Mainos

Piirakat ovat mainio vaihtoehto juhliin

Vuodenvaihteen kekkereissä noutopöytä on helppo vaihtoehto. Vanhan ajan lohipiirakan voi muotoilla myös kalan muotoon. Kasvispiirakka ja salaatti täydentävät pöydän. Vuodenvaihteen kekkereissä noutopöytä on helppo vaihtoehto. Vanhan ajan lohipiirakan voi muotoilla myös kalan muotoon. Kasvispiirakka ja salaatti täydentävät pöydän.
Ruoka  29.12.2011 | Peerit Tähtinen teksti Lauri Ponkala kuvat Kaleva Muuta tekstin kokoa -+
Joulun pyhien jälkeen vuodenvaihteessa maistuvat kala- ja kasvispiirakat sekä salaatit. Emännänkään ei tarvitse tehdä kaikkia tarjottavia saman päivän aikana, vaan juhliin voi valmistautua jo pari päivää aikaisemmin.

Ruokakauppojen pakastimesta löytää myös sopivat taikinat piirakoihin, jos tuntuu, ettei heti joulun jälkeen ole valmis varsinaiseen leipomiseen.

Edellisenä päivänä tehtyjä piirakoita voi lämmittää hetken ennen tarjoilua uunissa tai mikrossa, mutta ne maistuvat myös huoneenlämpöisinä.

Suklaakakun voi pakastaa ja nostaa pöytään valmiiksi kun vieraat saapuvat. Se ehtii sulaa sopivasti ennen kuin suolaiset tarjottavat on nautittu.



Vanhan ajan lohipiirakka


2 isoa levyä (2 x 600 g) valmista pakastettua lehtitaikinaa
800 g kypsää lohifileetä tai purkkilohta
200 g pakastepinaattia
1,5 dl puuro- tai pitkäjyväistä riisiä
iso punasipuli
3-5 dl hummeri- tai kalafondia
5 kovaksi keitettyä kananmunaa
1/2 nippua tilliä
suolaa ja valkopippuria
voita

Hienonna sipuli silpuksi ja kuullota sitä pari minuuttia voissa. Lisää sitten riisit pannulle ja hämmennä kunnes riisit ovat voin peitossa. Lisää 3 desiä hummeri- tai kalafondia ja keitä riisit kypsäksi. Maista suola. Keitä kananmunat koviksi ja siivuta.

Kauli taikina joko suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja laita leivinpaperiarkilla peitetylle uunipellille.

Lisää riisi-sipuliseoksesta puolet pohjan päälle. Jätä reunoille noin kolme senttiä täytteetöntä tilaa ja voitele reunat vatkatulla munalla.

Leikkaa lohifileestä siivuja riisi-sipuliseoksen päälle. Levitä munasiivut täytteelle. Leikkaa tilli silpuksi ja sekoita se pinaatin kanssa. Lisää se päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle hieman valkopippuria ja suolaa.

Lisää loput riisi-sipuliseoksesta pohjalle. Kauli toinen levy hieman suuremmaksi ja nosta piirakan kanneksi. Nipistä reunat tiukasti yhteen.

Voitele piirakka kananmunalla. Paista 220-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Koristele sitruunaviipaleilla ja tillillä. Tarjoile voisulan kera.



Tomaatti-munakoisopaistos


450 g vehnäjauhoja
noin lasillinen vettä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
3 rkl Provencen maustesekoitusta
Täyte:
2 munakoisoa
8 tomaattia
20 mustaa oliivia
200 g ricottajuustoa
4 rkl raastettua parmesaania
4 kananmunaa
250 g maustamatonta jogurttia
2 rkl vehnäjauhoja
Provencen yrttisekoitusta
suolaa ja mustapippuria

Kaada jauhot leivinlaudalle ja tee keskelle syvennys. Lisää vesi, öljy ja suola. Sekoita pikkuhiljaa nesteeseen jauhoja. Kun ainekset ovat sekoittuneet, vaivaa taikinaa hetken aikaa ja pyöritä se palloksi.

Anna levätä voipaperiin käärittynä tunnin ajan. Peitä leivinpaperilla uunipelti, jonka koko on 20 x 30 cm.

Kaaviloi taikina ja painele taikina pellin reunoihin kiinni. Peitä taikina leivinpaperilla ja herneillä. Paista 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Leikkaa toinen munakoiso hienoiksi viipaleiksi ja kypsennä viipaleita pannussa öljyssä. Ripottele suolaa viipaleiden päälle ja kypsennä niitä kunnes neste on hävinnyt.

Soseuta viipaleet tehosekoittimessa. Lisää juustot, kananmunat ja jauhoilla saostettu jogurtti. Sekoita tasaiseksi.

Suolaa ja pippuroi seos. Lisää oliivit pilkottuna. Kaada seos pellille taikinan päälle ja tasoita pinta.

Leikkaa toinen munakoiso ja tomaatit viipaleiksi ja asettele ne kaunisti pellille. Voitele pinta veden ja öljyn seoksella.

Kypsennä noin 35 minuutin ajan 200-asteisessa uunissa. Voitele pintaa vielä kypsennyksen aikana pari kertaa.



Jäädytetty suklaatorttu


Pohja:
18 piparia murustettuna
50 g voita sulatettuna
Täyte:
250 g tummaa suklaata
200 g mascarpone-juustoa
2 dl tomusokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
3 dl kuohukermaa

Sekoita piparimuru ja sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuokaan. Nosta jääkaappiin ja valmistele täyte.

Sulata suklaa varovasti mikrossa.

Yhdistä tuorejuusto ja puolet sokerista. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset tuorejuustoon. Yhdistä tuorejuustoseos, sula suklaa, vaniljasokeri ja kaakaojauhe.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahtoon loput sokerista. Kääntele valkuaisvaahto varovasti muiden aineiden joukkoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää muiden aineiden joukkoon.

Kaada seos piparipohjalle. Peitä kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

1/1 kommentti

Nimimerkki
29.12.2011 01:23

Ja hyvänen aika...loistavat pöperöt koko illaksi <3 pitäkee hauskaa ja naurakaa :)


Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös