Ruoka

Mainos

Kuha käy juhla- ja vie­ra­sa­te­rial­le

Paistettu kuha, voi-valkoviinikastikkeen, paseeratun perunan ja ratatouillen kanssa on syksyistä sadonkorjuuruokaa parhaimmillaan.
Ruoka 25.10.2012 0:00 | Päivitetty 25.10.2012 9:48
Riitta-Maija Sykkö

Kuha kuuluu ruokakalojemme aatelistoon monestakin syystä. Se on paitsi loistava ruokakala myös sisävesien ammattikalastuksen tärkeimpiä kalalajeja.
Kuhakannat kestävät hyvin nykyisen kalastuksen. Niinpä WWF:n kalaoppaassakin kuhalle näytetään vihreää valoa.
Kuhan arvellaan hyötyvän myös ilmastonmuutoksesta. Kun ilmasto lämpenee, laji siirtyy koko ajan yhä pohjoisemmaksi ja kasvaa samalla paremmin.
Pro Kala  ry on nimennyt kuhan lokakuun kalaksi.
Kuhan liha on valkoista, kiinteää, vähärasvaista ja vähäruotoista.
Maku on maukas ja mieto. Se kannattaa ottaa huomioon maustamisessa, lisukkeissa ja kastikkeissa.
Kuha pitää miedoista yrteistä ja sitruunasta.
Kuha on ahvenen serkku, ja ahvenen tapaan kuhan ruodot on helppo poistaa valmistuksen tai ruokailun yhteydessä.
Kuhafileet voi paistaa pannulla, tarjota voi-valkoviinikastikkeen, juhlavan perunamuhennoksen tai paseeratun perunan ja ranskalaisen kasvishöystön eli ratatouillen kanssa.
Kuhafileet kääritään usein rulliksi ja tarjotaan erilaisten yrttikastikkeiden kanssa. Kuhasta voi valmistaa myös keittoa tai paistaa uunissa.
Kuuluisin kuharesepti lienee kuha Walewska, josta on olemassa lukuisia erilaisia reseptejä.
Kuha on kuitenkin sen verran hienostunut kala, että valmistipa sen miten tahansa, sitä kelpaa tarjota juhla- tai vierasruokana.

Bouillabaisse
(ranskalainen kalakeitto)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyreetä
4 laakerinlehteä
1/2 tl kuivattua
timjamia
1/4 tl sahramia
suolaa
pippuria
3 dl valkoviiniä
2 l kalalientä
100 g lohta
100 g kuhaa
100 g sinisimpukoita
Koristeluun:
tuoretta persiljaa

Leikkaa sipulit sekä fenkoli pieniksi paloiksi ja kuullota niitä isossa kattilassa hetken aikaa.
Lisää tomaattipyree ja kaikki mausteet ja anna maustua muutaman minuutin ajan.
Lisää joukkoon valkoviini sekä kalaliemi ja anna keittopohjan kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Leikkaa kala kiehumisen aikana paloiksi ja lisää kalat ja äyriäiset kattilaan.
Keitä muutaman minuutin ajan ja koristele keitto persiljasilpulla.

Kuha Walewska
750 g nahatonta kuhafileetä
4–5 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa, valkopippuria
laakerinlehti
Gratiinikastike:
250 g kantarelleja
50 g hakattua sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
voita, valkoviiniä, kermaa

Aseta kuhafileet uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna suolan ja pippurin imeytyä kalaan 10 minuutin ajan ja kaada päälle tilkka valkoviiniä ja kalalientä niin, että fileet peittyvät.
Hauduta 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Valmista kastike freesaamalla sipuli ja kantarellit voissa. Lisää jauhot ja kaada pannulle kalalientä.
Hauduta vehnäjauhot kypsiksi, lisää lopuksi tilkka valkoviiniä ja kermaa.
Kun kuha muhii uunissa, valmista perunamuhennos, johon on lisätty voita sekä munankeltuainen ja maustettu suolalla ja mustapippurilla.
Asettele kypsyneet kuhafileet tarjoiluvadille pursota päälle perunamuhennosta. Peitä fileet kastikkeella ja gratinoi lopuksi uunissa noin viiden minuutin ajan. Koristele tillimurskalla.

Beurre blanc eli
voi-valkoviinikastike
50 g salottisipulia hakattuna
10 g suolatonta voita
1 1/2 dl valkoviiniä
2 1/2 dl kalalientä
1/2 dl valkoviinietikkaa
250 g suolatonta voita
suolaa, valkopippuria

Freesaa sipulit kattilassa voinokareen kanssa, lisää nesteet ja keittele lientä kasaan, kunnes sitä on jäljellä enää kolmasosa.
Lisää sekaan ripaus valkopippuria ja kuutioitua kylmää voita koko ajan vatkaimella sekoittaen. Sekoittele kastiketta niin, ettei se pääse kiehumaan, mutta voi sekoittuu silti kastikkeeseen nopeasti ja tasaisesti.
Lisää suolaa maun mukaan ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Siivilöi kastike.
Vatkaa kastike vielä ilmavaksi ja kuohkeaksi viime hetkellä ennen tarjoilua.

Ratatouille
150 g munakoisoa
1 sipuli
150 g vihreää paprikaa
100 g punaista paprikaa
150 g kesäkurpitsaa
öljyä
200 g tomaattia
100 g tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
oreganoa, basilikaa,
mustapippuria, persiljaa

Kuutioi munakoiso, laita siivilään ja ripottele päälle suolaa. Anna suolan imeytyä munakoisoon siivilässä noin tunti. Huuhtele ja valuta hyvin.
Viipaloi sipuli, paprikat ja kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi. Hauduta kasviksia öljyssä muutama minuutti.
Lisää mausteet, kuutioitu tomaatti ja tomaattimurska sekä hauduta kypsäksi.
Mausta valkosipulilla ja suolalla.

Duchesse
1 kg paseerattuja eli siivilän läpi soseutettuja perunoita
4 keltuaista
suolaa, valkopippuria
ripaus muskottia
150 g voita

Lisää paseeratun perunan joukkoon voi ja mausteet. Tarkista maku. Sekoita keltuaiset soseen joukkoon. Massa on tässä vaiheessa valmista.
Laita massa pursotinpussiin. Käytä tähtityllaa eli tähtikuvioista pursotinterää.
Pursota tasamittaisia noin 3–4 cm:n levyisiä torneja, öljytylle pellille leivinpaperin päälle.
Paista perunatornit uunissa 180-asteessa, kunnes ne ovat väriltään kauniin keltaisia.

Katkaravuilla täytetyt kuharullat
600 g kuhafileitä
 2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 dl katkarapuja
100 g katkaraputuorejuustoa
1 dl tuoretta tilliä
1 dl purjorenkaita
1 dl valkoviiniä
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lado kalafileet vierekkäin työlaudalle ja mausta ne suolalla ja sitruunamehulla.
Sulata ja valuta katkaravut ja hienonna ne pieniksi. Sekoita tuorejuustoon ja levitä kalafileille.
Hienonna tilli ja leikkaa purjo renkaiksi ja levitä kalafileille. Kääri fileet rullalle.
Kiinnitä kuharullat cocktailtikuilla.
Aseta kuharullat uunivuokaan ja kaada valkoviiniä päälle. Kypsennä uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Tarjoa perunamuhennoksen ja salaatin kanssa.
! Kuha on ahvenen serkku, ja ahvenen tapaan kuhan ruodot on helppo poistaa valmistuksen tai ruokailun yhteydessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
144
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image