Ruoka

Mainos

Kikherne on jokapaikan herkku, johon syntyy helposti himo – rutkasti proteiinia, kuitua sekä kalsiumia

Nachopellin uudet maut syntyvät tamarindchutneystä ja raikkaasta jogurttikastikkeesta. Herkkupelti hupenee nopeasti illanistujaisissa.
Ruoka 8.2.2018 20:14
Elina Ylitervo

Intian malliin maustettu nachopelti on illanistujaisten yllättäjä. Mausteiset ja rapeiksi paahdetut kikherneet ovat nautinto.

Vaatimattoman näköinen kikherne on oikea Lähi-idän ihme. Maultaan miedosti pähkinäinen pyörylä sisältää rutkasti proteiinia, kuitua sekä kalsiumia. 

Tuttujen hummuksen ja falafelpyöryköiden lisäksi kikherneet sopivat muun muassa patoihin, keittoihin, pastoihin, salaatteihin, tahnoihin ja pihviin. Niitä voi syödä sekä kylmänä että kuumana. Soseutettuna kikherne sopii jopa leivontaan.

Liota kuivattuja kikherneitä yön yli ja keitä sitten miedolla lämmöllä 1-2 tuntia, kunnes herneet ovat pehmenneet, mutta pysyvät vielä kasassa.

Säilötyt kikherneet ovat valmiita käyttöön sellaisenaan. Purkkiherneiden lientä, aquafabaa, ei kannata heittää pois, sillä se käy kananmunan valkuaisen korvikkeesta. Aquafabasta syntyy niin vegaaninen marenki kuin lettutaikinakin.

Intialainen nachopelti

neljälle

1 prk (400/240 g) kikherneitä

1 jauhoinen peruna

3 rkl oliiviöljyä

1 tl garam masalaa

¼ tl cayennepippuria

suolaa

mustapippuria

Tamarindchutney:

1 ¼ dl tamarindtahnaa

3 rkl fariinisokeria

¼ tl jauhettua korianteria

¼ tl jauhettua juustokuminaa

¼ tl jauhettua inkivääriä

0,6 dl vettä

Jogurttikastike:

1 limetti

1 rkl vettä

1 dl turkkilaista jogurttia

½ tl sokeria

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi:

1 pieni punasipuli

200 g maissilastuja

2 ½ dl cheddarjuustoraastetta

1 dl mintunlehtiä

1 dl korianteria

Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuori peruna ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Laita kikherneet ja perunakuutiot pellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta garam masalalla, cayennepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Paahda 225 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja kikherneet rapeita. Jätä uuni päälle.

Valmista sillä aika chutney. Laita tamarindtahna, fariinisokeri, korianteri, kumina, inkivääri ja vesi kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja seos on paksua. Anna jäähtyä.

Tee jogurttikastike. Raasta limetin kuori ja purista mehu. Sekoita raaste, mehu sekä vesi jogurtin kanssa, mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Hienonna punasipuli. Levitä puolet maissilastuista pellille, sitten puolet kikherne-perunaseoksesta, sipulisilpusta ja juustoraasteesta. Lisää loput lastut, kikherneet, peruna, sipuli ja juustoraaste samassa järjestyksessä. Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia kunnes juusto on sulanut. Valuta päälle tamarindchutneytä ja jogurttikastiketta sekä ripottele mintunlehtiä ja korianteria. Tarjoile heti.

Ihanan mausteiset pinaatti-kikherneet voi tarjoilla leivän päällä alkupalana.

Pinaattia ja kikherneitä

neljälle

2 prk (400/240 g purkissa) kikherneitä

375 g pinaattia

6 rkl oliiviöljyä

hyppysellinen suolaa

3 cm pätkä maalaisleipää

3 valkosipulinkynttä

½ tl juustokuminaa

hyppysellinen chilihiutaleita

1 ½ rkl punaviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

tarjoiluun savupaprikaa ja maalaisleipää

Valuta ja huuhtele kikherneet. Huuhtele pinaatit. Kuumenna paistinpannulla 3 rkl oliiviöljyä, lisää pinaatit sekä hyppysellinen suolaa. Sekoita hyvin ja paista, kunnes pinaatinlehdet ovat hieman pehmenneet. Valuta lävikössä.

Leikkaa leipäsiivusta reunat pois ja leikkaa sisus pieniksi kuutioiksi. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä. Paista leipäkuutioita viisi minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Lisää 1 rkl oliiviöljyä, valkosipuli, juustokumina ja sekä chilihiutaleet. Paista vielä minuutti, kunnes valkosipuli on saanut väriä.

Kaada seos tehosekoittimeen tai mortteliin, lisää punaviinietikka ja sekoita tahnaksi. Kaada tahna pannulle, lisää kikherneet. Paista miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes kikherneet ovat lämmenneet. Jos seos tuntuu paksulta, lisää tilkka vettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lisää pinaatit ja lämmitä seosta vielä hetki. Ripottele päälle savupaprikaa ja tarjoile paahdetun leivän päällä.

Kätevä kikherne on parasta paahdettuna. Napsi paahdetut kikherneet sellaisenaan tai lisää salaatin päälle.

Paahdetut kikherneet

pellilinen

1 prk (400/240 g) kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1/4 tl chilijauhetta

¼ tl jauhettua korianteria

¼ tl paprikaa

¼ tl jauhettua valkosipulia

hyppysellinen cayennepippuria

Valuta ja huuhtele kikherneet. Levitä herneet keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan tunniksi. Levitä herneet pellille ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Ota pelti uunista ja pirskottele oliiviöljyä. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin.

Paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes kikherneet ovat kullankeltaisia ja rapeita. Yhdistä mausteet ja ripottele kuumien kikherneiden päälle. Sekoita varovasti, jotta saat mausteet tasaisesti joka puolelle.

Munakoiso-kikhernecurry

neljälle

1 prk (400/240 g) kikherneitä

2 pientä munakoisoa

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynttä

3 cm pätkä inkivääriä

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl currytahnaa

½ tl juustokuminaa

¼ tl kurkumaa

¼ tl paprikaa

suolaa ja mustapippuria

1 tlk (400 g) kookosmaitoa

tarjoiluun jasmiiniriisiä sekä korianteria

Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuutioi munakoiso ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.

Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista munakoisoja, sipulia sekä inkivääriä 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista vielä minuutti. Lisää pannulle kikherneet sekä mausteet. Sekoita hyvin ja paista minuutti. Kaada kookosmaito sekaan ja anna hautua kannen alla vielä 5 minuuttia.

Tarjoile jasmiiniriisin sekä tuoreen korianterin kanssa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Vatsaan sattuu ja turvotta, eikä kanssaeläjätkään tykkää hajuhaitoista joita kikherneet, pavut ja linssit aiheuttaa. Yritetty on, mutta ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ekologisempaa syödä oman navetan nurmi-rypsinautaa kuin lähteä bensaa kuluttaen hakemaan kaupasta jotain kehitys/vesipulamaiden proteiini raaka-ainetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mukasta ja vatsa pysyy täynnä pitkään eli myös terveys-ja laihdutus ruokaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos noita mausteita ei ole valmiina, niin niihin menee kertaostoksena rahaa, mutta toisaalta ne riittävät kyllä pitkään. Vai tarkoititko jotain muuta kallista? Tuoreyrttejä? Juuri eilen tein viimeksi ison satsin kikhernesalaattia, joka ei kyllä ollut mitenkään kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kikherne on halpa ja lisäämällä esim juuressosekeittoon kasvissosekeittoon ... ota proteini talteen ja halvalla halvenpaa kuin liha kala kana kilohinta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä taida olla köyhän ateria että tämä on vissiin rikkaiden ruokaa että ruoka tarvikkeet tykötarpeineen maksaa paljon että ohjeisiin pitäisi laittaa arvioitu hinta mitä ateria maksaisi kokonaisuudessa niin pystyisi suunnittelemaan ruoka ostokset etukäteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Juuri oli mediassa kerrottu: Kun työnhakija on töissä 1h/ viikko, työttömyys on historiaa hänen kohdallaan! Eläköön hal... Lue lisää...
Hyvin menee, mutta m...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image