Ruoka

Raparperi on alkukesän kuningatar – kasvis passaa hienosti myös suolaisiin resepteihin

Persialaisessa lihapadassa yhdistyvät lempeä mausteisuus, vihreät yrtit ja hapokas raparperi.
Ruoka 11.6.2018 19:37
Nanna Rintala

Nyt on aika nauttia puutarhojen ylväästä villikosta raparperista. Kokeile makeiden lisäksi myös suolaisia reseptejä.

Raparperi puskee vartta puutarhan ensimmäisten kasvien joukossa ja innostuessaan tuottaa satoa niin, että hyvät reseptit ovat tarpeen. 

Raparperi maistuu raakana kirpeän hapokkaalta, mutta sokerin kanssa kypsennettynä siitä tulee viettelevän makoisaa. Se nauttii myös monien mausteiden kuten inkiväärin ja kardemumman seurasta.

Kiisselistä saa ihanan siloista kun sen suurustaa leivällä peruna-tai maissijauhojen sijaan. Ruis, kaneli ja raparperi ovat yllättävä, mutta huikean makuinen kolmikko yhdessä.

Raparperimehu, -kiisseli ja erilaiset kakut ja piirakat ovat klassisia käyttökohteita, mutta kasvis passaa hienosti myös suolaisiin resepteihin. Persialainen lihapata on maukas esimerkki raparperin monikäyttöisyydestä. Naudan voi reseptissä hyvin korvata myös lampaanlihalla.

Raparperikana on saanut innoituksensa parin vuoden takaisesta somehitistä eli pekoniin käärityistä, grillatuista raparperinvarsista. Tutumpi makupari mansikka ja raparperi löytyvät samalta lautaselta, kun grillatun kanan kanssa tarjoillaan mansikoin ja basilikanlehdin ryyditettyä couscousia.

Ruis-raparperikeitto on hieno versio perinteisestä raparperikiisselistä naapurimaastamme Virosta. Ruis tuo keittoon upean paahteisen vivahteen samalla kun se suurustaa keiton miellyttävän paksuiseksi.

Piimäpohjainen raparperikakku on ilman kananmuniakin mehevä ja maistuvan kardemummainen. Se on myös helppo valmistaa ilman vaahdotuksia ja vatkaimia. Suurentamalla reseptin puolitoistakertaiseksi valmistat matalan uunipellillisen. Lyhennä silloin paistoaikaa kymmenisen minuuttia.

Persialainen lihapata raparperilla

4:lle

500 g naudanpaistia kuutioina

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

1 tl maustepippuria jauheena

1 kanelitanko

ripaus suolaa, mustapippuria

½ l vettä

1 lihaliemikuutio

1 ruukku persiljaa

3–4 mintunoksaa

2–3 raparperin vartta

1 tl hunajaa

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Kuutoi naudanpaisti noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Ruskista kuutiot öljyssä padassa. Kuori ja hienonna sipuli, pienennä lämpöä, lisää sipuli pataan ja pehmittele muutama minuutti. Lisää mukaan kurkuma, juustokumina, maustepippuri, kanelitanko ja hiukan suolaa ja mustapippuria. Lisää vesi ja lihaliemikuutio, ja laita pata kypsymään uuniin noin 1 ½ tunniksi kansi päällä.

Hienonna persiljan- ja mintunlehdet. Huuhtele raparperin varret ja leikkaa ne noin 5 cm, pituisiksi paloiksi. Paksut varret voi halkaista. Lisää yrtit ja raparperinpalat sekä hunaja pataan ja kypsennä ilman kantta vielä 15 minuuttia. Tarkista suola.

Tarjoa riisin kanssa.

Raparperi viihtyy myös grillissä. Kiedo se nyytiksi kanan ja pekonin kanssa ja laita tarjolle mansikka-couscousin kanssa.

Grillattua raparperikanaa ja mansikka-couscous

4:lle

1 raparperinvarsi

500 g maustamattomia broilerin ohutleikkeitä

suolaa ja mustapippuria

170 g pekonia

Huuhdo ja halkaise raparperi. Pätki varsi noin 10 cm pituisiin paloihin.

Levitä broilerin ohutleikkeet leikkuulaudalle, ja suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin. Asettele kullekin broilerinleikkeelle 1–2 raparperin palaa, kiedo ympärille pekonia ja kiinnitä paketti hammastikulla tai puuvillalangalla.

Grillaa molemmin puolin kypsiksi. Tarjoa mansikka-couscousin kera.

Mansikka – couscous

4 dl kasvislientä

1 rkl öljyä

4 dl couscousia

2½ dl mansikoita

2 kevätsipulia

½ kurkku

½ sitruunan mehu

½ dl revittyjä basilikan lehtiä

Kuumenna kasvisliemi ja kaada se ja öljy kulhossa olevien couscous-ryynien päälle. Anna jäähtyä ja sekoita sitten haarukalla kuohkeaksi.

Viipaloi mansikat, hienonna kevätsipulit varsineen, kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita varovasti ryynien joukkoon. Mausta lopuksi sitruunan mehulla ja basilikalla.

Ruis-raparperikeitto

4-6:lle

2 palaa ruisleipää

4 raparperinvartta (400g)

1 dl sokeria

1 kanelitanko

1 l vettä

Tarjoiluun kermavaahtoa, ranskankermaa tai vaniljajäätelöä

Pilko ruisleipä kattilaan. Huuhdo ja paloittele raparperit ja lisää nekin kattilaan sokerin, kanelitangon ja veden kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista noin 20 minuuttia eli kunnes leipä ja raparperi hajoavat keittoon.

Anna jäähtyä. Nauti viileäksi välipalaksi tai jälkiruuaksi kermavaahdon, ranskankerman tai vaniljajäätelön kera.

Jos pelkkä ajatuskin monivaiheisesta kakkureseptistä uuvuttaa leipojan, kokeile tätä mehevää raparperikakkua. Aineiden sekoitus, uuniin ja herkuttelemaan!

Mehevä raparperikakku

(munaton)

50 g voita

5 dl piimää

2 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

½ l pilkottua raparperia

1 dl muscovadosokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24–26 cm irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla.

Sulata ja jäähdytä voi ja sekoita se piimään. Sekoita sokeri, jauhot, ruokasooda ja mausteet ensin keskenään ja lisää sitten piimä-voi-seoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle raparperinpalat ja muscovadosokeri. Paista noin 40 minuuttia, kunnes puutikulla kokeilttaessa tikkuun ei tartu taikinaa.

Kakun seurana maistuu niin ranskankerma, jäätelö kuin vaniljakastikekin.

Uusi sato juhannukseksi

Satoa kerätessä älä katkaise raparperin varsia, vaan irrota varret kevyesti kiertämällä aivan kasvin tyvestä. Tällöin saat kerätä uuden sadon jo juhannuksen aikoihin.

Jos sato on yltäkylläinen, paloittele ja pussita varsia pakastimeen talven piirakoita varten.

Kerää myös kukkimaan päässeet varret pois, ne ovat graafisen näyttäviä maljakossa yksinään tai osana kukkakimppua.

Raparperin suuret, upeat lehdet ovat valitettavasti myrkyllisiä ja siksi syömäkelvottomia.

Myös varret sisältävät oksaalihappoa, minkä takia raparperia kehotetaan syömään yhdessä kalsiumpitoisten maitotuotteiden kera.

MAINOS

Kommentoi

RAPARPERITAIVAAN ALLA

Pojat elivät elämäänsä, ei siinä ollut Sillanpään hurskaasta kurjuudesta tietoakaan, vain taivas oli rajana. Sodat oli sodittu, vaikka sotaleikit olivatkin totista totta, siinä vangit vietiin lähisaariin ja sidottiin ampumalangalla puihin kiinni. Nälkähän näissä sotaleikeissä tuli, joten raparperia naamiona käyttäen hernevarkaisiin...raparperin tuoksu ei koskaan unohdu...eikä teltassa illalla herneiden tuoma leijana pysyvä "hermokaasu". Aijai kesä ja raparperi, kesät kuluivat ja leikit muuttuivat, pojista kasvoi vapaassa ilmapiirissä nuorukaisia parhaasta päästä. Jotkut voisivat olla toista mieltä mutta täytyy muistaa, että pojat on poikia ja tytöt on nättejä. Kyseisinä kesinä emme unohtaneet kuitenkaan raparpereja eikä herneitä mutta nostimme niiden kulinaarista tasoa huomattavasti. Mummun maakellarista lähti muutama raparperimehupullo uimareppuun ja pappan halkopinon kautta haettiin karhuviinapullo mukaan...pappa varmaan kiros...mummu taas saattoi olla yhden lauantain mielissään, kukapa näistä tietää. Hulivilit kumminkin rannoille herneitä nuotiolla käristämään ja kyytipojaksi raparperi-karhuviinapaukkua naukkailemaan...siitä aukesi raparperitaivas...ja viimeiset kesät ennen aikuisuutta ja perinteisen raparperipiirakoiden kahvihetkeä. Raparperien rohkeat uudet tuulet tuovat mieleen nuoruuteen kuuluvan kokeilunhalun. Hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
63
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
28
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
26
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
21
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
19
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

196 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image