voita ja paista pinaattia, kunnes se on pehmennyt.

Voitele kaksi paistoastiaa voilla. Kaada kerma astioiden pohjalle. Jaa astioihin paistettu pinaatti, kinkku ja vuohenjuusto. Riko munat päälle, mausta mustapippurilla.

Laita paistoastiat isoon vuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin paistoastioita.

Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt mutta keltuainen on edelleen löysä.

Tarjoile heti leivän kanssa.

Piparkakkuvohvelit (10 kpl)

3 munaa

4 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 rkl sokeria

½ tl jauhettua inkivääriä

½ tl kanelia

¼ tl neilikkaa

50 g voita sulatettuna

lisäksi paistamiseen voita, päälle kermavaahtoa ja marjahilloa

Sekoita kaikki ainekset pallovatkaimella. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Paista kuumalla vohveliraudalla. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Nauti kanelilla maustetun kermavaahdon ja marjahillon kanssa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Normaali riisipuuro, johon sekoittaa kinkun palasia ja päälle laittaa vielä aromisuolaa, johan on hyvää. Ainakin omasta mielestäni. Kannattaa kokeilla, pienellä annoksella, jos epäilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kookosmaitoa ei tarvitse riisipuuroon eikä mihnkään muuallekkaan .vouhojen vouhotuksia .muka teeveen huippukokki tatuoituna kuin joku vankikarkuri .niin kyllä uppoo tasamaan tallaajiin.tai pirren tai pörren keittiöstä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo riisipuuro vaikuttaa omaan makuun aika eksoottiselta. Kaurajuomaan tehty riisipuuro ei yllättäen paljoa hävinnyt perinteiselle. Nimim. vastikään maidottomalle joutunut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla ei käy ketään kylässä en tarvitse muuta kuin ostaa saarioisen valmis riisipuuro ja lämmäyttää se mikrossa siinä on aamupala

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

37
Sote-yrityksiä peittää salamyhkäisyyden verho – asiantuntijoidenkin on vaikeaa ottaa niistä selkoa
32
Yli puolet vastustaa Ylen kyselyssä aktiivimallia – Perehtyminen mallin ehtoihin näyttäisi lisäävän vastustusta
29
Paluulento Las Palmasista Ouluun myöhästyi 55 tuntia – "valitettava ja poikkeuksellisen pitkä viivästys"
26
Karjasillan suojelukaava valmistunee parin vuoden kuluttua – alueelta puretaan yksi tai kaksi taloa vuodessa
25
Puheenaihe: Pitäisikö gallupit kieltää vaalien edellä?
22
Keskustan Kärnä kieltäisi pyydä ja päästä -kalastuksen: "Kalastuksen lähtökohtana tulisi olla ruoan hankkiminen"
17
Apu selkäkipuun voi löytyä ajatuksia ja tunteita työstämällä – "Ihminen pystyy hyvään elämään kivuista huolimatta"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

279 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image