Ruoka

Mainos

Joulu maistuu puolukalle, taatelille ja tomusokerille – tortut voi täyttää vii­ku­na­hil­lol­la

Perinteinen joulutorttu tuunataan aikuiseen makuun viikunahillolla.
Ruoka 19.12.2017 19:34
Elina Ylitervo

Mehevä taatelikakku saa ylleen viski-appelsiinikuorrutuksen. Minikokoiset joulutortut täytetään itse tehdyllä viikunahillolla.

Pipari-puoloffee on jouluinen versio banoffeesta. Makean karamellisoidun kondensoidun maidon vastapainoksi kermavaahtoon sekoitetaan rahkaa ja pinnalle ripotellaan reippaasti jäisiä puolukoita. Keksipohjan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin vaikka jo edellisenä päivänä.

Viski-taatelikakku kannattaa valmistaa muutama päivä ennen aattoa, sillä sen maku vain paranee ajan kanssa. Jouluisista mausteista saa helpot ja näyttävät koristeet kakun päälle. Nappaa ne kuitenkin sivuun karpaloita lukuun ottamatta ennen syömistä. 

Joulutorttujen hillona käytetty viikunahillo sopii oivallisesti juustojen seuraksi. Kokeile hilloa voimakkaan sinihomejuuston kanssa. Viikunahillo on myös mainio jouluinen ruokalahja.

Viikuna-tortut

Viikunahillo (n. 6 dl valmista hilloa):

400 g kuivattuja viikunoita

6 dl vettä

2 tähtianista

2 dl hillosokeria

lisäksi valmista torttutaikinaa

Leikkaa viikunoista kovat kannat. Laita kulhoon ja kaada vesi päälle. Liota yön yli huoneenlämmössä. Laita viikunat, liotusvesi ja tähtianikset kattilaan. Keitä 20 minuuttia kunnes viikunat pehmenevä.

Nouki tähtiainikset pois, soseuta viikunat ja liemi sauvasekoittimella. Laita seos takaisin liedelle ja lisää kattilaan hillosokeri. Anna hillon kiehahtaa ja keitä vielä muutama minuutti. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä.

Ota torttutaikinaleyvt sulamaan noin vartiksi. Leikkaa levy minitorttuja varten kahteen osaan. Jaa puolikkaat vielä neljään osaan. Tee viillot kulmiin ja taittele sakaroiksi. Laita keskelle hillonokare ja paista 225 asteessa 8-10 minuuttia.

Jouluruusun muotoiset tortut syntyvät puolestaan, kun teet neliönmuotoiseen taikinalevyyn reunojen suuntaiset viillot noin sentin päähän reunasta. Älä viillä kuitenkaan täyttä neliötä irti, vaan jätä taikinakaistale ylä- ja alakulmaan. Nosta sivusuunnassa uloimmat kulmat tortun keskelle ja paina kiinni. Laita keskelle hilloa ja sivele halutessasi munalla. Paista noin 15 minuuttia 225 asteessa.

Jouluin helpoin kakku on myös makein. Kinuski kohtaa kirpeän puolukan.

Pipari-puoloffee

12 annosta

250 g piparkakkuja

100 g voita

1 tlk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa

2 dl kuohukermaa

250 g rahkaa

2 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

2 dl jäisiä kotimaisia puolukoita

Murskaa piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparimurun joukkoon. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle leivinpaperi, ja sivele reunat öljyllä. Painele piparimuru vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Levitä karamellisoitu kondensoitu maito pohjan päälle. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää maitorahka. Mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Levitä kinuskin päälle. Ripottele jäiset marjat kermavaahdon päälle, ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

Mausteinen kakku koristellaan tietenkin mausteilla: kanelitangoilla, rosmariininoksilla ja tähtianiksilla. Nouki ne ennen syömistä kakun päältä. KUVA: Konsta Leppänen

Viski-taatelikakku

25 palaa

200 g kuivattuja kivettömiä taateleita

2 dl glögiä

1 dl muscovadosokeria

1 tl kanelia

½ tl neilikkaa

200 g voita

2 munaa

2 dl sokeria

1 dl kermaviiliä

4 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 ½ tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

Kuorrutus:

2 rkl viskiä

2 rkl appelsiinimehua

5-6 dl tomusokeria

koristeluun: rosmariininoksia, kanelitankoja, tähtianiksia, karpaloita, tomusokeria

Hienonna taatelit ja mittaa kattilaan glögin ja muscovadosokerin kanssa. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät. Mausta kanelilla ja neilikalla. Sekoita huoneenlämpöinen voi kuuman seoksen joukkoon ja anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää taateliseos varovasti sekoittaen. Lisää kermaviili. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti nostellen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun torvivuokaan (n. 2 l). Paista 175 asteessa uunin alatasossa 50-60 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä hieman ennen kumoamista.

Tee kuorrutus. Sekoita viskiin ja appelsiinimehuun tomusokeria vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi jämäkkä, mutta edelleen valuva. Valuta kakun päälle ja koristele rosmariininoksilla, kanelitangoilla, tähtianiksilla ja karpaloilla. Anna kovettua ennen tarjoilua, ja sihtaa lopuksi tomusokeria päälle.

Vinkki: Jos tuoreita karpaloita ei ole saatavilla, kokeile koristeluun granaattiomenan siemeniä.

Torttuhillo käy myös keksien täytteeksi.

Luumutähdet

28 kpl

200 g voita

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 muna

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

täytteeksi luumumarmeladia

pinnalle tomusokeria

Vatkaa pehmeä voi sekä sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Lisää muna koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.

Kauli taikina muutamassa erässä ohuiksi levyiksi. Tee tähtimuotilla keksejä. Tee puoleen kekseistä pienemmällä tähtimuotilla reikä keskelle. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sivele juuri ennen tarjoilua kokonaisen keksin päälle luumumarmeladia ja aseta reiällinen keksi kanneksi. Koristele tomusokerilla.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

37
Sote-yrityksiä peittää salamyhkäisyyden verho – asiantuntijoidenkin on vaikeaa ottaa niistä selkoa
32
Yli puolet vastustaa Ylen kyselyssä aktiivimallia – Perehtyminen mallin ehtoihin näyttäisi lisäävän vastustusta
29
Paluulento Las Palmasista Ouluun myöhästyi 55 tuntia – "valitettava ja poikkeuksellisen pitkä viivästys"
26
Karjasillan suojelukaava valmistunee parin vuoden kuluttua – alueelta puretaan yksi tai kaksi taloa vuodessa
25
Puheenaihe: Pitäisikö gallupit kieltää vaalien edellä?
22
Keskustan Kärnä kieltäisi pyydä ja päästä -kalastuksen: "Kalastuksen lähtökohtana tulisi olla ruoan hankkiminen"
17
Apu selkäkipuun voi löytyä ajatuksia ja tunteita työstämällä – "Ihminen pystyy hyvään elämään kivuista huolimatta"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

279 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image