Ruoka

Li­ba­no­ni­lai­nen meze-pöytä käy koko ateriasta

Shish-vartaisiin käytetään grillattua lihaa tai kanaa.
Ruoka 30.8.2007 0:00
Marika Kataja, STT

Ruoka on libanonilaisille muutakin kuin pelkkä vatsan täyte. Siitä puhutaan, siitä nautitaan ja ennen kaikkea sitä valmistetaan huolella. Aamuisin, kun lapset kiiruhtavat kouluun ja aikuiset töihin, beirutilaisissa rappukäytävissä leijuvat jo mausteiset tuoksut. Perheenäidit aloittavat lounaan valmistuksen hyvissä ajoin.

Libanonilainen ruoka vaatii aikaa, mutta sen valmistus ei ole vaikeaa. Nykyisin, kun yhä useampi perheenäiti työskentelee kodin ulkopuolella, monet käyttävät elämää helpottaakseen puolivalmisteita - ainakin arkisin. Viikonloppuisin perhekunnat kokoontuvat usein syömään yhdessä.

Pitkän lounaan aloittaa alkupalapöytä, meze. Pienet suupalat ovat tuttu näky Välimeren maissa, mutta Lähi-idän alueella meze on ruokaisampi. Usein pääruokaa ei edes tarvitse.

Meze koostuu noin puolesta tusinasta pieniä ruokalajeja. Yksinkertaisimmillaan tarjolla on erilaisia vihanneksia, kikhernetahnaa, hummusta ja muita dippitahnoja, oliiveja, salaatteja ja paksua maustamatonta jogurttia. Ruoat kauhotaan suuhun ohuella rieskan tyyppisellä vehnäleivällä.

Libanonilainen ruoka on terveellistä ja koostuu hyvin suurelta osalta vihanneksista ja yrteistä. Vuosisatojen kuluessa keittiössä on opittu hyödyntämään kaikki puutarhan ja luonnon antimet aina "rikkaruohoja" myöden.

Lähes kaikki raaka-aineet saa Suomessa isommista marketeista. Tosin seesaminsiementahnaa eli tahinia ei välttämättä löydy aivan lähikaupan hyllyltä. Myös Libanonin erikoisuus, kuivatuista marjoista jauhettu punainen sumak-mauste voi olla vaikea löytää. Sitä saa kuitenkin etnisistä kaupoista ja postimyynnistä. Vaikka sumakia ei saisikaan käsiinsä, hätää ei ole, sillä sen happamankirpeän maun pystyy korvaamaan sitruunanmehulla.

400 g tölkki kikherneitä
(tai 250 g kui vattuja, yön yli liotet
tuja ja noin tunnin verran pehmeäksi
keitettyjä kikherneitä)
2 dl oliiviöljyä
2-4 valkosipulinkynttä
3 dl tahini-tahnaa
2 tl suolaa
1 sitruunan mehu
Koristeeksi: Persiljan oksia, paprika
jauhetta

Soseuta kikherneet. Lisää soseeseen murskattu valkosipuli ja oliiviöljyä kunnes se notkeutuu. Lisää säilytys- tai keitinlientä tarpeen mukaan. Sekoita joukkoon tahini huolellisesti, lopuksi suola ja sitruunan mehu. Siirrä hummus tarjoiluastiaan. Vedä lusikalla tahnaan ympyräkuvio. Lorauta siihen oliiviöljyä sekä muutama ehjä kikherne, koristele halutessa paprikajauheella ja persiljan oksilla.

2 kupillista bulgur-vehnää
450 grammaa lampaan jauhelihaa
1 sipuli pilkottuna
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl kanelia
0,5 tl valkopippuria

Liota bulguria vedessä kunnes se on pehmeää, purista vesi pois huolellisesti. Kylmennä bulguria ja lihaa ainakin tunnin jääkaapissa.

Jauha jauheliha mahdollisimman hienoksi ja sekoita joukkoon loput ainekset. Seoksen tulisi olla tahnamaista. Jos lihamylly ei jauha lihaa tarpeeksi pieneksi, jauha sitä vielä kulhossa esimerkiksi perunanuijan kanssa. Jäähiput saattavat auttaa, jos seos lämpenee liikaa.

Kibbehin voi nyt tarjoilla raakana tartarin tapaan. Seoksesta voi paistaa myös lihapullia. Tällöin seokseen voi lisätä kourallisen paahdettuja pinjansiemeniä ja kourallisen hakattua minttua.

6 broilerin rintafileetä
1 sitruunan mehu
4-6 valkosipulin kynttä
0,5 dl oliiviöljyä
8 kokonaista kardemummaa (tai 2 tl
jauhettua)
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl kuminaa
1 tl suolaa
(2 tl sumakia)

Leikkaa broilerinfileet kuutioiksi. Sekoita sitruunan mehu, öljy, valkosipulinkynnet ja mausteet. Laita broilerinpalat maustumaan jääkaappiin yön yli.

Työnnä vartaisiin, ripottele päälle sumakia jos käytät, ja grillaa kypsäksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Sehän oli kaikkien kuunneltavissa ja on vieläkin. Rinne ei pärjännyt ja heitti asiaan kuulumattoman kommentin peruskoulu... Lue lisää...
Huono häviäjä tämä R...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image