Ruoka

Tuunaa riisipuuro koo­kos­mai­dol­la ja herkuttele pi­par­kak­ku­voh­ve­leil­la – katso jouluiset reseptit

Riisipuuron voi laittaa myös kookosmaitoa. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Ruoka 17.12.2017 16:59
Elina Ylitervo

Runsas aamiainen aloittaa juhlapyhän ylellisesti. Kutsu suku tapaninpäivän brunssille, jolla jaksaa iltaan asti.

Joulunpyhinä on kerrankin aikaa syödä kiireettömiä, pitkiä aamiaisia. Tuttu riisipuuro tuunataan kookosmaidolla, jolloin puurosta tulee ihanan pehmeän makuinen. Annoksen kruunaavat mehukkaat granaattiomenan siemenet ja karamellilta maistuva kookossokeri.

Joulukinkun rippeet voi käyttää uunissa paistettuun munaan. Munien seuraksi kannattaa kokeilla muitakin joulupöydän tähteitä, esimerkiksi kylmäsavulohta. Vesihauteen ansiosta munat paistuvat tasaisesti, valkuainen kypsyy pehmeäksi ja keltuainen jää juoksevaksi.

Juhlapyhien kunniaksi aamupalalla sopii myös herkutella. Granolan sekaan pilkotaan valkoista suklaata ja rapeat vohvelit muuttuvat jouluiseksi piparkakun mausteilla.

Karpalo-valkosuklaagranola (1,5 l)

4 dl kaurahiutaleita

4 dl ruishiutaleita

1 dl kurpitsansiemeniä

1 dl saksanpähkinöitä

murskattuna

1 dl manteleita murskattuna

1 dl kookoshiutaleita

1 dl juoksevaa hunajaa

½ dl rypsiöljyä

1 ½ tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

1 dl hienoksi pilkottuja taateleita

1 dl kuivattuja karpaloita

100 g rouhittua valkosuklaata

Sekoita kulhossa hiutaleet, siemenet, pähkinät, mantelit ja kookoshiutaleet. Lisää rypsiöljy, hunaja ja mausteet. Sekoita hyvin.

Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista noin 20 minuuttia 175 asteessa. Sekoita muutaman kerran paistamisen aikana ja vahdi, ettei granola pääse palamaan.

Anna granolan jäähtyä kunnolla. Lisää joukkoon taatelit, karpalot ja valkosuklaa. Säilytä kannellisessa purkissa.

Kookos-riisipuuro (neljälle)

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

400 ml kookosmaitoa

4 dl soijamaitoa

1 vaniljatanko

½ tl suolaa

1 granaattiomena

kookossokeria

kanelia

Kaada riisi ja 2 dl vettä paksupohjaiseen kattilaan. Keittele, kunnes neste on imeytynyt lähes kokonaan riisiin.

Lisää kookosmaito, soijamaito sekä vaniljatanko. Anna riisipuuron hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 45 minuuttia, kunnes puuro on pehmeää ja kermaista.

Mausta lopuksi suolalla ja nappaa vaniljatanko pois puurosta. Tarjoile granaattiomenan siemenien, kookossokerin ja kanelin kanssa.

Uunimuna ja kinkkua (kahdelle)

10 g voita

100 g babypinaattia

100 g kinkkua

50 g pehmeää vuohenjuustoa

½ dl kermaa

4 isoa kananmunaa

mustapippuria

Hienonna pinaatti ja leikkaa tai revi kinkku sopiviksi suupaloiksi. Murenna vuohenjuusto. Kuumenna paistinpannulla hieman voita ja paista pinaattia, kunnes se on pehmennyt.

Voitele kaksi paistoastiaa voilla. Kaada kerma astioiden pohjalle. Jaa astioihin paistettu pinaatti, kinkku ja vuohenjuusto. Riko munat päälle, mausta mustapippurilla.

Laita paistoastiat isoon vuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin paistoastioita.

Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt mutta keltuainen on edelleen löysä.

Tarjoile heti leivän kanssa.

Piparkakkuvohvelit (10 kpl)

3 munaa

4 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 rkl sokeria

½ tl jauhettua inkivääriä

½ tl kanelia

¼ tl neilikkaa

50 g voita sulatettuna

lisäksi paistamiseen voita, päälle kermavaahtoa ja marjahilloa

Sekoita kaikki ainekset pallovatkaimella. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

Paista kuumalla vohveliraudalla. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Nauti kanelilla maustetun kermavaahdon ja marjahillon kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Normaali riisipuuro, johon sekoittaa kinkun palasia ja päälle laittaa vielä aromisuolaa, johan on hyvää. Ainakin omasta mielestäni. Kannattaa kokeilla, pienellä annoksella, jos epäilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kookosmaitoa ei tarvitse riisipuuroon eikä mihnkään muuallekkaan .vouhojen vouhotuksia .muka teeveen huippukokki tatuoituna kuin joku vankikarkuri .niin kyllä uppoo tasamaan tallaajiin.tai pirren tai pörren keittiöstä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo riisipuuro vaikuttaa omaan makuun aika eksoottiselta. Kaurajuomaan tehty riisipuuro ei yllättäen paljoa hävinnyt perinteiselle. Nimim. vastikään maidottomalle joutunut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla ei käy ketään kylässä en tarvitse muuta kuin ostaa saarioisen valmis riisipuuro ja lämmäyttää se mikrossa siinä on aamupala

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa sekä tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image