Ruoka

Mainos

Raclette-grillin ääressä viihdytään

KUVA: Jukka Leinonen
Ruoka 24.1.2013 0:00 | Päivitetty 24.1.2013 9:29
Tähtinen Peerit

Kun sveitsiläiset vuoristopaimenet sulattivat juustoa nuotion loimussa ja kaapivat sitä leipiensä päälle, oli keksitty racletten valmistustapa.
Ruokalajin nimi tuleekin juuri tästä, ranskaksi ”racler” tarkoittaa kaapia.
Sveitsissä voi päästä nauttimaan raclette-juustoa takkatulen loisteessa, jolloin isäntä vuolee tulen ääressä lämmennyttä juustoa vieraidensa lautasille keitettyjen perunoiden päälle.
Kotioloissa raclette valmistuu kätevästi sähköisessä raclette-grillissä.

Raclette-grillit on varustettu usein kuudella, kahdeksalla tai jopa 12 pannulla ja puisilla lastoilla, joilla voi kaapia sulaneen juuston lautaselle.
Grillin kantena on joko tefloninen tai kivinen, usein graniittinen lämpölevy, jonka päällä voi ruoka-aineita pitää lämpiminä.
Termostaatti säätää kuumuuden sopivaksi.
Raclette-grillin äärellä voi kokoontua siis vaikka kahdeksan hengen joukko, eikä etukäteisvalmisteluja paljon tarvita.
Keität vain perunat ja kuorit ne sekä pilkot kasvikset ja laitat kaikki ainekset kulhoihin grillin ympärille.

Perinteinen raclette-juusto on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta valmistettu kolmesta kuuteen kuukauteen kypsytetty juusto.
Raclette-juustoa myydään myös savustettuna ja valmiiksi siivutettuna. Kokeile myös muita täysrasvaisia juustoja.
Kun suolaisen nälkä on tyydytetty, niin voit tarjota kermassa haudutettua juustoleipää hillon kera.

Perinteinen raclette
raclette- tai muuta rasvaista juustoa (200-250 g/annos)
keitettyjä pieniä ja kiinteitä perunoita
hillosipuleita
pieniä maustekurkkuja
ilmakuivattua kinkkua
(prosciutto)
tuoremakkaroita tai salamia
viipaloituja kasviksia
(esimerkiksi paprikaa, sipulia)
kirsikkatomaatteja
herkkusieniä
patonkia tai hyvää maalaisleipää
mustapippuria myllystä

Valmistele raclette-lisäkkeet: keitä ja kuori perunat sekä pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Nosta ainekset pieniin kulhoihin raclette-grillin viereen.
Leikkaa raclette-juusto noin 4 x 4 -senttisiksi viipaleiksi.
Tämän jälkeen jokainen ruokailija voi laittaa grillipannuun juustoviipaleen ja valita grillattavat lisukkeet oman makunsa mukaan sekä kypsentää ne grillin ylätasolla.
Kun juusto on sulanut ja hiukan ruskistunut grillin hehkussa, se kaavitaan puulastalla grillattujen lisukkeiden päälle.
Rouhaise vielä mustapippuria päälle ja nauti.
Tarjoile joko patonkia tai kunnon maalaisleipää annosten kera.

Kermassa haudutettua leipäjuustoa
leipäjuusto
kuohukermaa tai valmista vaniljakastiketta
suomuuraimia tai hilloa

Paloittele leipäjuusto annospaloiksi ja laita paloja raclette-pannuun.
Kaada leipäjuuston päälle hieman kuohukermaa tai vaniljakastiketta. Voit maustaa myös kuohukerman ripauksella vaniljasokeria ja hienoasokeria.
Kuumenna 2–3 minuuttia raclette-grillissä. Nauti lakkojen tai erilaisten hillojen kera.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Millaisen neuvon antaisit nuorille sukupolville heidän eläkkeidensä suhteen, jotta he eivät joutuisi vastaavaan tilantee... Lue lisää...
Olet sitä mitä salaa...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image