Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Koukussa kiuaskokkaukseen

Kauharaclette sopii talvisen hiihtopäivän jälkeen iltapalaksi. Varmista kuitenkin, että kauha kestää kuumuutta. Kauharaclette sopii talvisen hiihtopäivän jälkeen iltapalaksi. Varmista kuitenkin, että kauha kestää kuumuutta.
Katariina Vuori
  • Kauharaclette sopii talvisen hiihtopäivän jälkeen iltapalaksi. Varmista kuitenkin, että kauha kestää kuumuutta.
  • Suklaafonduekin syntyy saunan kiukaalla.
  • Kiuaspannu on turhaan unohtunut ruoanvalmistusväline.
Ruoka  9.3.2012 | Katariina Vuori Muuta tekstin kokoa -+

Laittaisiko uunin päälle vai odottaisiko kun on saunapäivä?

Miltei pari vuosikymmentä sitten ulkomailla asuessa monet suomalaiset asiat näki aivan uudessa valossa ja yksi niistä oli saunan kiuas. Tyynenmeren saaristossa juhlapäivänä maakuoppaan laskettiin banaaninlehtiin kääritty porsas hautumaan.

Azorien tulivuoriperäisillä saarilla laavan ja tuhkan sekaan koverretusta maauunista nousi yrteiltä, viiniltä ja rikiltä tuoksuva lihapata. Siellä tuli kerran mieleeni, että kiukaalla voisi tehdä paljon muutakin kuin kypsentää makkaraa foliossa.

Eräänä suhteellisen tyynenä päivänä Etelänmerellä purjehtiessa oli leipomispäivä. Koska ilman lämpötila oli nollan tienoilla, täytyi leivänteko ajoittaa aina siihen kun moottori käynnistettiin akkuja lataamaan. Parin kuukauden merellä olon jälkeen pulskia jauhomatoja sisältävän taikinan sai nostatettua ainoastaan lämpimän moottorin päällä.

Taas tuli mieleen kiuas. Mitä jos laittaisi leipätaikinan pieniin ruukkuihin, saisiko sen kypsennettyä kiukaalla? Tai pullat?

Ruoan valmistaminen kiukaalla ei jättänyt rauhaan ja niinpä viime kesänä mökkirannassa Etelä-Pohjanmaalla oleva suuri hirsisauna muuttui testikeittiöksi.

Periaatteeksi testattavissa ruoissa otettiin se, että kivillä kokeiltiin kaikenlaista mitä voisi kuvitella valmistavansa hieman tavallista viileämmässä hiiligrillissä.

Puulämmitteisen kiukaan tulipesään taas saivat mennä ne ruoat, joita normaalisti valmistaisi sähkö- tai leivinuunissa.

Tulipahan puulämmitteisessä vesipadassakin kokeiltua parsan ja ’luonnonparsan’ eli takiaisen keittämistä kelmussa, mutta se ei ollut hyvä idea. Lopputulos oli jokseenkin mauton ja sitkeä.

Kiukaan päällä valmistuivat loistavasti erilaiset nyytit, uuniperunat, pizza ja jopa pienet suolaiset ja makeat piirakat. Jos kiuas on tarpeeksi kuuma, voisi valurautaisessa wok- tai taginepannussa tehdä monenlaisia pataruokia.

Kiukaan tulipesä toimi hyvin pienen leivinuunin tavoin: janssoninkiusaus, ruukkufocaccia ja savustettu kala saivat vielä jäädä muhimaan siinä vaiheessa kun saunojat jättivät lauteet.

Ehkä hupaisampia kokeiluja olivat kypsennykset löylykauhassa: mustaviinimarjan lehdillä kuumennettu halloumi-juusto ja yrttipedillä sulatettu raclette olivat ehdotonta kiuaskeittämisen yllätyskaartia.

Talven tullen useita vuosia ajatuksissa muhineet ja kesällä hyviksi testatut reseptit pääsivät vihdoin kansien väliin ja syntyi maailman ensimmäinen Saunakeittokirja.

Erilaisten nyyttien valmistamisessa kiukaalla rajana on vain mielikuvitus.

Tämä annos tehtiin grilliritilälle asetetussa uunipussissa ’heti valmiin’ kiukaan päällä. Uunipussin sijasta voi käyttää foliota, mikä on suositeltavaa mikäli nyytti tulee suoraan kosketukseen kivien kanssa.

Ritilän sijasta uunipussin voi laittaa myös kiukaan yläpuolelle kiuaspannuun.

Chorizoa ja vihanneksia sweet’n’sour
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kesäkurpitsa
1/2 dl suolapähkinöitä
n. 20 sentin pätkä chorizo-makkaraa (tämän tilalla voi myös käyttää liha- tai kalasuikaleita)
3 rkl maissijauhoa
3 rkl sokeria
1 rkl osterikastiketta (myös esimerkiksi HP-kastike käy)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa mehua (esim. ananas)
1/2 dl ruokaöljyä
seesamisiemeniä

Pilko vihannekset ja chorizo. Sekoita ne kulhossa maissijauhon kanssa.
Sekoita muut kastikeaineet ja kaada kulhoon vihannesten päälle, sekoita.
Kaada ainekset uunipussiin tai foliolle. Muista tehdä foliopaketista niin tiivis etteivät nesteet valu kiukaalle.

Kauharaclette
Raclette-juustoa
kuminan, maustefenkolin tai muun yrttikasvin lehtiä

Vuoraa kauha foliolla ja lehdillä. Aseta päälle tuhti siivu raclette-juustoa ja aseta kauha kivien päälle. Kypsennä kunnes juusto alkaa sulaa.
Tarjoile esimerkiksi paahtoleivän, uusien perunoiden tai salaatin kanssa.
Kun tuli syksy ja puusauna jäi talviteloilleen, ei sähkökiuas houkutellut uusiin kokeiluihin.
Pakkasten tullen alkoi kuitenkin taas tehdä mieli kiuasruokaa ja muun muassa suklaafondue ja hapanimelä chorizo-kasvisnyytti pääsivät löylyihin.

Reseptit Katariina Vuoren kirjasta Saunakeittokirja. Kulinaristisia kokeiluja kiukaalla.

Lue lisää 08.03.2012 Kalevasta.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

8/8 kommenttia

Rapakon toisella puolella asuva
26.12.2013 15:29

Hei Kata,
Mahtavaa! Olet erittäin idearikas, kekseliäs ja älykäs tyttö. Näitä reseptejä aion kokeilla ensi kesänä. Olen jo kokeillut joitakin muita reseptejä ja kaikki ovat onnistuneet, ehkä ei niin hyvin kuin sinulla.
Paljon Onnea ja menestystä Saunakeittokirjoille!


Castronomi
24.3.2012 12:32

Ei sovi ruoan tuoksu saunaan minun mielestä, ei sovi.
Puhdas vesi ja raikas ilma, korkeintaan vihdan tuoksu. Nämä kaljan kiukaalle heittelijät on aina olleet itsekkäitä oman nautintonsa maksimoijia.


Tare
19.3.2012 20:58

Onhan tuota tullut harjoitettua jo n.20 vuotta.Rosteri/valurauta-astiaan lohta,sipulia ja kermaa savusaunan kiukaalle.Kypsyy saunoessa ja tulee mahtavat tuoksut ja maku on ...,tulipa nälkä.


makkara
17.3.2012 22:14

joutavaa hömppää, ruoka laitetaan kattilassa


erkkilä
14.3.2012 20:47

Uunilenkin tai makkaraa paketoi folioon ja laittaa kiukaan päälle. Tulee hyvät hajut saunoessa ja mehevää makkaraa viimeiselle huilitauolle.


jj
13.3.2012 15:23

Mitenkähän tämä vaikuttaa paloturvallisuuteen?


Kiuskokki
10.3.2012 23:37

Kiitos paljon vinkeistä! Mikroaaltouuni meni rikki pari päivää sitten. Uunista on ollut vastus rikki nyt kaksi viikkoa. Korjaaja kävi alkuviikosta yrittämässä korjausta. Hänelä oli erilainen varavastus mukana kuin mikä olisi sopinut uuniimme, joten menee ensi viikkoon ennen kuin uuni tulee taas kuntoon. Sitä odotellessa pitää siirtyä kiuaskokiksi! 8-)


A.Grilli
9.3.2012 19:02

Jo makkaran paistokin ottaa niin paljon aikaa ettei viitti tuollaista kokkaamista edes kokeilla .


Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös