Mainos

Pirteästi suolaista ja makeaa puolukasta

Anni Salmisen aamiaismuffinit olivat raadin mielestä paras tuote. Perusteluna oli alueellisten tuotteiden käyttö ja hyvä maku. Anni Salmisen aamiaismuffinit olivat raadin mielestä paras tuote. Perusteluna oli alueellisten tuotteiden käyttö ja hyvä maku.
Ruoka  2.2.2012 | Peerit Tähtinen Kaleva Lauri Ponkala kuvat Muuta tekstin kokoa -+
Maaseudun Sivistysliiton Syökkö nää lähiruokaa? -hanke ja Oulun Palvelualan Opisto järjestivät vuodenvaihteessa lähiruoka-aiheisen reseptikilpailun nuorille kotikokeille ja ravitsemusalan opiskelijoille Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Tarkoituksena oli nostaa esille Pohjois-Pohjanmaan alueen lähiruokatuotteita ja löytää puolukalle uusia käyttömahdollisuuksia. Loppukilpailuun valikoitui kahdeksan reseptejä.

Oululaisen Anni Salmisen aamiaismuffinit on raadin mielestä trendikäs, kansainvälistä ja lähiruokaa yhdistävä valmis tuote.

Toiseksi sijoittuneessa puolukka-suklaavaahdossa on hyvä rakenne. Raati kiitti myös kaunista tarjolle laittoa. Ripaus lisää puolukkaa voisi vielä parantaa kokonaisuutta. Jälkiruoan olivat suunnitelleet Sini Pöyskö ja Vanamo Lahti, Paavolasta sekä Iida Sammalkangas ja Heli Kari, Ruukista.

Kolmanneksi sijoittunut puolukka-suklaamoussella täytetyt mantelikorit maistuivat aidosti puolukalta ja olivat myös kauniita katsella. Ohjeen takana olivat oululaiset Kristiina Vääräniemi, Antti Saaranen ja Teemu Manninen.

Kunniamaininnan sai näiden lisäksi revonlahtelaisen Minttu Pirneksen ja paavolalaisen Meeri Kulhan kauravuokaset.

Katso kuvagalleria
www.kaleva.fi


Aamiaismuffinit


(12 kpl)
3,5 dl luomuspelttijauhoja
2 dl luomukaurahiutaleita
noin 1 dl rusinoita (myös taatelit ym. käy)
1 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä (luomu)
2 rkl pellavansiemeniä (luomu)
2 tl soodaa
0,5 tl suolaa
0,5 dl luomurypsiöljyä
5 dl maustamatonta luomusoijajogurttia (tai piimää)
2 dl tuoreita kokonaisia puolukoita tai 4 rkl survottuina
siemeniä koristeluun

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään, myös siemenet ja rusinat. Lisää öljy ja jogurtti, sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina muffinipellin vuokiin tai öljyttyihin paperivuokiin. Ripottele pinnalle siemeniä ja painele niitä hieman, että ne tarttuvat taikinaan.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea eikä tikkuun jää taikinaa.



Puolukka-suklaavaahto


(Neljälle)
2 liivatelehteä
2 kananmunaa (Kyösti ja Tuomo Jortikka, Pattijoki/Raahe)
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl maitoa (Sortolan jäätelö, Ylikiiminki/Oulu)
70 g taloussuklaata
1 dl puolukoita soseutettuna
1 dl kermaa vatkattuna
Keksikerros:
100 g digestivekeksejä
3 rkl Mariannerouhetta
Koristeluun:
1/2 dl kokonaisia puolukoita

Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta puolukat.

Kiehauta maito, lisää suklaapalat ja sekoita tasaiseksi. Liuota puserretut liivatelehdet seokseen. Lisää seos ja puolukat munavaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista minuutin ajan.

Lisää kermavaahto varovasti sekoittaen. Murskaa keksit ja sekoita Mariannerouhe joukkoon.

Annostele kulhon pohjalle n. 2 rkl keksi-Marianneseosta. Lisää päälle vaahtoa ja lopuksi keksi-Marianneseosta. Koristele jäisillä puolukoilla ja suklaarouheella. Hyydytä annokset kylmässä.



Mantelikorit ja puolukka-valkosuklaamoussea


(n. 15 kpl)
120 g voita tai margariinia
2 dl sokeria (190 g)
4 munanvalkuaista
1,5 dl vehnäjauhoja (105 g)
20 g mantelilastuja
0,5 tl vaniljasokeria
(1 tl mantelilikööriä)
Puolukka-valkosuklaamousse:
(noin 5 annosta)
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk maitorahkaa
100 g sulatettua valkosuklaata
150 g puolukoita
1 tl vaniljasokeria
n. 2 dl sokeria
4 liivatelehteä tai 4 tl liivatejauhetta
tilkka maitoa

Mantelikorit: Sekoita pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa valkuaiset kevyesti ja lisää joukkoon.

Lisää vehnäjauhot ja mantelilastut. Mausta vaniljasokerilla. Voit lisätä mausteeksi mantelilikööriä.

Levitä taikinasta leivinpaperille kerralla kaksi teelautasen kokoista (läpimitaltaan 10-12 cm), läpikuultavan ohutta taikinapyörylää.

Paista ensin koekakku, niin näet miten taikina käyttäytyy ja miten pitsimäisen ohuesti se on levitettävä.

Paista 175 asteessa kullankeltaiseksi muutaman minuutin ajan. Kun keskusta on vielä vaalea, mutta reunassa on jo väriä, ota pelti uunista. Nosta mantelilevy heti sopivan jähmeänä, mutta vielä joustavana lastalla pieneen, ylöspäin levenevään astiaan, esimerkiksi viilikuppiin ja painele leivonnainen aaltoilevaksi koriksi. Jos levy ehtii jähmettyä, laita se hetkeksi takaisin uuniin.

Säilytä kuivassa paikassa.

Täytä mantelikorit puolukka-valkosuklaamoussella, jäätelöpallolla, jäädykeannoksella tai marjarahkalla ja marjoilla.

Puolukka-valkosuklaamousse: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vesihauteessa sulatettaessa varo, ettei suklaan sekaan pääse vettä.

Soseuta puolukat. Vatkaa jääkaappikylmä vispikerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja maitorahka sekä sulatettu, vähän jäähdytetty suklaa ja puolukat.

Lisää sokerit. Tarkista maku. Kiehauta pieni tilkka maitoa, lisää kiehahtaneeseen maitoon liotetut, valutetut liivatelehdet ja sekoita.



Kauravuokaset


(12 kpl)
Kaurapohja:
50 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita (Niittymylläri, Liminka)
1 dl ruishiutaleita (Tyngän myllyosuuskunta, Kalajoki)
1 rkl vehnäjauhoja(Niittymylläri, Liminka)
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna (Kyösti ja Tuomo Jortikka, Pattijoki/Raahe)
Puolukkatäyte:

1/2 dl maitorahkaa
3 tl sokeria
1/2 dl puolukoita
1/2 dl kermaa

Kaurapohja: Sulata rasva kattilassa ja sekoita keskenään sekoitetut kuivat aineet haaleaan rasvaan. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi.

Painele kaurapohja muffinivuokien pohjalle ja reunoille.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia


Puolukkatäyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen muut aineet.

Pursota puolukkatäyte jäähtyneiden kaurapohjien päälle.

Tarjoile kinuskikastikkeen kanssa.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

1/1 kommentti

Mummeli
10.01.2013 13:54

Näitä kyllä aion toteuttaa.Olen SUURI puolukan ystävä.Mahtavia kuvia ja varmaan myös makuja.NAMS!


Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Mainos
stats-image
Takaisin ylös