Ruoka

Hellavahdit: Näin teet itse leipäjuuren ja leipää sähköuunissa - katso videot!

Lännen Median Hellavahdit-videosarjan video ruisleivän leipomisesta.
Ruoka 16.2.2017 6:00
Riikka Happonen

Moni haluaisi leipoa Suomen kansallisruokaa eli perinteistä ruisleipää, muttei ole onnistunut saamaan käsiinsä sen olennaista ainesosaa eli leipäjuurta. Juuret ovat kiertäneet joissakin suvuissa vuosikymmeniä, mutta leipäjuuren voi tehdä helposti myös itse.

Lännen Median Hellavahdit-ruokavideosarjan video ruis- ja vehnäleipien juuren valmistuksesta.


Hellavahdit kokeilivat leipäjuuren tekoa Teemun ja Markuksen Leipäkirjan ohjeiden mukaisesti. Juuren tekoon tarvitaan periaatteessa vain vähän jauhoja ja vettä, jotka lähtevät hiljalleen käymään tiiviissä lasipurkissa. Joukkoon voi kuitenkin lisätä hieman luonnonjogurttia tai hunajaa käymistä nopeuttamaan.

Valmis juuri tuoksuu happamalta ja hyllyy kevyesti lasipurkkia liikuteltaessa.

Leipäjuuri valmistuu viidessä päivässä ja säilyy sen jälkeen jääkaapissa, kunhan sitä muistaa ruokkia viikottain. Huoleton kokki voi myös pakastaa leipäjuurensa, mutta silloin se on herätettävä pari päivää ennen käyttöhetkeä.

Vehnäleipä syntyy leipäjuuresta yhdessäkin päivässä, mutta ruisleivän raski eli esitaikina vaatii vuorokauden kypsytyksen. Leipien leivonta poikkeaa myös toisistaan, sillä sitkoton ruisleipätaikina on huomattavasti vehnätaikinaa tahmaisempaa, eikä kestä samalla tavalla vaivaamista.

Ruisleipä muotoillaankin kasaan nopeasti, kun taas vehnäleipää voidaan työstää käsin pidempään.

Molemmat hyötyvät pitkästä, noin tunnin kohotusajasta ennen paistamista.

Lännen Median Hellavahdit-ruokavideosarjan video vehnäleivän leivonnasta ja paistamisesta padassa.


Paistaminen onnistuu perinteisen leivinuunin lisäksi hyvin myös ihan tavallisessa sähköuunissa joko suoraan pellillä tai esimerkiksi padassa. Jos vehnäleivän paistaa pellillä, kannattaa uunin pohjalle laittaa vesiastia, josta nouseva höyry tekee leivän kuoresta rapean. Ruisleivän kuoresta tulee rapea ilman höyrytystäkin.

Hellavahdit on pari kertaa kuussa ilmestyvä videosarja, jossa Lännen Median ruokatoimittaja Riikka Happonen ja kuvaaja Harri Kuittinen esittelevät ruoanlaiton tekniikoita. Molemmat ovat intohimoisia kotikokkeja ja aina valmiita kokeilemaan jotain uutta.

MAINOS

Kommentoi

Kalle Päätalon kirjojen mukaan Päätalon äiti oli kuuluisa likisattuisista leivistään. Jospa hän olisi tiennyt että tekemällä uuden juuren saisi leivät kohoamaan paremmin mutta silloin ei ollut internettiä eikä kukaan naapurin emäntäkään osannut neuvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image