Ruoka

Pais­to­mit­ta­rit testissä: Uutuusmittari neuvoo, digimittari on tarkka, pe­rin­tei­sel­lä­kin pärjää

Tältä näyttää lopputulos neljällä eri paistomittarilla. KUVA: Teija Soini
Ruoka 16.12.2017 15:35
Silja Aitoaho

Testasimme paistomittarit. Valitse itsellesi paras hinnan ja ominaisuuksien mukaan.

Perinteinen paistomittari

Mikä: Suomen lämpömittari oy:n paistilämpömittari numero 925. Hinta 4,50 euroa (Prisma). Mittarissa on suuntaa antavat lämpötilat erilaisille lihalaaduille. Mittausalue on 0-120 astetta.

Hyvää: Halpa. Yksinkertainen.

Huonoa: Ei sovellu monipuoliseen käyttöön. Ei näytä tarkkaa astelukua eikä hälytä, kun oikea lämpötila on saavutettu. Lämpötilaa on vartioitava uunin vieressä. Se taas voi olla hankalaa ilman luukun availemista, sillä asteikko näkyy niin pienellä - varsinkin jos mittarin laittaa kinkun päälle.

Kenelle: Sopii kinkun ja ylikypsien lihojen paistajalle. Hänelle, joka tarvitsee paistomittaria kerran tai pari vuodessa, mutta tietää, mitä tekee. Käyttäjällä on oltava myös käsitys siitä, mikä on oikea sisälämpötila, sillä mittari ei ohjaa tai hälytä.

Digitaalinen mittari

Mikä: Suomen lämpömittarit oy:n digitaalinen paistomittari numero 362. Hinta 27,50 euroa (Prisma). Paristokäyttöinen. Mittarissa on säädettävä hälytys, jonka voi ohjelmoida hälyttämään, kun haluttu kypsyysaste on saavutettu. Mittausalue on 0-200 astetta.

Hyvää: Tarkka, helppokäyttöinen, monipuolinen. Voi käyttää myös grillissä ja pannulla paistaessa. Lihan sisälämpötila näkyy yhtä aikaa kuin ajastimeen asetettu aika.

Huonoa: Erillinen anturijohto voi tuntua hankalalta. Sitä pitää käsitellä niin, ettei se sula tai joudu puristuksiin, jolloin se voi vaurioitua.

Kenelle: Sopii kokkaajalle, joka tähtää tarkkoihin lämpötiloihin tähtäävälle kokkaajalle.

Langaton paistomittari

Mikä: Meater. Hinta 89 euroa (www.meatersuomi.fi). Älykäs langaton paistomittari, joka toimii bluetooth-yhteydellä Android-, iPhone- ja iPad-sovelluksilla. Hälyttää älypuhelimeen tai tablettiin, kun valittu kypsyysaste on saavutettu. Meater laskee lihan lämpötilan ja arvioi, kuinka kauan halutun saavuttamiseen kuluu aikaa juuri tässä uunissa ja tässä lämpötilassa. Mittausalue 0-100 astetta. Ohutta kuulakärkikynää muistuttavaa mittaria säilytetään kotelossa, jossa se myös latautuu ilman verkkovirtaa.

Hyvää: Voi käyttää uunin lisäksi myös grillissä ja pannulla paistaessa. Tarkka. Antaa liikkumavaraa, sillä kypsymistä ei tarvitse vahtia vieressä. Mittari ohjaa ja ehdottaa ja osaa huomioida vallitsevat olosuhteet eli pihvin paksuuden ja sen, kuinka kauan tavoitelämpötilan saavuttamiseen kuluu aikaa juuri tässä uunissa.

Huonoa: Ei voi käyttää ilman älypuhelinta.

Kenelle: Sopii grillaajalle, tavoitelämpötiloihin tähtääjälle ja ruoasta kiinnostuneelle. Toisaalta tämän mittarin kanssa ei tarvitse etukäteen tietää oikeita sisälämpötiloja, sillä se valvoo ja antaa vinkkejä kypsyysasteista.

Uunin oma paistomittari

Mikä: Siemens Studioline (tässä testissä käytetty uuni). Hinta: Paistomittarillisten uunien hintahaarukka vaihtelee suuresti. Erillisuuneissa hinnat ovat karkeasti 500-3000 euroa ja lattialiesissä 350-3800 euroa (Gigantti). Tekniikka on pikemminkin uunissa kuin mittarissa. Mittari on pelkkä anturi, jonka toinen pää kiinnitetään uunin sisälle. Lämpötila näkyy uunin ohjauspaneelissa.

Hyvää: Kestää korkeita lämpötiloja. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, mittari hälyttää ja uuni sammuu.

Huonoa: Soveltuu vain uunissa kypsennettävien ruokien valmistukseen. Grillissä tai pannulla paistettaessa tarvitaan erillinen mittarinsa.

Kenelle: Sopii uunissa paistajalle ja isojen lihapalojen paistoon.

Näin testattiin

Paistolämpömittarit testasi Suomen ensimmäinen Masterchef-voittaja, "ruokamies" Joonas Hämäläinen. Testattavana oli neljä 300 gramman naudan entrecote-pihviä, jotka haluttiin 56-asteisiksi. Mittarit laitettiin pihvien paksuimpaan kohtaan ja pihvit vierekkäin uuniin 130 asteeseen.

Koska lihan lämpötila nousee 2-4 astetta vielä kypsentämisen jälkeen, pihvit otettiin uunista, kun mittarit näyttivät 52 astetta. Meater säädettiin suoraan 56 asteeseen, sillä se huomioi kypsymisajan jatkumisen ja hälytti, kun sisälämpötila oli 52 astetta. Lihojen annettiin vetäytyä, jotta niiden lämpötila nousi 56 asteeseen. Lopuksi niihin paistettiin nopeasti rapea pinta kuumalla pannulla ennen leikkaamista.

Paistoaika oli noin 15 minuuttia. Mittareiden näyttämät lämpötilat vaihtelivat kesken paiston. Tämä selittyy pihvien paksuuseroilla ja sillä, miten tarkasti mittarin asettaa lihan keskelle. "Ensin hälytti digitaalinen mittari, jonka sisälämpötila lähti laskuun, kun pihvi otettiin uunista. Usein on vaikea arvioida täsmällisesti, milloin liha pitää ottaa pois."

"Kaikilla mittareilla saatiin hyvä lopputulos. Suuria heittoja ei ollut. Suosikeiksi nousivat Meater ja digitaalinen mittari tarkkuutensa vuoksi."

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ikunaan ei ole tarvittu paisto eikä muutakaan mittaria !!! ja aina on hyvää tullu!!!!????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paljon parempaa olitkin saanut kun olisit käyttänyt mittaria. Porukka paistaa yleensä kuivaksi ja ylikypsäksi niin lihat ku kalat, kannattas jättää meheväksi niin sulaa oikein suuhun 😋

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

98
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
76
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Kaivattu maamerkki vai pömpöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
43
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image