Ruoka

Mainos

Kebab syntyy jauhelihasta

Assyrialaisella aterialla. Yhteinen ateria on tärkeä assyrialaisessa kulttuurissa. Kokinhattuinen Evel on valmistanut perheelleen juhla-aterian, jossa valittavana on sekä lihaa että kalaa. Isoisä Pauluksen sylissä Ninos. Isoveli Atran aterioi isänsä Awonerin ja äitinsä Marin vieressä. KUVA: Eljas Sallmen
Ruoka 17.10.2002 0:00
Marjaleena Blåfield

Oulu
Assyrialainen ruoka on monelle pohjoissuomalaiselle uusi tuttavuus. Oululaisilla sen nauttimiseen on muutaman kuukauden ajan ollut mahdollisuus Välivainiolla sijaitsevassa ravintola Ninwessä.

Ravintolan nimi juontaa juurensa Ninween, jossa tehdyissä kaivauksissa on paljastunut tuhoutuneen mesopotamialaisen valtakunnan historiasta kertovan upean palatsin lisäksi 5 000 tekstiä käsittävä kirjasto.

Ninwen kokkina toimiva Evel Al-naszary, 21, on asunut Oulussa kymmenen vuotta kristityn perheen paettua Irakista Suomeen sotaa ja Saddam Husseinin vainoa. Oulussa koulunsa käynyt Evel puhuu hyvin suomea, mutta ei unohda juuriaan ja kulttuuriaan. Sen välittämistä lapsilleen ja lapsenlapsilleen vaalivat myös hänen vanhempansa.

Evelin isä Paulus toimi Irakissa opettajana ja äiti Shamoni Barkho tunnetaan hyvänä ruoanlaittajana. Perheessä on kolme poikaa, joista Evel on nuorin. Tarpeen tullen kaikki perheenjäsenet ovat apuna ravintolassa. Evelin lisäksi siellä työskentelee päivittäin hänen keskimmäinen veljensä Ameel. Assyrialaisessa kulttuurissa suvun ja perheen asema on keskeinen. Tätä nykyä Oulussa asuu kaikkiaan pari sataa sukujuuriltaan assyrialaista oululaista.Kalaa syödään harvoin


Assyrialaiseen ruokavalioon kuuluvat olennaisesti riisi ja liha, joka Irakissa on usein lammasta, kasvikset sekä yrtit. Mausteita käytetään suomalaista ruokaa enemmän. Kalaa syödään harvemmin, samoin keittoja. Päivän pääateria nautitaan illalla kello kahdeksan jälkeen koko perheen kesken.

Assyrialaisella päivällisellä pöytään katetaan useita annoksia, joita jokainen saa maistella mielensä mukaan. Menussa ei siis ole tiettyä järjestystä. Evelin valmistamaan ateriaan kuului yhdeksän mitä maittavinta ruokalajia, joista hänen vanhimman veljensä Awonerin makuun mieluisimpia olivat Masgof eli lohifile erikoiskastikkeella ja jauhelihalla täytetty munakoiso.

Awonerin suomalaissyntyinen Mari- vaimo on opiskellut assyrian kielen, joka on kolmilapsisen perheen kotikieli.

Awonerille mieluinen Masgof onkin koko Irakissa tunnettu kalaruoka. Sen kalaksi Evel valitsi lohifilen. Aito assyrialainen kebab valmistetaan jauhelihasta. Vaihtelua kebabin makuun saadaan erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Ruoan valmistukseen käytetään öljyä.

Leipominen on assyrialaisessa kulttuurissa naisen oikeus, joten leivonnaiset eivät kuulu Ninwen vakiolistalle.

Leivonnaiset ovat makeita ja rasvaisia, täytteenä saattaa olla taateleita tai pähkinöitä. Ne nautitaan tavallisesti teen kanssa. Teetä ei kuitenkaan tarjota lapsillekaan sellaisenaan, vaan sen joukkoon lisätään maitoa.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos
Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äänestäkää työttömät

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

kokoomuksen Vapaavuori:Sunnuntailisät pois työntekijöiltä!!

Hallituksen oikeistohuuma halutaan hyödyntää sataprosenttisesti. Vuosikausien ajan on tehty tupokierroksilla 0-ratkaisuj... Lue lisää...
ahneella on...

Uutiset osastoittain

Menokalenteri

to
30.3.
Pirjo Sohlo "Matkalla tuntemattomaan"
Kulttuuri
to
30.3.
Höyhtyän Välke
Yhteisöt
to
30.3.
Lastenvaatteiden tuuletus - Suomi 100
Kulttuuri
to
30.3.
Eläinmuseo
Kulttuuri

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image