Ruoka

Mainos

Suo­ma­lai­sit­tain tapastellen pikkujouluun

Ruoka 22.11.2012 0:00
Riitta-Maija Sykkö

Espanjasta kotoisin olevia tapaksia eli pieniä alku- tai suupaloja tarjotaan ruokahalun herättelemiseksi. Alkupaloiksi riittää kolmesta viiteen suupalaa.
Mikään ei silti estä tarjoilemasta tapaksia vaikka kokonaisen aterian verran.
Tapaksista koottu buffetpöytä sopii rentoihin juhliin ja illanistujaisiin, joten se on kuin tehty pikkujouluihin.
Lajitelmaa ei tarvitse koota pelkästään espanjalaisista herkuista. Myös kotoiset maut sopivat tarjoiluun.

”Tapakset valmistetaan puhtaista ja tuoreista raaka-aineista. Niitä ei mausteta eikä peitetä kastikkeilla. Raaka-aineiden omat maut ovat pääosassa”, toteaa Kokkolan Sokos Hotelli Kaarlen keittiöpäällikkö Pekka Partanen.
Maustamisessa käytetään tuoreita yrttejä ja dippikastikkeet tarjotaan erikseen.
”Tyypillisiä tapaksia ovat juustot, makkarat, kinkku, paahtopaisti, kana, oliivit, äyriäiset, lihapullat, erilaisissa öljyissä marinoidut kauden kasvikset, sienet, mantelit, pähkinät sekä tuore leipä”.
Jälkiruuaksi tarjotaan pieniä makeita leivonnaisia, jäätelöä ja hedelmiä.
Tapasten kirjo on laaja eikä missään ole määritelty, mitä tapaspöydässä ei saisi tarjoilla.
”Espanjalaisuuttakaan ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Meillä on muun muassa hienoja kaloja, joita voi tuoda tapaspöytään”, vinkkaa Partanen.
Kaikkea ei tarvitse valmistaa itse vaan osan tapaksista voi ostaa valmiina.

Espanjalainen sana tapa (monikossa tapas) eli suomeksi kansi tarkoitti alunperin viinilasin päälle asetettua leipäpalaa, jonka tehtävänä oli suojata lasia pörrääviltä hyönteisiltä.
Myöhemmin viipaleen päälle alettiin kasata erilaista pikkupurtavaa.
Nykyisin espanjalaiset nauttivat tapaksia lounaalla kahviloissa tai seisaaltaan baaritiskillä. Iltaisin saatetaan kulkea baarista toiseen maistelemassa eri ravintoloiden erikoisuuksia. Kotona tapakset kuuluvat espanjalaisten arkeen  ja juhlaan.
Tapasten nauttimiseen liittyy rento yhdessäolo ja ruokailu ystävien ja perheenjäsenten kanssa.

”Meillä ravintoloiden tapas-kulttuuri on vasta tulossa. Kiinalaisia, vietnamilaisia ja texmex -ravintoloita on paljon, mutta espanjalaistyyppisiä ravintoloita tai ruokaa on tarjolla toistaiseksi vähän”, toteaa Hotelli Kaarlen liikeideapäällikkö Christoffer Lillvik.
Hän uskoo, että tapaksille olisi tilausta.
”Lajitelma tapaksia ja lasi viiniä on hyvä vaihtoehto, kun ravintolaan halutaan vain pistäytyä tapaamaan ystäviä ja nauttimaan jotain pientä ja kevyttä”.
”Tapaksille voi piipahtaa vaikka työpäivän jälkeen”.

Leipäjuusto-
oliivitikut
4 porkkanaa
2 tl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 leipäjuustoa
16 kivetöntä oliivia

Kuori porkkanat ja leikkaa ne 16 palaan tai kuutioon.
Keitä paloja suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Valuta vesi pois.
Lisää kattilaan öljy, hunaja ja suola. Ravistele kattilaa kevyesti.
Viipaloi leipäjuusto. Tikuta oliivit, juusto-, porkkanapalat cocktailtikkuihin.

Viikunapiparit
20 piparkakkua
Glögimarinoidut viikunat:
1/2 dl valmista glögiä
10 kuivattua viikunaa
Lisäksi:
sinihomejuustoa

Halkaise viikunat pitkittäin ja laita kattilaan glögin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna viikunoiden jäähtyä ja maustua glögissä.
Nostele piparkakkujen päälle viipale sinihomejuustoa ja jäähtynyt viikunan puolikas.

Marinoidut herkkusienet
12 isoa herkkusientä
5 dl oliiviöljyä
2 puserrettua valkosipulin kynttä
sitruunan mehu ja hieman raastettua kuorta
1 pieni chili
nippu hienonnettua persiljaa
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset paitsi herkkusienet ja mausta suolalla ja pippurilla.
Aseta herkkusienet uunivuokaan kanta ylöspäin ja paahda ne 200-asteisessa uunissa lähellä grillivastusta noin 5–8 minuuttia tai kunnes ovat pehmenneet.
Siirrä herkkusienet lämpimälle tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa pikkupurtavana esimerkiksi maalaisleivän kanssa.

Espanjalaiset lihapullat
400 g jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 porkkana
2 dl vettä
1 viipale täysjyväpaahtoleipää
mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta
2 tl kuivattua basilikaa
tai minttua

Leikkaa sipulit pieneksi silpuksi ja raasta porkkana. Lisää ne veteen yhdessä murustetun paahtoleivän kanssa ja mausta.
Anna taikinan maustua hetki ja leivo siitä pieniä lihapullia. Asettele ne uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Kastike:
1 purkki tomaattimurskaa
1 rkl chilikastiketta tai chili-
jauhetta maun mukaan
1/2 dl tuoretta oreganoa
ripaus kanelia
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
1/2 dl vettä

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada se pullien päälle uunivuokaan.
Jatka paistamista 150 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoile lihapullat tapas-tyyliin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Tapakset ovat nameja, ainakin jos niiden tekoon on käytetty vähän vaivaa ja aikaa. Saarioisen lihapullat tomaattikastikkeella ei ole mielestäni sellaista, jota ainakaan ravintolasta toivoisi saavansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image