Ruoka

Herkku-heinäkuu: Sa­laa­tin­syö­jän paras aika on nyt – Kanasalaatti saa makunsa yrteistä ja limestä, si­ni­ho­me­juus­to ja pekoni maustavat jää­vuo­ri­loh­kot

Ruoka 11.7.2018 9:25
Nanna Rintala

Nämä salaatit ovat ruokaisia ja soveltuvat parhaiten kokonaiseksi ateriaksi kolmelle tai neljälle hengelle. Paahdetut kasvikset hummuspedillä vievät kielen mennessään.

Kesän vihannesten ja marjojen sesonki on yltäkylläistä tuoreuden juhlaa. Porkkana houkuttelee rouskaisemaan, lapset innostuvat istumaan kivellä herneitä silpoen ja onnekas pujottaa heinään löytämänsä metsämansikat.

Vihersyöntiä on tähän aikaan vuodesta helppo lisätä, eikä vaihtoehdoista ole puutetta. Helteinen sääkin saa kääntymään keveämmän salaattilautasen puoleen.

Salaatista on helppo rakentaa kokonainen ateria. Proteiinit löytyvät salaattiin lisätystä lihasta, kalasta, maitotuotteista tai kananmunasta, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä. Laadukkaita hiilihydraatteja, jotka auttavat kehoa ja mieltä jaksamaan, saa kasviksista ja hedelmistä. Sen lisäksi ne ovat aikamoisia vitamiini- ja kivennäisainepommeja.

Salaatilla herkutteleva kestää välillä myös pekonilisäyksen ja reilun palan lempijuustoa.

Aasialainen grillattu kana-ananassalaatti

½ tuore ananas

suolaa, mustapippuria

400 g ohuita broilerinleikkeitä

400 g valkokaalia

2 porkkanaa

1 dl tuoretta minttua

1 dl tuoretta korianteria

3 rkl paahdettuja, suolaamattomia maapähkinöitä

100 g ituja

Kastike:

1 valkosipulinkynsi

1 chili

1 rkl ruokosokeria

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

1 rkl seesamiöljyä

2 rkl rypsiöljyä

1 limen mehu

Suikaloitu kaali ja porkkana tekeytyvät aasialaisessa kastikkeessa maukkaaksi salaattipohjaksi, joka maistuu seuraavanakin päivänä.

Kuori tuore ananas, poista puumainen sisus ja leikkaa pitkiksi lohkoiksi. Grillaa ananakseen grillissä tai parilapannulla kauniit raidat.

Suolaa ja pippuroi ohuet kanaleikkeet hyvin, voit käyttää myös esimerkiksi valkosipuli- tai lime-korianteri-marinoituja leikkeitä. Grillaa kypsiksi molemmin puolin ja suikaloi. Muista, että ohut leike paistuu nopeasti.

Valmista kastike kannellisessa lasipurkissa. Hienonna valkosipulinkynsi ja mittaa mukaan muut aineet. Sulje kansi ja ravista kastike sekaisin.

Suikaloi kaali ohuelti. Leikkaa porkkana suikaleiksi julienne-leikkurilla tai veitsellä. Silppua yrtit ja rouhi pähkinöitä hieman veitsellä.

Yhdistä kaali, porkkana, yrtit, idut, pähkinät ja kastike kulhossa.

Nosta salaatti pediksi laakealle vadille ja asettele päälle suikaloidut kananpalat ja ananaslohkot. Viimeistele yrttisilpulla.

Jäävuorilohkot Amerikan-malliin

1 pieni jäävuorisalaattikerä

5 siivua pekonia

3 tomaattia

10 cm patonkia

2 rkl voita

2 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua timjamia

Sinihomejuusto-piimäkastike:

1 ½ dl piimää

1 dl turkkilaista jogurttia

½ dl majoneesia

2 rkl punaviinietikkaa

1 valkosipulinkynsi

150 g sinihomejuustoa

suolaa, pippuria

Salaatin tarjoaminen lohkoina on hauska idea. Päälle valutettu piimä-sinihomejuustokastike passaa upeasti raikkaan rouskuvan salaatin kanssa.

Poista jäävuorisalaatista kanta ja uloimmat nuukahtaneet lehdet. Lohko kaali 4–6 lohkoon.

Levitä pekonit uuninpellille ja paista rapeiksi 200 asteessa 15–20 minuuttia. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään.

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.

Valmista krutongit viipaloimalla patonki noin 1 cm viipaleisiin. Sulata voi pannulla, lisää veitsen lappeella litistetyt valkosipulinkynnet ja timjami. Paista leipäviipaleet maustevoissa kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi molemmin puolin. Halutessasi puolita valmiit palat.

Valmista kastike sekoittamalla piimä, jogurtti, majoneesi, punaviinietikka, hienonnettu valkosipulinkynsi ja 2/3 sinihomejuustosta murusteltuna. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti asettelemalla jäävuorisalaattilohkot kauniisti vadille. Valuta päälle kastike. Lisää tomaattikuutiot, loput sinihomejuustosta ja leipäkrutongit. Murustele päälle pekonit.

Libanonilainen fattoush

2 pitaleipää

oliiviöljyä

sumakkia/sitruunaa

suolaa

200 g kirsikkatomaatteja

½ kurkku

8 retiisiä

1 punasipuli

1 romaine-salaatti

1 ruukku lehtipersiljaa

1 ruukku minttua

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

1 valkosipulinkynsi

1 tl sumakkia

½ tl suolaa

Libanonilaisten lempisalaatti tarjotaan usein osana meze-pöytää. Sen kylkeen sopii kunnon kimpale fetajuustoa.

½ tl mustapippuria

Leikkaa pitaleivät pieniksi kolmioiksi, voitele öljyllä ja ripottele päälle sumakkia ja suolaa. Sumakin voit korvata puristamalla leipien päälle sitruunamehua. Paahda kauniin värisiksi ja rapeiksi uunissa 220 asteessa.

Halkaise tomaatit. Halkaise kurkku pituussuunnassa 4 osaan ja lohko reiluiksi paloiksi. Viipaloi retiisit ja punasipuli. Revi romainesalaatti pienemmäksi ja silppua yrtit.

Sekoita kastike ravistelemalla kannellisessa lasipurkissa öljy, sitruunamehu, hienonnettu valkosipulin kynsi ja mausteet. Yhdistä salaatti, yrtit ja vihannekset ja sekoita mukaan kastike. Pyöräytä pitaleipäkuutiot mukaan juuri ennen salaatin tarjoamista.

Mansikka-halloumisalaatti

250 g tuoreita mansikoita

250 g halloumia

1 dl paahdettuja manteleita

1 pussi jääsalaattia

1 pussi tuoretta pinaattia

1 ruukku rucolaa

2 dl tuoreita, silvottuja herneitä

Tarjoile salaatit luovasti. Kokoa salaatti kakkuvadille tai isolle laakealle puulaudalle ja jätä iänikuinen salaattikulho kaappiin huilaamaan.

1 dl balsamico-kastiketta

Poista mansikoista kannat ja viipaloi marjat muutamaan osaan.

Viipaloi halloumi noin 1 cm paksuisiksi siivuiksi ja paista niihin grillissä tai pannulla kaunis paistopinta.

Paahda mantelit kuivalla pannulla ja rouhi niitä veitsellä vähän pienemmiksi.

Revi jääsalaatti ja sekoita kulhossa pinaatin ja rucolan kanssa. Lisää mansikat, herneet ja halloumi. Ripottele päälle mantelit ja anna syöjien maustaa salaattiannoksensa balsamicokastikkeella.

Paahdetut kesäkasvikset hummuspedillä

Valkopapuhummus:

2–3 porkkanaa naatteineen

½ l keitettyjä uusia perunoita

1 pieni kukkakaali

1 pieni munakoiso

2 sitruunaa

öljyä voiteluun

suolaa, mustapippuria

tuoretta oreganoa ja oliiviöljyä

1 tlk käyttövalmiita valkopapuja

3 ruokalusikallista tahinia

1 dl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu

12 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2–3 rkl vettä tarvittaessa

Grillaa kasviksiin reilu paahteinen väri ja viimeistele annos puristamalla päälle grillatun sitruunan mehu.

Valmista hummus ajamalla valutetut pavut ja kaikki muut ainekset tehosekoittimessa sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta hummuksesta tulee notkeaa, muttei juoksevaa. Maista onko tahnassa tarpeeksi sitruunaa ja suolaa ja lisää tarvittaessa.

Halkaise porkkanat pituussuunnassa ja irrota naatit. Puolita perunat ja sitruunat, leikkaa kukkakaali ja munakoiso kiekoiksi. Voitele kasvikset öljyllä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paahda kasviksiin kaunis väri 220-asteisessa uunissa tai grillaa ne molemmin puolin. Sitruunat paistuvat uunissa leikkuupinta ylöspäin, grillissä päinvastoin. Myös porkkanan naatit voi grillata. Huuhdo niistä multa pois, laita grilliin, anna paahtua kunnolla ja irrota lehdet sitkeästä varresta.

Levitä hummus tarjoilulautaselle ja kokoa sen päälle kasvikset ja naatit keoksi. Viimeistele oliiviöljyllä ja tuoreella oreganolla. Purista grillatuista sitruunoista mehua syödessä annokseen.

Huomenna lähdemme ruokamatkalle Ouluun

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna suuntaamme katseemme oululaiseen ravintolakattaukseen.

Kokeile sumakkia mansikoille

1

Sumakki on vanha, Lähi-idän ja Välimeren maille tyypillinen mauste, jota saadaan kuivaamalla ja jauhamalla sumakkipensaan marjat karkeaksi jauheeksi. Maku on kirpeän hapokas ja sitruunainen, jopa tanniininen.

2

Sumakki sopii kaikenlaisiin kuiva-mausteseoksiin, ja sillä voi maustaa monipuolisesti niin kasvikset, kanan kuin lihankin. Lihoista se sopii erityi-sen hyvin kanalle ja lampaalle. Parhaimmillaan se on ripoteltuna ruuan pinnalle ja sen kaunis väri pääsee oikeuksiinsa vaikkapa hummuksen pinnalla.

3

Libanonilaisessa keittiössä sitä ripotellaan niin pitaleivän, peruna-salaatin, fattoushin, lihavartaiden, jogurtin ja paistettujen kananmunien pinnalle. Kotikeittiössä sumakkia kannattaa kokeilla ripsauttaa vaikka mansikoiden päälle.

4

Sumakkia kannattaa tuoda tuliaisena esimerkiksi Turkista. Suomesta sitä saa Lähi-idän tuotteita myyvistä kaupoista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kesällä on ulkona ruuuanteko jo pieniohjelma tai ajanviete sinänsä.
Kesäaikaan täytyy vain muistaa erityisemmin se hygienia ja broilerin kanssa oltava erittäin tarkka ja vastuullinen, jos tarjoilee "asiakkaille" .
Bonn apetit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

339 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image