Mainos

Kokeile rohkeasti maksaruokia

Suussasulava kokonaisuus muodostuu paahdetuista  valkosipulilla maustetuista patonkisiivuista, joissa on  päällysteenä linnunmaksapateena ja koristeena kirsikka- tomaatteja ja kapriksia. Suussasulava kokonaisuus muodostuu paahdetuista valkosipulilla maustetuista patonkisiivuista, joissa on päällysteenä linnunmaksapateena ja koristeena kirsikka- tomaatteja ja kapriksia.
Tapio Maikkola
Ruoka  26.3.2012 | Peerit Tähtinen Muuta tekstin kokoa -+

Moni vierastaa turhaan maksaruokia. Ne ovat hyvä A-vitamiinin ja raudan lähde.

Raskaana oleville ja alle yksivuotiaille maksaa ei kuitenkaan suositella, mikä sai alkunsa, kun 1980-luvun lopulla elintarvikkeiden koostumustutkimuksissa todettiin maksan A-vitamiinipitoisuuksien olevan niin suuria, että A-vitamiinin saanti saattoi ylittää turvallisina pidetyt määrät.

Kun eläinten ruokinnasta poistettiin liiallinen A-vitamiini, niin myös naudan ja sian maksan A-vitamiinin taso palautui normaaliksi.

Lihatiskiltä ja valintahyllyiltä on useimmiten tarjolla joko palana tai siivutettuna, joskus myös jauhettuna naudan maksaa.  Naudanmaksa maistuukin useimmille paremmin kuin  väkevämmän makuinen sianmaksa.

Broilerinmaksalla on hieman makeahko ominaismaku ja sitä löytää parhaiten pakastealtaasta.

Hienonmakuista hirven vasan  ja poron maksa ovat harvoin tarjolla olevia herkkuja.

Maksasta on poistettava kudoskalvot ja suonet ennen paistamista. Ne saa helpoimmin poistettua työntämällä terävä veitsi kalvon ja maksan väliin, jonka jälkeen kalvon pystyy vetämään pois sormien avulla.

Maksa ei tarvitse pitkää kypsennysaikaa vain muutama minuutti maksasiivun kummaltakin puolelta riittää. Maksa maistuu parhaimmalta, kun kypsyysaste on rose.

Liian kauan kypsennetty maksa sitkistyy kengänpohjaksi ja makukin muuttuu.

Linnunmaksa-crostinit

300 g (pakaste)broilerinmaksaa
voita
3 sardellifileetä
1 salottisipuli
isoja kapriksia
(tilkka puolikuivaa valkoviiniä)
suolaa
mustapippuria
persiljaa
patonki

Sulata maksat. Poista kalvot ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuori ja leikkaa salottisipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa.
Lisää maksat ja paista voissa 4–5 minuuttia käännellen.

Laita maksat tehosekoittimeen sekä pari ruokalusikallista voita, kolme sardellifileetä, muutama kapris ja viini. Mausta varovasti ja anna koneen käydä kunnes seos on tahnamaista.

 Leikkaa patonki puolentoista sentin viipaleiksi. Laita viipaleet leivinpaperille pellille. Sivele pullasutilla hieman öljyä viipaleiden päälle.
Paahda viipaleisiin uunissa grillivastuksen alla rapea pinta.Päällystä leipäviipaleet maksatahnalla. Koristele crostinit kapriksella ja kirsikkatomaattien puolikkailla ja persiljalla.

Tarjoa alkupalana tai illan pikkusyötävänä.

Maksaa venetsialaiseen tapaan

500 g naudanmaksaa
2 sipulia
3 rkl voita
3 rkl oliiviöljyä
nippu persiljaa
2 rkl lihalientä
suolaa, mustapippurirouhetta

Poista maksasta kalvot ja leikkaa se ohuiksi, melko pieniksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa sipulitkin viipaleiksi. Hienonna persilja.

Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää sipuliviipaleet ja hauduta ne kullankeltaisiksi. Lisää persiljasilppu. Sekoita.
Nosta pannu hetkeksi levyltä ja työnnä sipuli-persiljaseos sen toiselle reunalle. Laita paistinpannu takaisin kuumalle levylle ja lisää maksaviipaleet. Paista ne molemmin puolin nopeasti kypsiksi.

Lisää lihaliemi ja sekoita. Mausta ja tarjoa heti perunamuhennoksen, pastan tai polentan kanssa.

Jauhemaksapihvit

noin 10 kpl valmiita pihvejä
250 g jauhettua naudan maksaa
250 g raakaa kuorittua perunaa tai porkkanaa
1 sipuli raastettuna karkeaksi
1 tl suolaa
valkopippurirouhetta myllystä
1 tl meiramia
rasvaa paistamiseen
päälle paistettua sipulia

Jos naudan maksa on vielä palana, ota siitä kalvo pois ja jauha maksa sauvasekoittimella.
Kuori perunat tai porkkanat ja raasta  ne ohueksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset ja mausta.
Kypsennä pieni koepihvi ja tarkista maku.
Paista paksuhkoiksi pihveiksi ohukaispannulla niin että ne ehtivät kypsyä sisältäkin kypsiksi.
Tarjoa lisäksi paistettuja sipulirenkaita ja puolukkahilloa.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

1/1 kommentti

maksis
28.3.2012 13:07

maksa on mahtavaa, kunhan ei joka päivä syö. Maksasmoothie on myös aika ässäsapuskaa.


Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös