Ruoka

Mainos

Mikä mukula! Maan mainio maa-artisokka taipuu moneen

Upeanmakuinen pyree ei kaipaa voimakkaita mausteita.
Ruoka 5.12.2017 20:38
Elina Ylitervo

Muhkurainen juures on nyt parhaimmillaan. Syö samettinen maa-artisokkapyree sellaisenaan tai tee maukas risotto.

Hienostuneen makuinen maa-artisokka on parhaimmillaan yksinkertaisessa pyreessä. Pyreen voi tarjota sellaisenaan tai käyttää risoton tai sosekeiton pohjana. Ylijäävän pyreen voi pakastaa.

Muhkuraisten juuresten kuoriminen voi olla työlästä puuhaa. Maa-artisokat voi käyttää kuorineen, kunhan pesee ne huolellisesti juuresharjalla. Kuorelliset mukulat voi höylätä mandoliinilla ohuiksi sipseiksi tai paahtaa puolikkaina uunissa hunajalla maustettuna.

Helpoin tapa tarjota maa-artisokkaa lisukkeena on keittää ne perunoiden tapaan kuorineen. Keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunoilla.

Kuoritut maa-artisokat tummuvat nopeasti. Juurekset pysyvät valkoisena, jos laitat ne kuorimisen jälkeen kylmään veteen, jossa on tilkka sitruunamehua.

Kaikki ohjeet ovat noin neljälle hengelle.

Rapeiden sipsien salaisuus on sitruunalla ja rosmariinilla maustettu suola.

Maa-artisokkasipsit ja rosmariini-sitruunasuola

3 oksaa tuoretta rosmariinia hienonnettuna

1 sitruunan kuori raastettuna

1 ½ dl karkeaa merisuolaa

6-7 keskikokoista maa-artisokkaa

1 l rypsiöljyä

Tee ensin maustesuola. Hienonna rosmariini ja raasta sitruunan kuori, laita mortteliin ja survo. Lisää suola ja survo niin kauan, että suolakiteet hienontuvat. Siivilöi ja säilö tiiviissä purkissa.

Pese maa-artisokat huolellisesti. Viipaloi mandoliinin avulla 1-2 mm paksuja viipaleita. Kuumenna öljy isossa kattilassa noin 140-150 asteiseksi. Paista viipaleet pienissä erissä kullanruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Mausta rosmariini-sitruunasuolalla.

Maa-artisokkapyree

noin 9 dl

1 kg maa-artisokkia

sitruunavettä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 1/2 rkl oliiviöljyä

3 dl vettä

1 dl kermaa

2 rkl voita

Kuori ja paloittele maa-artisokat. Laita palaset odottamaan sitruunamehulla maustettuun kylmään veteen, jotta ne eivät tummu. Hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna 1 ½ rkl oliiviöljyä paistinpannussa. Lisää maa-artisokat ja paahda niin, että pinta ruskistuu. Lisää sipulit, 1 rkl oliiviöljyä ja kuullota vielä hetki. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät ja hauduta kypsäksi noin 15 minuuttia.

Soseuta, lisää kerma ja voi, tarkista maku. Mausta tarvittaessa suolalla.

Mehevä ja kostea risotto vaatii aikaa ja huolellista hämmentämistä.

Maa-artisokkarisotto

3 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä

n. 7 dl kuumaa kasvislientä

400 g isoja herkkusieniä

2 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

4 rkl voita

3 dl maa-artisokkapyreetä

1 dl parmesaania raastettuna

1 tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

parmesaanilastuja

maa-artisokkasipsejä

Hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota kasarissa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Kun valkoviini on imeytynyt riisiin, lisää kuumaa kasvislientä 1 dl kerrallaan. Sekoita välillä ja anna nesteen imeytyä ennen kuin lisäät lientä. Hauduta riisiä noin 20 minuuttia, kunnes se on al dente.

Valmista sillä välin herkkusienet. Puhdista sienet ja leikkaa pitkittäin siivuiksi. Kuumenna pannulla 2 rkl oliiviöljyä sekä kokonainen valkosipulinkynsi. Lisää sienet ja mausta ripauksella suolaa. Paista 5-7 minuuttia. Lisää sekaan hienonnettu lehtipersilja.

Lisää kypsän risoton sekaan voi, maa-artsikokkapyree ja parmesaanilastut. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Koristele annokset paistetuilla sienillä, parmesaanilastuilla sekä maa-artisokkasipseillä.

Hunajaliemellä valellut maa-artisokat ovat helppo lisuke illalliselle.

Paahdetut hunaja-maa-artisokat

600 g pieniä maa-artisokkia

1 ½ rkl oliiviöljyä

1 ½ rkl hunajaa

1 ½ rkl sitruunamehua

mustapippuria ja suolaa

Pese maa-artisokat hyvin juuresharjalla, halkaise kahtia ja laita uunivuokaan. Vatkaa oliiviöljy, hunaja ja sitruunamehu sekaisin. Valele maa-artisokat seoksella. Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa.

Paahda 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes maa-artisokat saavat väriä ja alkavat pehmetä. Valele maa-artisokat vuoan pohjalle jääneellä hunajaliemellä ennen tarjoilua.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi iltapäivällä maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen, lumipyryn ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jaa että täysi palvelu tavaran lisäksi? Taidat höpötellä provo- mielessä. Lue lisää...
En mee lankaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image