Ruoka

Sipulista mukavan täyteläistä makua

KUVA: Jukka Leinonen
Ruoka 10.1.2013 0:00
Tähtinen Peerit

Perunan ja porkkanan jälkeen sipuli on käytetyin kasviksemme. Keski-Aasiasta kotoisin olevaa keltasipulia on viljelty Kiinassa ja Egyptissä yli 3000 vuotta.
Sipuleita arvostetaan erityisesti kulinarististen ominaisuuksiensa takia ja niillä uskotaan olevan myös lääkinnällisiä ominaisuuksia.
Sipulin voimakas maku ja tuoksu johtuvat rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat sipulia hienonnettaessa tai kuumennettaessa. Pitkään haudutettuna sipuli muuttuu kitkeränkirpeästä mukavan makeaksi.
Kuivattu sipuli homehtuu helposti kosteassa. Siksi sipulit tulisikin säilyttää ilmavassa paikassa mielellään kylmässä, +2 – +5 asteessa.
Takavuosien suosikkia sakeaa ja vahvaa sipulikeittoa tarjottiin ennen iltamyöhästä aamuvarhaiseen Pariisin vanhoilla halleilla. Sipulipiiras on toinen ruoka, joka vie ajatukset Ranskaan.

Ranskalainen sipulikeitto
100 g voita
500 g isoja sipuleita ohuina viipaleina
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 l lihalientä
suolaa ja pippuria myllystä
Lisäksi:
patonkisiivuja
emmentalraastetta
 
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipuliviipaleet ja kuullota miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen kunnes sipuli on pehmeää.
Ripottele joukkoon jauhot ja hämmentele vielä parin minuutin ajan. Lisää lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Hauduta keittoa tunnin ajan.
Kaada keitto annoskulhoihin. Paahda patonkisiivut, laita kulhoihin ja lisää juustoraaste.
Laita kulhot uuniin grillivastuksen alle. Kun juusto alkaa kuplia ja saa hieman väriä, tarjoile keitto heti.

Alsacen sipulipiirakka
350 g voitaikinaa
350–400 g sipulia (kelta- ja punasipulia)
100 g suikaloitua pekonia
3 kananmunaa
3,5 dl kuohukermaa
suolaa ja pippurirouhetta
 
Käytä pakastettua taikinaa ja sulata se ohjeen mukaan. Voit kokeilla myös valmista ruiskaurapiirakkataikinaa. Kauli taikina  ohueksi ja laita se noin 26-senttiseen vuokaan.
Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi.
Kuullota sipulia voissa noin 15 minuutin ajan ja lisää pekonisuikaleet. Anna vielä paistua kymmenkunta minuuttia.
Jäähdytä.
Sekoita keskenään kerma ja kananmunat. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Levitä sipulisilppu pohjalle. Kaada muna-kermaseos sipulien päälle.
Paista 180-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia.
Tarjoa vihersalaatin kera.
Vältä kyyneleet
Mikäli sipulin pilkkominen itkettää:
Kastele sipuli kylmällä vedellä ennen leikkaamista.
Pakasta sipuli noin 15 minuutiksi ennen leikkaamista.
Laita sipuli mikroon minuutiksi ennen leikkaamista.
Laita liesituuletin päälle ja käsittele sipuli sen läheisyydessä.
Käytä terävää veistä, se rikkoo sipulin solukkoa tylsää vähemmän.
Ota kuorimisen ja leikkaamisen ajaksi uima- tai laskettelulasit käyttöön.
Muista, että sipulin voimakas haju tarttuu helposti leikkuulautaan ja leikkuulaudan puhdistamisen jälkeenkin vielä siitä muihin raaka-aineisiin. Varaa keittiöön sipulin leikkaamista varten erillinen leikkuulauta tai suojaa leikkuulauta leivinpaperilla.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

59
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
50
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
28
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image