Ruoka

Mainos

Muistatko vielä keikauskakun?

_
Ruoka 8.7.2009 17:04
Peerit Tähtinen, tekstiPekka Ala-aho, kuvat

Kaleva

Mökkikeittiön hyllystä osui käteen Hamsterin keittokirja, jonka esipuheessa kirjailija Veikko Huovinen toteaa muun muassa: "Enimmät kerrostalojen kellarit ovat mitääntekemättömiä, hillopurkki kuohuu yli jo syyskuun alussa ja suolasienet ottavat hometta. Pakastekaappi on varmaan hyvä ase tomeran emännän käsissä, mutta pahat kielet kertovat ensi-innon ja uutuuden viehätyksen lakastuttua pakastekaapista löytyvän vain unohtuneita, kelttuisia, jänteisiä lihanretkuja ja muumioituneita pilkkiahvenia."

Huovinen jatkaa vielä retkeilyn ja kesämökkielämän ongelmiin: "Millainen eväs säilyy kesähelteillä mustan auton matkatavarasäilössä, mitä pakataan reppuun, mitä tarjotaan yllätysvieraille, jotka rynnistävät kesämökille nälkäisinä kuin liettualaiset sudet."

Ja vastaa: "Säilykepurkki ratkaisee kaikki ongelmat. Säilykepurkki on asiallinen, järkevä, kaunis ja rauhoittava, se ei haise eikä ole pinnaltaan tahmea, se on mitoiltaan kätevä, se on varma, se on luotettava, peltipintainen, mutta sydämensä on yleensä hyvä ja aika maittava."

Maailmanmatkaajana tunnettu, kirjailija Kyllikki Villa ja Kirsti Rannikko opastavat puolestaan säilykepurkin valinnassa: "Ostaminen ei ole ainoa asia, joka vaatii taitoa tässä puuhassa. Taitamaton keittäjä kaataa purkin sisällön pataan ja sillä siisti. Mutta itse asiassa säilyke, vaikka se olisi valmista ruokaakin, on vain raaka-aine: keittäjä tekee siitä ruoan."

Hamsterin keittokirja on löytö lähes 40 vuoden takaa ja osoittaa ruokakulttuurin aikamoisesti muuttuneen. Ennen kaikkea se vie ajatukset lapsuuden mökkielämään.

Silloisia suosikkeja olivat Mensan maksapasteija lasipurkissa, sikanautasäilyke, joka maistui leikkeleenä leivän päällä sekä ateriana voissa paistettuna keitettyjen perunoiden kera. Eikä sovi unohtaa Jalostajan lihapullia ja perinteikästä hernekeittoa.

Kirjan monet ohjeet ovat edelleen käyttökelpoisia niin mökkikeittiössä kuin retkeillessä ja miksei myös kotonakin. Keikauskakku ja kolmioleivät maistuvat yllättävän hyviltä.

Jalostajan, tuon kansallisrokan ja -sikanaudan luojan täyttäessä 70 vuotta juhlan kunniaksi ilmestyi Markku Haapion Purkkiruokaa-kirja kolme vuotta sitten. Jalostajanmäen pyttipannu on hieman päivitetty ruoka sikanaudasta ja tuhtia ruokaa tosimiehelle tai -naiselle.

Jääkaappien ja pakastimien aikakaudella olemme turhaan unohtaneet kätevät säilykepurkit, joissa ruoka säilyy varmimmin pilaantumatta huonoissakin olosuhteissa.



Hannun keikauskakku


fariinisokeria
ananasrenkaita
punaisia tai vihreitä cocktailkirsikoita
Taikina:
125 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
250 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl ananaspurkin mehua

Paistinpannu tai vastaavan kokoinen vuoka voidellaan kylmällä margariinilla tai voilla. Pohjaan ja seinämiin taputellaan fariinisokeria. Pohjalle asetetaan 4-5 ananasrengasta ja niiden keskelle kirsikat.

Taikina: voi tai margariini ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Voiseokseen lisätään munat yksi kerrallaan. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin ja jauhot ja ananasmehu lisätään taikinaan vuorotellen.

Taikina kaadetaan pannuun hedelmien päälle ja kakku kypsennetään 200-asteisessa uunissa. Kakku kumotaan hiukan jäähtyneenä ja tarjotaan jälkiruokana kermavaahdon kanssa.



Puutarhavoileipiä


Puutarhakutsuissa ja muissa epävakaissa olosuhteissa on mukavampaa syödä kaksinkertaisia kuin avoimia voileipiä. Tällöin kahden vastakkain asetetun voileivän väliin voi panna joko maukkaita tahnatäytteitä tai juusto- ja leikkeleviipaleita. Purkeissa ja putkiloissa on saatavissa monenlaisia voileipätahnoja ja vahvasti maustettuja voileipämajoneeseja.

Näppärintä on leikata vaaleaa tai tummaa vuokaleipää pituussuuntaan viipaleiksi. Toiselle pitkälle viipaleelle levitetään maustettua tahnaa sekä kenties salaatinlehtiä, ja toiselle vain voita, mahdollisesti maustettuna. Pitkät viipaleet asetetaan vastakkain ja leikataan kolmioiksi tai neliöiksi tai otetaan muotilla pyörylöitä.

Voileipien lisäksi voidaan tarjota kulhoista pieniä hillosipuleita, maustekurkkuja, paprikasuikaleita ja oliiveja, joita otetaan cocktailtikuilla.

Täyte-ehdotuksia:
kinkkupasteijaa, johon on sekoitettu maustekurkkukuutioita, tilkka lihalientä, silputtua persiljaa ja ruoholaukkaa sekä sinappia.
metvurstitahnaa, johon on sekoitettu silputtua hillosipulia, paprikaa, silputtua persiljaa ja juustoraastetta
maksapasteijaa, johon on sekoitettu pieniä omenakuutioita, sherryä, silputtuja oliiveja tai silputtua kurpitsaa, silputtua persiljaa ja/tai ruoholaukkaa
lohi- tai rapumajoneesia, johon on sekoitettusilputtuja äyriäisiä ja tilliä.


Jalostajanmäen pyttipannu


1 prk Lundenin sikanautaa tai Jalostajan kinkkusäilykettä
4 isoa tai 6 pienempää perunaa, kiinteä lajike
2-3 isoa sipulia
voita
suolaa, pippuria myllystä
4 keltuaista kuorepuolikkaissa

Kuori perunat ja leikkaa sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.

Kuumenna hieman suolattua vettä kiehuvaksi ja käytä perunakuutioita siinä parin minuutin ajan.

Nosta kuutiot pyyhkeen päälle ja taputtele kuiviksi. Paista voissa matalalla lämmöllä hitaasti pehmeiksi.

Kuori sipulit ja tee siitä karkeahkoa silppua. Pehmennä voissa kypsiksi; älä päästä palamaan.

Ota liha purkista ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot rapeiksi öljyssä. Mausta hyvin mustapippurilla.

Tee perunasta lämmitetylle lautaselle yksi raita, sipulista toinen ja lihakuutioista kolmas. Koristele keltuaiskuorella.

Tee mausteeksi sinappivaahtoa: vatkaa 2 prk kuohukermaa kovaksi vaahdoksi, johon sekoitat 1 dl:n Auran makeaa sinappia.


Lähde: Kirsti Rannikko, Kyllikki Villa; Hamsterin keittokirja. Vaihtelevia ruokia säilykkeistä. Esipuhe Veikko Huovinen. 1969, Otava.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maalla kasvaneet ovat monitaitoisempia kuin kaupungissa kasvaneet

Samanlaisia ennakkoluuloja ja "näkemyksiä" on maalaisilla meistä kaupunkilaisista "Eivät osaa mitään". Kaikkia ei vain k... Lue lisää...
ja höpsis

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.11.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image