Ruoka

Mainos

Helpot vegaaniherkut makeannälkään – apuna kikherneiden liemi, ksantaani ja soi­ja­ker­ma­vaah­to

Täyteläinen ja suklainen brownie sulaa suussa
Ruoka 16.1.2018 20:44
Elina Ylitervo

Hurjan hyvä mariannekakku syntyy vain viidestä raaka-aineesta. Syntisen suklainen brownie on kakun ja keksin välimuoto.

Vegaanisten jälkiruokien tekeminen ei ole vaikeaa. Se vaatii vain tarkkuutta raaka-aineiden kanssa. Pakkauksesta kannattaa tarkastaa, ettei tuote sisällä esimerkiksi voita, maitoa tai liivatetta. Suurin osa eläinperäisistä tuotteista on helposti korvattavissa.

Kikherneiden liemi jälkiruuassa voi kuulostaa hurjalta, mutta lopputuloksena on ilmava ja rapea herkku. Marenkimassaan lisätään ksantaania, joka pitää marengin kasassa uunissa. Ksantaania löytyy ruokakauppojen leivontatuotehyllystä. 

Pavlova täytetään soijakermavaahdolla, vaahterasiirapilla ja juuri nyt sesongissa olevilla passionhedelmällä ja granaattiomenalla.

Pannacotta saa makunsa tuoreesta mangosta. Mangot kannattaa ostaa ajoissa kotiin kypsymään, sillä ne tuodaan raakoina Suomeen. Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa.

Trooppisen raikas pannacotta yhdistää kookoksen ja mangon.

Mango-pannacotta

kuudelle

3 mangoa

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3/4 dl vaahterasiirappia

½ tl vaniljajauhetta

hyppysellinen suolaa

1 pss vegegeliä

koristeluun kookoslastuja

Kuutioi mango. Laita mangokuutiot, kookosmaito, vaahterasiirappi, vaniljajauhe ja suola blenderiin. Pyöräytä sileäksi soseeksi.

Kaada sose kattilaan ja lisää vegegel. Lämmitä keskilämmöllä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen kunnes seos paksunee.

Kaada tarjoiluastioihin ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia. Koristele kookoslastuilla juuri ennen tarjoilua.

Hurmaava pavlova syntyy ilman kananmunaa kikherneiden liemestä.

Pavlova

2 kpl

Marenki:

1 ½ dl kikherneiden lientä (400 g säilykkeestä)

2 dl erikoishienoa sokeria

¾ tl ksantaania

1 rkl maissitärkkelystä

Täyte:

5 dl vaahtoutuvaa soijakermaa

4 rkl vaahterasiirappia

10 passionhedelmää

1 granaattiomena

Valuta kikherneiden säilöntäliemi astiaan. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa niin kauan, että vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää lopuksi ksantaani ja maissitärkkelys ja vatkaa sekaisin.

Jaa vaahto kahdeksi pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 20-senttiseksi levyksi öljytyllä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Tee reunoista hieman korkeammat. Kuivata 100-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes levyt irtoavat helposti leivinpaperista.

Napsauta uuni pois päältä ja anna levyjen kuivua jälkilämmössä noin tunti. Laita puuhaarukka uuniluukun väliin, jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Täytä pavlovat juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kylmä soijakerma. Lusikoi kerma marengin päälle ja valuta päälle vaahterasiirappia. Koristele passionhedelmällä ja granaatinomenansiemenillä.

Suklaabrowniet

12 kpl

200 g tummaa vegaanista suklaata

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

2 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

1 vaniljatanko

¾ dl rypsiöljyä

2 1/3 dl mantelimaitoa

Sulata 150 g suklaasta vesihauteessa. Paloittele suklaa kuumaa kestävään kulhoon. Kiehuta pienessä kattilassa vettä ja nosta pois liedeltä. Nosta kulho kattilan päälle ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.

Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaakaojauhe. Lisää sokeri ja suola. Raaputa vaniljatangosta siemenet ja lisää jauhoseokseen. Sekoita joukkoon öljy, mantelimaito ja sulatettu suklaa. Rouhi jäljelle jäänyt suklaa ja sekoita taikinan joukkoon.

Kaada taikina noin 33 x 21 cm -kokoiseen vuokaan, joka on sivelty öljyllä tai vuorattu leivinpaperilla. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Brownie saa jäädä löysäksi keskeltä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Marianne-karkki maistuu suklaakakun täytteessä, pohja on tehty Oreo-kekseistä. KUVA: Konsta Leppänen

Mariannekakku

12 annosta

Pohja:

200 g Oreo-keksejä

75 g vegaanista margariinia

Täyte:

25 kpl Marianne-karkkeja

6 dl soijavispikermaa

350 g vegaanista leivontasuklaata

koristeluun Marianne-karkkeja ja Oreo-keksejä

Murskaa Oreo-keksit. Sulata margariini ja kaada keksimurskan joukkoon. Painele keksi-voiseos irtopohjavuokaan (halkaisija noin 22 cm), jonka pohja on peitetty leivinpaperilla. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Murskaa Marianne-karkit. Vispaa kylmä kerma ja sulata suklaa vesihauteessa. Yhdistä kerma, sulatettu suklaa ja Marianne-murska. Kaada kakkupohjan päälle.

Anna jähmettyä pakastimessa ensin puolitoista tuntia ja siirrä sitten jääkaappiin. Koristele ennen tarjoilua Marianne-karkeilla ja Oreo-kekseillä.

Lue lisää 04.01.2018 Kalevasta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

kyllä täytyy nälkä olla et tuollaista tuppaa läpeensä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa! Kaikki uudet reseptit ovat tervetulleita kananmuna-allergiseen perheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

153
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
83
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
78
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
65
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
50
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
28
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

RentoReino

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image