Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kebab syntyy jauhelihasta

Assyrialaisella aterialla. Yhteinen ateria on tärkeä assyrialaisessa kulttuurissa. Kokinhattuinen Evel on valmistanut perheelleen juhla-aterian, jossa valittavana on sekä lihaa että kalaa. Isoisä Pauluksen sylissä Ninos. Isoveli Atran aterioi isänsä Awonerin  ja äitinsä Marin vieressä. Assyrialaisella aterialla. Yhteinen ateria on tärkeä assyrialaisessa kulttuurissa. Kokinhattuinen Evel on valmistanut perheelleen juhla-aterian, jossa valittavana on sekä lihaa että kalaa. Isoisä Pauluksen sylissä Ninos. Isoveli Atran aterioi isänsä Awonerin ja äitinsä Marin vieressä.
Eljas Sallmen
Ruoka  17.10.2002 | Marjaleena Blåfield Muuta tekstin kokoa -+

Oulu
Assyrialainen ruoka on monelle pohjoissuomalaiselle uusi tuttavuus. Oululaisilla sen nauttimiseen on muutaman kuukauden ajan ollut mahdollisuus Välivainiolla sijaitsevassa ravintola Ninwessä.

Ravintolan nimi juontaa juurensa Ninween, jossa tehdyissä kaivauksissa on paljastunut tuhoutuneen mesopotamialaisen valtakunnan historiasta kertovan upean palatsin lisäksi 5 000 tekstiä käsittävä kirjasto.

Ninwen kokkina toimiva Evel Al-naszary, 21, on asunut Oulussa kymmenen vuotta kristityn perheen paettua Irakista Suomeen sotaa ja Saddam Husseinin vainoa. Oulussa koulunsa käynyt Evel puhuu hyvin suomea, mutta ei unohda juuriaan ja kulttuuriaan. Sen välittämistä lapsilleen ja lapsenlapsilleen vaalivat myös hänen vanhempansa.

Evelin isä Paulus toimi Irakissa opettajana ja äiti Shamoni Barkho tunnetaan hyvänä ruoanlaittajana. Perheessä on kolme poikaa, joista Evel on nuorin. Tarpeen tullen kaikki perheenjäsenet ovat apuna ravintolassa. Evelin lisäksi siellä työskentelee päivittäin hänen keskimmäinen veljensä Ameel. Assyrialaisessa kulttuurissa suvun ja perheen asema on keskeinen. Tätä nykyä Oulussa asuu kaikkiaan pari sataa sukujuuriltaan assyrialaista oululaista.Kalaa syödään harvoin


Assyrialaiseen ruokavalioon kuuluvat olennaisesti riisi ja liha, joka Irakissa on usein lammasta, kasvikset sekä yrtit. Mausteita käytetään suomalaista ruokaa enemmän. Kalaa syödään harvemmin, samoin keittoja. Päivän pääateria nautitaan illalla kello kahdeksan jälkeen koko perheen kesken.

Assyrialaisella päivällisellä pöytään katetaan useita annoksia, joita jokainen saa maistella mielensä mukaan. Menussa ei siis ole tiettyä järjestystä. Evelin valmistamaan ateriaan kuului yhdeksän mitä maittavinta ruokalajia, joista hänen vanhimman veljensä Awonerin makuun mieluisimpia olivat Masgof eli lohifile erikoiskastikkeella ja jauhelihalla täytetty munakoiso.

Awonerin suomalaissyntyinen Mari- vaimo on opiskellut assyrian kielen, joka on kolmilapsisen perheen kotikieli.

Awonerille mieluinen Masgof onkin koko Irakissa tunnettu kalaruoka. Sen kalaksi Evel valitsi lohifilen. Aito assyrialainen kebab valmistetaan jauhelihasta. Vaihtelua kebabin makuun saadaan erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Ruoan valmistukseen käytetään öljyä.

Leipominen on assyrialaisessa kulttuurissa naisen oikeus, joten leivonnaiset eivät kuulu Ninwen vakiolistalle.

Leivonnaiset ovat makeita ja rasvaisia, täytteenä saattaa olla taateleita tai pähkinöitä. Ne nautitaan tavallisesti teen kanssa. Teetä ei kuitenkaan tarjota lapsillekaan sellaisenaan, vaan sen joukkoon lisätään maitoa.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos
Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös