Ruoka

Hauduta muheva pataruoka uunissa

KUVA: Tapio Maikkola
Ruoka 4.10.2012 0:00
Tähtinen Peerit

Syksyllä kaupan lihatiskillä on tarjolla myös kotimaista tuoretta karitsan ja lampaan lihaa, mitä kannattaa hyödyntää kotikeittiössäkin.
Jos lampaan ja karitsan maku tuntuvat liian voimakkaalta, se mietonee leikkaamalla rasvat pois ennen ruoaksi valmistusta.
Fileistä syntyy pannulla muutamassa minuutissa valmista syötävää, eikä paistitkaan ole pelkästään pääsiäisen ajan ruokaa.
Viikonlopuksi voi valita edullisempia ruhon osia kuten lapaa, kylkeä, paistia sekä potkaa ja valmistaa niistä pitkään haudutettavia patoja, jotka vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.
Kun pataan pilkkoo vasta maasta nostettuja juureksia ja itse poimittuja metsäsieniä, syntyy lisäksi mitä mainiointa lähiruokaa.
Perinteisiä juureksia lanttua ja naurista voi pilkkoa mukaan tutumpien porkkanan, perunan, punajuuren ja  juurisellerin lisäksi.
Hyviä yrttejä lampaan maustamiseen ovat minttu, rosmariini ja timjami, mutta salviaakin kannattaa kokeilla, varsinkin jos sitä kasvaa omassa keittiöpuutarhassa.
Kaalilaatikko on monen mielestä parasta syysruokaa ja se syntyy huomattavasti helpommin kuin kaalikääryleet.
Muhevasta syksyisestä padasta riittää syötävää suuremmallekin joukolle, muut ohjeet ovat neljälle hengelle.

Haudutettu karitsanpotka
4 karitsanpotkaa
1/2 ruukkua timjamia ja minttua
4 laakerinlehteä
1–2 l riistafondista tehtyä lientä
1 rkl suolaa
10 mustapippuria
Uunijuurekset:
1 juuriselleri
3 isoa perunaa
4 porkkanaa
1 iso sipuli
3–5 valkosipulin kynttä
2 rkl siirappia
rosmariini- ja minttusilppua
mustapippuria ja suolaa
rypsiöljyä

Suolaa potkat ja pyörittele ne silputuissa yrteissä. Anna maustua tunnin parin ajan. Ruskista potkat öljyssä paistinpannussa ja nosta potkat uunivuokaan.
Lisää lihaliemi, pippurit ja laakerinlehdet. Hauduta uunissa 120 asteessa 4–6 tunnin ajan, kunnes lihat irtoavat luista.
Säästä paistoliemi ja keitä siitä kastike.
Uunijuurekset. Paloittele kuoritut juurekset ja pyörittele yrttien, mausteiden öljyn sekä siirapin kanssa sekaisin kulhossa ja kaada uunivuokaan. Kypsennä ja paahda ne 210-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Lammaskaalipata
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
5 dl vettä
noin kilon keräkaali
1 sipuli
2 rkl voita
500 g (karitsan) jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl meiramia
2 rkl siirappia
4 dl lihalientä

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä, kunnes neste on imeytynyt riisiin.
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota silppua paistinpannulla voissa. Paista sipulisilpun kera jauheliha kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla.
Leikkaa kaali suikaleiksi ja hauduta kaalia öljyssä kannen alla kymmenkunta minuuttia. Mausta siirapilla.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi ja hauduta 200-asteisessa uunissa kannen alla noin tunnin ajan.
Tarjoa kaalilaatikko puolukkahillon kera.

Muheva syksyinen pata
1 kg karitsan tai lampaan luullista lihaa (lapaa, kylkeä, potkaa)
20 pikkusipulia
500 g lanttua
500 g porkkanoita
200 g juuriselleriä
tuoretta rosmariinia pari oksaa
3 rkl vehnäjauhoja
4 rkl tomaatipyreetä
1,5 l lihalientä
suolaa ja mustapippuria
(200 g suppilovahveroita tai muita sieniä)
rypsiöljyä
tuoretta persiljaa

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
Kuori ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi porkkanat, lanttu ja juuriselleri.
Ruskista liha öljyssä paistinpannulla, sekoita vehnäjauhot lihojen sekaan.  Kaada lihat pataan.
Huuhtele kiehauttamalla lihalientä paistinpannussa kaikki maut talteen ja kaada liemi pataan. Lisää kasvikset, sipulit, tomaattipyree, pippuri ja rosmariinin oksat.
 Kaada päälle lihalientä sen verran, että liha peittyy. Kypsennä uunissa 2–3 tuntia. Tarkista välillä, ett nestettä on riittävästi.
Tarkista suola ja pippuri. Koristele persiljalla. Tarjoile perunoiden tai kokonaisten ohrasuurimoiden kera.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kotona on siistiä, kun mies ei ole sotkemassa

Kylläpä miestä lykisti kun pääsi huutavasta ja nalkuttavasta akasta eroon. Ei kumma kun miehet alkavat katsella uutta ,... Lue lisää...
kuiva korppu

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image