Ruoka

Mainos

Fondue-ilta ystäville

Fondue sopii erinomaisesti talviseen iltaan reippaan ulkoilun jälkeen. Sen äärelle voi kutsua ystäväjoukon rentoon tai juhlavaan illanviettoon.
Ruoka 17.3.2011 0:00
Riitta-Maija Sykkö
Jos kaappien kätköistä sattuu löytymään vuosia sitten hankittu tai lahjaksi saatu fonduepata, se kannattaa kaivaa vaihteeksi esiin ja kutsua ystävät koolle.

Ulkoilun jälkeen juustofondue lämmittää mieltä ja kehoa. Fondue sopii mainiosti juhlavaankin iltaan.

Fonduepadan kultavuodet ajoittuvat parinkymmenen vuoden taakse, jolloin padan äärelle kokoonnuttiin dippaamaan leipäpaloja sulaan juustoon tai tiristämään lihasuikaleita kuumassa lihaliemessä.

Alkuinnostuksen jälkeen fonduepadoille kävi samoin kuin monille muillekin keittiövempaimille: ne unohdettiin kaappien ylähyllyille vohvelirautojen, mehulinkojen ja voileipägrillien seuraan.

Fondue tulee ranskankielisestä sanasta fondre, joka tarkoittaa sulaa tai sulanutta.

Sulatetusta juustosta onkin kysymys, vaikka fonduella tarkoitetaan valmistustapaa eikä ruokaa. Perinteisimmillään on kysymys juustoruuasta, jossa paksuun lämpimään kastikkeeseen dipataan hieman kuivahtaneita leipäkuutioita.

Juustofondueta pidetään Sveitsin kansallisruokana. Sen syntyyn liittyy monia tarinoita. Erään tarinan mukaan Alppien asukkaat jäivät talvella eristyksiin, jolloin ruoka alkoi käydä vähiin.

Kun varastosta löytyi enää vanhaa leipää, viiniä ja juustoa, niistä loihdittiin fondue. Sulaneeseen juustoon lisättiin tilkka viiniä ja pata pantiin liedelle. Sulaan juustomassaan kastettiin leipäpaloja.

Juustofonduesta on lukuisia versioita, ja jokainen voi suunnitella omansa.

Tavallisesti padassa sulatetaan gruyere- ja emmentaljuustoa, fontalia, appenzelleriä tai kermajuustoa. Parhaiten toimii parin kolmen juuston yhdistelmä. Juustojen kevytversioita ei tässä ruuassa kannata käyttää.

Juustot raastetaan ja kuumennetaan yhdessä valkoviinin ja pienen peruna- tai maissijauhomäärän kanssa.

Seokseen voidaan laittaa myös sinihomejuustoa makua antamaan. Mausteeksi käyvät sitruuna, valkosipuli, pippuri ja muskottipähkinä. Sveitsiläinen versio maustetaan Kirschillä eli vahvalla kirsikkaviinalla, mutta ilman sitäkin fondue onnistuu.

Leivän lisäksi pataan voi dipata kukkakaalia, paprikaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, lehtiselleriä, pieniä maustekurkkuja, oliiveja, omenaa ja päärynää eli tuttuja juuston seuralaisia. Perinteisesti dipataan ainoastaan leipää, joka voi olla hieman kuivahtanuttakin.

Fondue tarjotaan kuumana valmistusastiasta.

Padan alla palaa tavallisesti liekki tai tuikku, jotta juusto pysyy sulana ja lämpimänä. Jokaisella ruokailijalla on oma pitkävartinen haarukka tai grillitikku, jolla leivät ja kasvikset kastetaan juustoon. Samalla haarukalla dipattavia ei kuitenkaan syödä.

Syömistä varten jokaiselle ruokailijalle katetaan erikseen toinen haarukka ja lautanen.

Syömiseen liitetään usein seuraleikki: jos joku pudottaa leipäpalansa, seuraa ryhmän määräämä rangaistus. Perinteisesti palansa pudottanut saa suudella vierustoveriaan tai joutuu kertomaan kaskun.

Italialaisilla on oma juustofonduensa, joka on sveitsiläistä tuhdimpi. Pohjois-Italian esialppien rinteillä sulatetaan pehmeää ja kovaa juustoa sekaisin ja lisätään joukkoon kermaa, munia, voita, suolaa ja pippuria.

Joskus se maustetaan ripauksella tryffeliä. Lisänä ei dippailla leipää eikä kasviksia, vaan nautitaan riisiä.

Aasian kylmillä alueilla fonduepadassa porisee vahvan makuinen lihaliemi tai öljy, jossa kypsennetään ohuiksi suikaleiksi suikaloitua lihaa, kasviksia ja sieniä.

Fondue taipuu myös jälkiruuaksi.

Suklaafondueta varten tarvitaan kunnollista tummaa suklaata ja kuohukermaa. Kerma lämmitetään padassa ja siihen sekoitetaan suklaapaloja, joiden annetaan sulaa.

Suklaafondueeseen voi dipata aprikooseja, luumuja, päärynöitä, kiivihedelmiä, ananasta, persikoita, banaaneja, kirsikoita ja mansikoita. Dipattaviksi käyvät myös pähkinät, keksit ja piparit.

Perinteinen juustofondue

1 iso valkosipulin kynsi

1/2 dl kuivaa valkoviiniä

250 g gruyère-juustoa

250 g emmental-juustoa

200 g appenzeller-juustoa

1 rkl maissijauhoa

3 rkl vettä

2 rkl alkoholia (esim. Kirschwasseria)

muskottipähkinää

mustapippuria

Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sitä fonduepadan seinämiin. Kaada viini pataan ja anna sen kiehahtaa.

Raasta juustot. Lisää raaste pataan pienissä erissä. Hämmennä seosta puulastalla ja anna juuston sulaa ennen seuraavan erän lisäämistä.

Sulata seos koko ajan hämmentäen. Sekoita maissijauho hyvin vesitilkkaan ja lisää se pataan. Anna kiehahtaa.

Tarkista maku ja mausta fondue tilkalla viinaa, muskottipähkinää ja mustapippuria.

Kata pöytään leipää kuutioina ja muut lisäkkeet sopivina suupaloina. Leiväksi sopii parhaiten vuorokauden kuivahtanut vaalea leipä.

Ruokajuomaksi sopii parhaiten valkoviini tai tee. Kylmä olut ei sovi, sillä se kovettaa juuston vatsassa ja voi aiheuttaa herkimmille ruuansulatushäiriöitä.

Lihafondue

50-180 g kuutioitua naudan sisäfileetä

rypsi- tai maapähkinäöljyä paistamiseen

kuutioitua bataattia

punaista, vihreää ja keltaista paprikaa

kukkakaalia

sipulia

lohkoperunoita
suola- ja pippurimyllyt

Lisäksi:aiolikastiketta

guagamolea

Kuumenna öljy teräksisessä, valurautaisessa tai emaloidussa lihafonduekattilassa, johon kuuluu kansi.

Testaa öljyn sopiva lämpötila leipäpalalla: kun leipäpala ruskistuu puolessa minuutissa, öljy on käyttövalmista.

Liha kypsyy öljyssä ja lisukkeeksi voi tarjota perunalohkoja sekä kasviksia. Lihat maustetaan kypsentämisen jälkeen lautasella ja tarjotaan erilaisten kastikkeiden kera.

Kata fonduen raaka-aineet kulhoihin. Kypsennä bataattikuutiot ja lohkoperunat uunissa.

Kukkakaali ja paprikat voi nauttia joko raakana tai kypsentää öljyssä.

Suklaafondue

neljälle

200 g tummaa suklaata

1 1/2 dl kermaa

Kuumenna kerma ja lisää suklaapalat joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Dippaa suklaaseen hedelmäpaloja, marjoja, pähkinöitä ja keksejä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Onko näin että keraaminen pata juustolle ja metallinen lihalle ja suklaalle?Juusto lie takertuu metalliin vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvät kehykset!
Tehdään fondueta perjantaina. Haasteeksi tulee ainoastaan,
kykeneekö deittini välttämään mahdollisen ummetuksen,
pidättäytymällä olueellisesta nautinnosta ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
143
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image