Ruoka

Kylmät kalaherkut aloittavat aterian

Ruoka 19.12.2002 0:00
Elina Matikainen
Kylmiä kalaherkkuja nautitaan jouluaterialla ennen pääruokaa. Perinteisistä sillistä, lohesta ja silakasta rakentuu oivallinen kala-alkupala.

Ohessa ohje perinteisestä lasimestarin sillistä sekä myös joulunpunaisen tomaattisillin ohje. Silakka maistuu etikalta tai rakuunalta ja lohesta tehdään etikkaliemessä marinoitu versio. Sillit ja silakat kannattaa tehdä jo tulevana viikonloppuna, jotta ne ehtivät maustua parahultaisiksi jouluaattoa varten.



Helppo tomaattisilli


4 kevytsuolattua naturellsillifileetä

tai matjessillifileetä

1sipuli

Kastike:

2 dl ketsuppia

2 rkl punaviinietikkaa

1-2 tl hunajaa

ripaus valkopippuria

Väliin:

1 dl tillisilppua

Valuta sillifileet ja kuivaa talouspaperiin. Leikkaa suupaloiksi. Sekoita kastike ja mausta se. Nostele sillipalat kulhoon kerroksittain ja pane kerrosten väliin kastiketta ja tillisilppua. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.



Lasimestarin silli


2 kokonaista kevytsuolattua silliä

noin 15 valkopippuria

noin 15 maustepippuria

3-4 laakerinlehteä

1 iso sipuli

pala porkkanaa

Liemi:

1 1/2 dl vettä

1 1/2 dl sokeria

1 dl väkiviinaetikkaa

Kuumenna liemen ainekset kiehuvaksi. Jäähdytä hyvin. Avaa sillit ja poista sisälmykset. Kevytsuolattuja sillejä ei tarvitse liottaa, mutta huuhdo ne kuitenkin kylmässä vedessä. Raaputa myös sillien sisäpinta puhtaaksi. Leikkaa sillit noin puolentoista sentin viipaleiksi ruotoineen ja nahkoineen.

Lado kalat lasipurkkiin vuorotellen mausteiden kanssa. Kaada liemi päälle ja ravistele niin, että se leviää joka puolelle. Anna maustua jääkaapissa ainakin pari päivää ennen tarjoamista.



Mausteinen kirjolohi


500 g kirjolohifileetä

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

tilliä

Mausteliemi:

1 1/2 dl mausteista etikkaa (Rajamäki)

1 1/2 dl vettä

2 tl suolaa

Leikkaa kirjolohifilee pieniksi, ohuiksi paloiksi. Lado palat kerroksittain sipulirenkaiden, murskattujen valkosipulinkynsien ja tillin kanssa tölkkiin. Sekoita mausteliemi ja kaada se kalapalojen päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.



Rakuunasilakat


500 g silakkafileitä
Mausteliemi:
4 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria

1/2 tl rouhittua mustapippuria
Kastike:

1 prk kermaviiliä

1 rkl sinappia

1 tl suolaa

1 tl hunajaa

3-4 puristettua valkosipulin kynttä

1 rkl rakuunaa

1 dl tuoretta hienonnettua persiljaa

1 tl mustapippuria

Leikkaa silakkafileet paloiksi. Lado palat laakeaan kulhoon nahkapuoli alaspäin. Sekoita mausteliemi ja kaada se kalojen päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaada liemi pois ja siirrä kalat tarjoiluastiaan tai lasipurkkiin. Sekoita kastike ja kaada kalojen päälle. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.



Punertava suutarinkala


1/2 kg silakkafileitä

1 punasipuli

1 porkkana

10 kokonaista maustepippuria

roseepippureita

Liemi:

2 1/2 dl vettä

1 1/4 dl etikkaa

2 1/2 rkl suolaa

1 1/4 rkl sokeria

Suutarinlohi on perinteisesti tehty suolasilakoista, joita liotetaan vedessä muutama tunti liian suolaisuuden poistamiseksi. Jos käyttää tuoreita silakoita, liemeen on lisättävä suolaa.

Keitä liemi ensin ja anna sen jäähtyä kylmäksi. Suolasilakoita käytettäessä unohda liemen suola, poista niistä ruoto ja leikkaa fileet puoliksi. Leikkaa myös tuoreet silakkafileet puoliksi. Lado fileet kerroksittain sipulirenkaiden, porkkanaviipaleiden ja pippurien kanssa lasitölkkiin. Punasipuli värjää liemen ja kalat hennon punaisiksi. Mikäli et halua väriä, käytä tavallista keltasipulia. Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi vuorokautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

73
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
54
KeKi poimii Lipon pelaajia – nyt seuraa vaihtaa Hepokangas
45
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
37
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
22
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
20
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
19
Osa työntekijöistä syyttää autotehdasta taukosuositusten laiminlyönnistä – työnantaja vakuuttaa reagoineensa helteeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa. Lauantaina on odotettavissa tukalaa hellettä Lapin maakunnassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa lauantaina rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image