Ruoka

Mainos

Karppaus kadotti kilot ja toi hyvän olon

Reilun vuoden karpanneelle ja yli kymmenen kiloa painoa pudottaneelle Anu Saarisele vähähiilihydraattinen dieetti merkitsee ennen muuta hyvää oloa.
Ruoka 31.7.2008 0:00
Neena Kuukasjärvi
"Toisen lapsen jälkeen ylipainoa oli sen verran reilusti, että oli pakko keksiä jotain", kertoo Anu Saarinen. "Vuosi meni kaloreita laskiessa, mutta jatkuvaksi elämäntavaksi siitä ei ollut."

Myös verenpaine oli sen verran koholla, että painolle oli syytä tehdä jotain. Vähähiilihydraattinen dieetti vaikutti kokeilemisen arvoiselta.

"Karppaamisen aloituksen jälkeen kalorien laskeminen loppui siihen paikkaan."

Vuosi vähähiilihydraattisella dieetillä kadotti Saariselta kuin huomamaatta yli kymmenen kiloa - ja toi mukanaan rutkasti virtaa. Tänä kesänä 25 kilometrin rullaluistelulenkit tai 50 kilometrin pyörälenkit ovat Saariselle normaalia viikkorutiinia.

Vähähiilihydraattisessa dieetissä eli karppauksessa on kyse yksinkertaisimmillaan ylimääräisten hiilihydraattien ja tärkkelyksen karsimisesta ruokavaliosta. Suomalaisessa ruokakulttuurissa se tarkoittaa leivän, perunan ja makaronin sekä sokerin syönnin lopettamista.

Viljan, tyhjien hiilihydraattien sijasta karppaaja popsii lihaa, kalaa, kananmunia, kasviksia, juureksia, marjoja, sieniä ja mereneläviä. Ja hyvällä omallatunnolla myös oikeaa rasvaa keinolevitteiden sijaan.

Vähähiilihydraattisella dieetillä on rutkasti puolestapuhujia - niitä, jotka ovat saaneet helpotusta paino-, ruuansulatus- tai muihin vaivoihinsa hiilihydraattien vähentämisellä. Yhä löytyy myös vastustajia:

"Omat matkasaarnaaja-ajat ovat kyllä jääneet taa", kertoo Saarinen. "Olen itse saanut niin valtavasti hyötyä tästä ruokavaliosta, että oma hyvä olo riittää todisteeksi dieetin toimivuudesta. Kenellekään en tuputa, mutta ihmetellä täytyy, jos joku vielä uskoo viralliseen ruokaympyräpropagandaan - oikeaa tietoakin kuitenkin on valtavasti saatavilla."

Saarinen harrastaa "karppausilosanoman" levitystä lähipiirissään ihan ruohonjuuritasolla: kokkauksesta innostunut kahden tyttären äiti kestitsee mielellään ystäviä sekä etsii ja kokeilee innokkaasti uusia reseptejä:

"Oikeanlaisten raaka-aineiden löytäminen on aika ajoin haasteellista. Tarkkana saa olla esimerkiksi valmiiden mausteseosten kanssa, tärkkelystä tahtoo löytyä melkein kaikesta."

Myös Saarisen junioriosasto, 2- ja 5-vuotiaat tyttäret voivat hyvin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla:

"Kyllä ne vihannekset ensimmäisinä katoavat lautaselta. Perunat tahtovat jäädä syömättä", äiti kertoo. "Tytöille maistuu hyvin myös esimerkiksi kala."

Kahden lapsen huushollissa ruokakorin kustannuksia seurataan tarkasti. Vastoin uskomuksia karppaaminen ei Saarisen mukaan tule kalliiksi:

"Hyviä ja edullisia raaka-aineita on kyllä saatavilla, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa. Jos vertaa vaikka kanamunapaketin ja ruispalapussin hintaa, niin leivän syönti taitaa tulla kalliimmaksi."

Myös marjastaminen ja sienestäminen ovat perheen tärkeää yhteistä tekemistä ja varastoihin kerätään syksyn mittaan niin paljon kuin mahtuu.

Entinen sokerirotta tunnustaa, että karppaukseen siirtymisen jälkeen myös oma maku on muuttunut:

"Makeat ja sokeriset syötävät tuntuvat suorastaan pahalta. Entisenlainen makeannälkä on kadonnut oikeastaan kokonaan", Saarinen kertoo.

Herkuttelematta karppaajan ei kuitenkaan tarvitse olla. Sanotaankin että vähähiilihydraattinen dieetti sopii mainiosti elämän hyviä asioita arvostavalle:

"Mistään ei tarvitse kieltäytyä. Karppaaja voi nautiskella herkunnälkäänsä hyvällä omallatunnolla niin viiniä kuin vaikkapa hyvää tummaa suklaata", Saarinen kertoo.



Kunnon kesämenu karpin tapaan:
Tomaatti-sipulisalaatti


3 tomaattia ja yksi sipuli ohuiksi sii-
vutettuna
100 g mozzarella-juustoa
pinnalle auringonkukansiemeniä
mausteeksi suolaa, pippurisekoitusta,
basilikaa ja öljyä

Annetaan marinoitua vähintään 2 tuntia tai yön yli.



Kanaa, vihanneksia ja dippi


broilerin rintafileitä suolalla, pippuri-
sekoituksella ja grillausmausteella
maustettuna
höyrytettyjä kasviksia
Dippi:
10 % kermaviiliä
suolaa
pippuria
balsamicoa
basilikaa (+ valkosipulirouhetta)


Puolukkarahka


1 prk maitorahkaa
1,5 dl vispattua kuohukermaa
hunajaa (tai makeutusainetta) maun
mukaan
1,5 d puolukkasurvosta tai tuoreita
marjoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Itse olen vähillä hiilareilla pakon edessä (lekuri määräsi) enkä tykkää. Maha ei toimi ja leipää on ikävä. Marjoissa ja muissa on tosiaan hiilareita, eli oudolta tuntuu, että mausteitakin pitää vahtia, ettei niissä vaan olisi... Outo ruokavalio muutenkin kun makkaraa ja juustoa voi syödä mielinmäärin mutta hedelmiä joutuu varomaan. Minä luottaisin ruokavalioasioissa savanniin, painottaa sapuskansa sen mukaan, mitä ihminen on puusta laskeuduttuaan luonnosta suuhunsa löytänyt -ja niihin taisi banaanit ja siemenet kuulua makkaraa vahvemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki "hyv", jos pikkaisen tarkemmin luet, niin huomaat, että artikkelissa puhutaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta sekä turhien hiilihydraattien karsimisesta, eikä suinkaan täysin hiilihydraatittomasta ruokavaliosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan miten pystyy luopumaan ruuan perusaineksista, siis näistä ns. lihan lisäkkeistä? Olen pienestä pitäen tottunut siihen, että joka ikisellä aterialla täytyy lihan (tai kasvisten) seurana olla perunaa, riisiä tai makaronia. Tuntuisi hullulta jättää ne kaikki pois. Sitä paitsi lihan syöminen "sellaisenaan" äklöttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Anu...Onnittelut. Itse olen tiputtanut puolessa vuodessa n.50kg ja vielä lähtee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa, taas keksitty hieno nimi jollekin muoti-ilmiölle. Toimittajalta odottaisi edes hieman kriittistä asennetta ääliömäisen ylistyksen sijaan. Kalevaltahan tähän on tosin jo totuttu - toimittajalta ei yleensäkään näköjään vaadita omilla aivoilla ajattelemista, eikä vastakkaisten näkökulmien etsintää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kasviksia, juureksia, marjoja, sieniä ja hunajaakin karppaaja syö. Niissä kaikissa on sitä hiilihydraattia. Ei siis ole hiilihydraatitonta. Syy laihtumiseen on aina siinä, että kuluttaa enemmän kuin syö. Tämä liikunta on paras laihdutuskeino. Pitkässä yli 3 tunnin liikuntasuorituksessa loppuu aina kesken nämä hiilarivarastot. Monesti jo 2 tuntia riittää siihen, kunhan sykkeet on noin 120-140.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kokeilin viime vuonna vähähiilarista ruokavaliota. 4,5kk ja -18kg. Kannattaa muidenkin miesten kokeilla. Mistään hyvästä ruuasta ei tarvi tinkiä, saa syödä taatusti hyvin, vaikka perunat, riisit, makaronit ja viljat on valikoimista pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Koska Juha Sipilä on tehnyt noin valtavan paljon Suomen työttömien hyväksi - hän on suorastaan antanut kaikkensa - on me... Lue lisää...
Kansalta kaunis kiit...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image