Mainos

Sipulista mukavan täyteläistä makua


Jukka Leinonen
Ruoka  10.1.2013 | Tähtinen Peerit Muuta tekstin kokoa -+

Perunan ja porkkanan jälkeen sipuli on käytetyin kasviksemme. Keski-Aasiasta kotoisin olevaa keltasipulia on viljelty Kiinassa ja Egyptissä yli 3000 vuotta.
Sipuleita arvostetaan erityisesti kulinarististen ominaisuuksiensa takia ja niillä uskotaan olevan myös lääkinnällisiä ominaisuuksia.
Sipulin voimakas maku ja tuoksu johtuvat rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat sipulia hienonnettaessa tai kuumennettaessa. Pitkään haudutettuna sipuli muuttuu kitkeränkirpeästä mukavan makeaksi.
Kuivattu sipuli homehtuu helposti kosteassa. Siksi sipulit tulisikin säilyttää ilmavassa paikassa mielellään kylmässä, +2 – +5 asteessa.
Takavuosien suosikkia sakeaa ja vahvaa sipulikeittoa tarjottiin ennen iltamyöhästä aamuvarhaiseen Pariisin vanhoilla halleilla. Sipulipiiras on toinen ruoka, joka vie ajatukset Ranskaan.

Ranskalainen sipulikeitto
100 g voita
500 g isoja sipuleita ohuina viipaleina
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 l lihalientä
suolaa ja pippuria myllystä
Lisäksi:
patonkisiivuja
emmentalraastetta
 
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipuliviipaleet ja kuullota miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen kunnes sipuli on pehmeää.
Ripottele joukkoon jauhot ja hämmentele vielä parin minuutin ajan. Lisää lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Hauduta keittoa tunnin ajan.
Kaada keitto annoskulhoihin. Paahda patonkisiivut, laita kulhoihin ja lisää juustoraaste.
Laita kulhot uuniin grillivastuksen alle. Kun juusto alkaa kuplia ja saa hieman väriä, tarjoile keitto heti.

Alsacen sipulipiirakka
350 g voitaikinaa
350–400 g sipulia (kelta- ja punasipulia)
100 g suikaloitua pekonia
3 kananmunaa
3,5 dl kuohukermaa
suolaa ja pippurirouhetta
 
Käytä pakastettua taikinaa ja sulata se ohjeen mukaan. Voit kokeilla myös valmista ruiskaurapiirakkataikinaa. Kauli taikina  ohueksi ja laita se noin 26-senttiseen vuokaan.
Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi.
Kuullota sipulia voissa noin 15 minuutin ajan ja lisää pekonisuikaleet. Anna vielä paistua kymmenkunta minuuttia.
Jäähdytä.
Sekoita keskenään kerma ja kananmunat. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Levitä sipulisilppu pohjalle. Kaada muna-kermaseos sipulien päälle.
Paista 180-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia.
Tarjoa vihersalaatin kera.
Vältä kyyneleet
Mikäli sipulin pilkkominen itkettää:
Kastele sipuli kylmällä vedellä ennen leikkaamista.
Pakasta sipuli noin 15 minuutiksi ennen leikkaamista.
Laita sipuli mikroon minuutiksi ennen leikkaamista.
Laita liesituuletin päälle ja käsittele sipuli sen läheisyydessä.
Käytä terävää veistä, se rikkoo sipulin solukkoa tylsää vähemmän.
Ota kuorimisen ja leikkaamisen ajaksi uima- tai laskettelulasit käyttöön.
Muista, että sipulin voimakas haju tarttuu helposti leikkuulautaan ja leikkuulaudan puhdistamisen jälkeenkin vielä siitä muihin raaka-aineisiin. Varaa keittiöön sipulin leikkaamista varten erillinen leikkuulauta tai suojaa leikkuulauta leivinpaperilla.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos
Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös