Ruoka

Kalapöytään saapuu valkea joulu – kokeile rommilla sekä omena- ja sit­ruu­na­me­hul­la marinoitua turskaa

Paistettu siika täydentää kylmänä tarjoiltavia kalaruokia. Valkoinen savukukkakaalimuru näyttää kiiltävällä tarjoiluvadilla lähes lumelta.
Ruoka 14.12.2017 21:44
Riikka Happonen

Vaaleat kalat ja kasvikset tuovat joulupöytään lumen hohdetta.

Pehmoinen savusiikamousse sopii alkupalaksi esimerkiksi paahtoleivän päälle, mutta voit myös muotoilla siitä herkullisia pyöryköitä. Kermainen mätikastike maistuu mainiolta paistetun maa-artisokan kera. Jos olet allerginen maa-artisokalle, voit käyttää sen sijaan esimerkiksi tavallista perunaa.

Kokeile tänä vuonna lipeäkalan sijaan vaalealla rommilla sekä omena- ja sitruunamehulla marinoitua turskaa. Kalan koostumus pysyy napakkana, kun paloittelet kalan vasta marinoitumisen jälkeen.

Jos mielit kylmien, pitkälti etukäteen valmistettavien kalojen kaveriksi myös lämmintä kalaa, valitse nopeasti pannulla paistuvaa siika. Hernekreemi ja kukkakaalimuru ja kastikkeet täydentävät kalapöydän antimet.

Kaikki ohjeet ovat alkupalakoossa noin kuudelle hengelle.

Savusiikamousse

2 liivatelehteä

200 g
 savustettua siikaa

1½ dl ranskankermaa

½ tl
 suolaa

½ puntti tuoretta tilliä silputtuna

1 rkl madeiraa

½ sitruunan mehu

½ dl kermaa

koristeluun mätiä, tilliä ja punasipulia

Liota liivatelehti pehmeäksi kylmässä vedessä. Se vie noin 10 minuuttia.

Perkaa savusiiasta ruodot ja nahka pois. Aja kalamassa, ranskankerma, suola, tilli, madeira ja sitruunamehu tasaiseksi soseeksi tehosekoittimessa.

Lämmitä kerma lähes kiehumispisteeseen. Purista pehmennyt liivatelehti kuivaksi ja sulata kermaan. Lisää seos koko ajan sekoittaen kalasoseen joukkoon. Laita kalasose jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään.

Muotoile hyytyneestä massasta lusikalla pieniä annospaloja kalavadille tai sivele paahtoleivän päälle. Koristele yrteillä, mädillä ja punasipulisilpulla.

Savusiikamousse maistuu mädin, punasipulin ja tillin kera.

Maa-artisokkaa mätikastikkeella

1 sipuli

100 g voita

1 dl valkoviiniä

½ dl valkoviinietikkaa

1½ dl kermaa

pieni prk mätiä

4 maa-artisokkaa

ripaus suolaa ja pippuria

Hienonna sipuli pieneksi ja kuullota hetki pannulla ruokalusikallisessa voita, jotta sipuli pehmenee. Lisää valkoviini ja etikka. Anna kiehua, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut. Lisää kerma ja pienennä lämpöä. Paloittele voi ja lisää se pienissä erissä koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Sekoita lopuksi joukkoon mäti.

Pese ja kuivaa maa-artisokat ja kuori ne ronskisti veitsellä leikkaamalla. Leikkaa palat pienenpieniksi kuutioiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuullota hetki pannulla. Tarjoa mätikastikkeen kera kylmänä tai lämpimänä.

Sitruunamarinoitua turskaa, ranskankerma-piimäkastiketta ja yrttiöljyä. Kampasimpukan kuoret toimivat hauskoina ja näppärinä pieninä lautasina.

Sitruunaturskaa

1 dl omenamehua

1 dl rypsiöljyä

2 tl vaaleaa rommia tai giniä

1 rkl valkoviinietikkaa

½ sitruunan mehu

1 tl sokeria

2 tl suolaa

150 g pakastettua turskafilettä

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi kala keskenään ja kaada kannelliseen säilytysastiaan. Laita kala nesteen joukkoon ja anna marinoitua jääkaapissa 2-4 tunnin ajan.

Nosta kala liemestä ja leikkaa sopiviksi annospaloiksi juuri ennen tarjoilua. Tarjoa ranskankerma-piimäkastikkeen ja yrttiöljyn kera.

Mätikastiketta ja maa-artisokkaa.

Ranskankerma-piimäkastike

2 dl ranskankermaa

1 dl piimää

½ sitruunan mehu

1 tl suolaa

2 tl sokeria

1 suolakurkku

Sekoita muut ainekset paitsi suolakurkku keskenään. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Leikkaa suolakurkku pieneksi, jätä vetisin keskiosa käyttämättä. Lisää suolakurkkupalaset kastikkeeseen.

Yrttiöljy

1 nippu lehtipersiljaa

1 nippu tilliä

2 dl öljyä

ripaus suolaa

Silppua persilja ja tilli. Sekoita kaikki ainekset huolella sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Pullota ja lisää tarjoiluhetkellä kalan päälle.

Paistettu siika

600 g siikafilettä

1 tl suolaa

2-3 rkl voita

ripaus mustapippuria 

Nypi fileet ruodottomiksi ja mausta suolalla.

Kuumenna rasva paistinpannulla. Paista siikafileitä muutama minuutti nahkapuoli alaspäin. Lipitä rasvaa lusikalla myös fileiden päälle. Käännä fileet ja paista vielä hetki. Kala saa jäädä sisältä meheväksi. Mausta pippurilla ja tarjoile heti.

Hernekreemi

200 g herneitä

1 puntti minttua

1 tl suolaa

1 dl ranskankermaa

n. ½ dl majoneesia

Aja herneet, ranskankerma, mausteet ja yrtit hienoksi massaksi tehosekoittimessa. Paseeraa massa karkean siilan läpi lusikkaa apuna käyttäen. Ota talteen siilattu osa, heitä kuiva kuoriosa pois.

Sekoita siilattu massa majoneesiin, jotta siitä tulee paksuhkoa kreemiä. Laita seos pursotepussiin, anna jäähtyä jääkaapissa ja pursota tarjoiluhetkellä lautaselle ruusukkeiksi.

Savukukkakaalimuru

1 pienehkö kukkakaali

savustuspussi

Siivuta ja hienonna kukkakaalin kukinnot pieneksi muruksi. Kaada murut savustuspussiin ja pane pussi 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

Poista murut pussista ja anna jäähtyä. Ripottele kalavadille tai lautaselle koristeeksi.

MAINOS

Kommentoi

jätäne turskat ja norjan lohet ostamatta.kotimainen kala on parasta ja jää eurot suomeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hieno ruoka tulee vesi kielelle mutta en usko että osaisin valmistaa että tyydyn vaattimattomampaan.olisihan vaihteeksi tosiaan muuta kuin perinteiset laatikot ja kinkku jouluna ja ikuisena painontarkkailijana kyllä ajattelen mitä syön mutta kyllä jouluna voi herkutella ja vähän painon antaa nousta kyllä niitä nälkäpäiviä on tarpeeksi koettu .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa sekä tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image