Ruoka

Tätä grilliruokaa et ole taatusti vielä kokeillut – Frittimämmi on hämmentävän hyvä pää­siäis­herk­ku

Ensipuraisulla frittimämmi lohkeaa rapsakasti. Sisällä on valuvaa lämmintä mämmiä. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen
Ruoka 29.3.2018 7:00 | Päivitetty 29.3.2018 17:39
Riikka Happonen

Grilliyrittäjä Kimmo Puonti ei ole sieltä perinteisemmästä päästä. Hämeenlinnalaisen Kipin Grillin yrittäjä haluaa yllättää asiakkaansa joka viikko. Mitä voimakkaampi reaktio, sen parempi.

Pääsiäisen kunniaksi Puonti on kehittänyt kuitenkin omallakin mittapuulla jotain todella hämmentävää. Viikon tuotteena on nimittäin frittimämmi.

Mistä ihmeestä moinen idea?

– Pääsiäisestä tuli mieleen ensimmäisenä mämmi, josta pidän siis ihan sellaisenaankin. Mutta eihän grilli voi myydä mämmiä mämminä, joten keksin kokeilla mämmin friteerausta. Tuotteesta tuli niin hyvä, että otin sen viikoksi myyntiin, Puonti kertoo.

Frittimämmi valmistetaan pyörittelemällä pakastettu mämmipala frittikastikkeessa ja upottamalla rasvakeittimeen. Lopputuloksena on iso friteerattu pallo, joka tarjoillaan kerman tai vaniljakastikkeen kera.

Pakkohan sitä on maistaa.

Rapean kuoren ja pehmeän makean sisuksen yhdistelmästä tulee ensimmäisenä mieleen luumuinen joulutorttu. Frittimämmi-annos on muutenkin hieman leivosmainen, vaikka se onkin syytä nauttia lusikalla syvältä lautaselta.

Leivosmainen koostumus

Ensipuraisulla frittimämmi lohkeaa rapsakasti. Sisällä on valuvaa lämmintä mämmiä. Rapean kuoren ja pehmeän makean sisuksen yhdistelmästä tulee ensimmäisenä mieleen luumuinen joulutorttu. Annos on muutenkin hieman leivosmainen, vaikka se onkin syytä nauttia lusikalla syvältä lautaselta.

Mämmi maistuu itseltään, mutta on lämpimänä tavallista juoksevampaa, eikä jää kiinni kitalakeen. Vaniljakastike ja rasvaisen rapsakka kuori taittavat happamanmakeaa mallasmaisuutta.

Tämähän on hämmentävän hyvää! Parasta mämmiä, mitä olen koskaan maistanut. Kyllä tätä ilokseen syö.

Ehdotan grillinpitäjälle, että annos voisi maistua makean kastikkeen sijaan myös sriracha-kastikkeen kera, jolloin mämmistä tulisi itämaisen sweet & sour -henkinen.

– Tuo on muuten totta. Täytyykin kokeilla. Tosin sitten se menisi ihan toiseen suuntaan, minä kun olen tällainen perinteinen, Puonti naurahtaa.

"Suomalaiset tykkäävät erikoisuuksista"

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kimmo Puonti herättää huomiota omaperäisillä tuotteillaan.

Yrittäjä on tempaissut tarjoamalla esimerkiksi laskiaisen aikaan kermavaahdolla ja mansikkahillolla tuunattuja hotdogeja. Valtakunnalliseen julkisuuteen hän päätyi taannoin Telamiina-hampurilaisellaan.

– Olen huomannut, että suomalaiset tykkäävät maistaa kaikkea erikoista. En minä ihan kaikkia ruokakokeilujani kuitenkaan myyntiin laita. Testaan kaiken ensin itse, Puonti kertoo.

Juttua korjattu 29.3.2019 kello 9:40. Grilliyrittäjän nimi on Kimmo Puonti, ei Vuonti, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Oikaisu täällä.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image