Ruoka

Sitrukset tuovat väriä ja iloa ruokapöytään – tarjolle nopeaa sit­ruu­na­pas­taa ja herkullista kle­men­tii­ni­pii­ras­ta

Sitruunaspagetti valmistuu vartissa.
Ruoka 27.1.2018 19:50
Nanna Rintala

Nyt ne ovat parhaimmillaan.

Appelsiinit, mandariinit, veriappelsiinit, greipit, sitruunat, klementiinit ja muut sitrushedelmät piristävät talvea reippaalla värityksellään, aromaattisella tuoksullaan ja maullaan.

Sitrukset löytävät tiensä niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin. 

Klassisia yhdistelmiä ovat appelsiini ja suklaa, kalat, merenelävät ja sitruuna tai lime meksikolaisten ja aasialaisten ruokien maustajana. Sitrusten hapot marinoivat myös lihan ja kruunaavat salaatin. Sitruuna tutun perunamuusin mausteena nostaa sen uusiin sfääreihin.

Makeimmat sitrushedelmät maistuvat sellaisinaan, eikä vastapuristettua sitrusmehua parempaa aamunaloittajaa olekaan.

Kokeile uunilohta vaihteeksi näyttävällä ja maistuvalla sitrus-fenkolipedillä. Valmista thai-henkinen salaatti jättimäisestä pomelosta tai pyöräytä yksinkertaisen maistuva ja nopea sitruunapasta kiireiseen arki-iltaan. Klementiinipiiras nousee varmasti kahvipöydän puheenaiheeksi.

Ota kaikki irti mehukkaasta sesongista ja lataa päivääsi lisää vitamiineja, makua ja väriä. Alkuvuosi on parasta sitrusaikaa.

Ohjeet ovat kuudelle hengelle.

 

 

Uunilohi sitruspedillä

1 iso fenkoli ohuina suikaleina

1 veriappelsiini siivuina

1 sitruuna siivuina

1 appelsiini siivuina

2 valkosipulinkynttä siivuina

1 rkl oliiviöljyä

4 tillinvartta

n. 800 g lohifilee

3 rkl hunajaa

2 rkl appelsiinin mehua

2 rkl sitruunan mehua

1 tl cayennea

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Leikkaa fenkoli siivuiksi. Pese sitrukset hyvin ja leikkaa nekin ohuiksi siivuiksi. Kuori ja leikkaa valkosipuli siivuiksi. Yhdistä aineet ja sekoita mukaan 1 rkl oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos voidellun tai leivinpaperilla suojatun uunivuoan pohjalle.

Kuivaa lohifilee talouspaperilla ja aseta se nahkapuoli alaspäin sitruspedille.

Yhdistä hunaja, appelsiinin ja sitruunan mehut ja cayenne hyvin sekoittaen ja valuta lohen pinnalle. Suolaa ja pippuroi.

Paista lohta 150-asteisessa uunissa lohifileen paksuudesta riippuen 20-30 minuuttia. Jätä lohi meheväksi, sisälämpö 42-52 astetta makusi mukaan.

Nosta lohi tarjolle sellaisenaan uunivuoassa tai murra siitä paloja tarjoiluvadille, jonka reunoille/päälle nostat sitrukset ja fenkolit. Nosta uunissa olleet tillinoksat pois ja korvaa ne tuoreella silputulla tillillä.

Pomelosalaatti thai-tyyliin

½ dl makeuttamattomia kookoshiutaleita

3 rkl öljyä

2 salottisipulia

½ dl suolaamattomia maapähkinöitä

2 rkl ruokosokeria

1 punainen tai vihreä chili

2 valkosipulinkynttä

1 limen mehu

2 rkl kalakastiketta

2 pomeloa

reilusti tuoretta korianteria ja minttua

Paahda kookoshiutaleita kuivalla pannulla ja miedolla lämmöllä kullanruskeiksi. Laita sivuun odottamaan. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ohueksi suikaloidut sipulit kullanruskeiksi ja rapeiksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Paahda samassa öljyssä myös pähkinät.

Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna se, kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet. Sekoita ruokosokeri, valkosipuli, chili, limen mehu ja kalakastike kastikkeeksi.

Leikkaa pomeloista reilut kantapalat pois ja pitäen sitä pystyssä leikkuulautaa vasten, leikkaa kuoret irti pomelon ympäri terävällä veitsellä. Leikkaa niin paljon, että poistat myös valkoisen .nahan.. Irrota pomelosta sitten kuorettomia segmenttejä ja puolita ne. Laita pomelon hedelmäpalat kulhoon, jossa sekoitat mukaan sipulin, kookoksen, pähkinät, mintun, korianterin ja kastikkeen.

Tarjoa aasialaisten ruokien lisäkkeenä tai pihvin seuraksi.

Sitruunaspagetti

500 g spagettia

2-3 sitruunaa

125 g parmesania

2 dl kermaa

1-2 dl pastan keitinvettä

tuoretta basilikaa

rucolaa

1 dl kivettömiä mustia kalamata-oliiveja

suolaa

mustapippuria

Keitä pasta runsaassa suolatussa vedessä napakaksi, noin 8 minuuttia. Valuta. Ota 2 dl keitinvettä talteen.

Pastan kiehuessa yhdistä paistinpannulla kerma, 1 sitruunan raastettu kuori ja parmesaani. Lisää mukaan keitinvesi ja kuumenna kiehuvaksi.

Sekoita spagetti hyvin kastikkeen joukkoon ja lisää mukaan myös puristettu mehu sitruunoista, oliivit, rucola ja basilika. Kierrä päälle mustapippuria myllystä ja tarkista suola. Tarjoile heti.

KUVA: Picasa

Klementiinipiiras

Pohja:

400g pakaste murotaikinaa

tai

175 g voita

4 dl jauhoja

1 1/2 dl sokeria

1 1/2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 muna

Täyte:

6 dl vettä

3 dl sokeria

4-5 klementiiniä

1 klementiinin raastettu kuori

3 klementiinin mehu

200g tuorejuustoa

1 keltuainen

2 dl kermaa

1 tl vanilliinisokeria

¼ tl suolaa

3 rkl ruokosokeria

Valmista pohja nyppimällä kuivat aineet sekaisin voin kanssa ja lisäämällä lopuksi muna hyvin sekoittaen tai käytä valmista pakastemurotaikinapohjaa. Painele taikina ohueksi kuoreksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita kuoren päälle leivinpaperi ja kuivia herneitä tai riisiä painoksi ja esipaista 20 minuuttia 175-asteisessa uunissa.

Pese klementiinit hyvin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää veteen sokeri. Viipaloi klementiinit ja laita siivut hiljalleen kiehumaan kymmeneksi minuutiksi sokeriliemeen. Nosta siivut sitten varovasti pois. Ota talteen 2 dl sokerilientä, lisää siihen klementiinien mehu ja kuori ja keitä kokoon, niin että sinulle jää 2 dl.

Vatkaa tuorejuusto, kerma, muna, vaniljasokeri, suola ja klementiinisiirappi tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Asettele klementiinisiivut täytteen pinnalla ja paista 175 asteessa kunnes täyte on hyytynyt, noin 20 min. Anna jäähtyä.

Ennen tarjoilua voit ripotella pinnalle ruokosokerin ja polttaa pinnan rapeaksi tohottimella bruleen tapaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image