Mainos

Etanoita talviseksi alkuruoaksi

Etanoita löytyy kauppojen hyllyiltä säilykepurkeissa. Etanoita löytyy kauppojen hyllyiltä säilykepurkeissa.
Ruoka  9.12.2011 | Outi Yli-Arvo Muuta tekstin kokoa -+
Etanat eivät kuulosta kovinkaan houkuttelevalta ruoalta, jos niitä ei ole aikaisemmin maistanut. Ensimmäinen kerta saattaa kuitenkin romuttaa ennakkoluulot täysin.

Kun uskaltauduin tilaamaan ravintolassa etanoita alkuruoaksi, en uskaltanut miettiä, saati lähemmin tutkailla, mitä olin laittamassa suuhuni. Mutta makuelämys oli upea!

Makuun ja näköön liittyvän ennakkoluulon lisäksi olen aina kuvitellut, että etanat ovat vain ravintoloissa tarjottavaa herkkua, kunnes törmäsin etanapannuihin kaupanhyllyjen äärellä.

Pienen tutkailun jälkeen havaitsin myös, että itse etanoitakin saa tavallisista ruokakaupoista säilykepurkeissa. Niitä voi siis valmistaa jokaisen kodin keittiössä alkupalana tai pienenä iltaherkkuna.

Kokkolan ammattiopiston ruokatuotannon lehtori, keittiömestari Vesa Saarinen kertoo, että syötävät etanat ovat tarkemmin sanottuna kotiloita.

Etana-sana viittaa nimittäin kuorettomiin kotiloihin, kun taas syötävät kotilot ovat yleensä kuorellisia. Kotilot siis kantavat kotiaan mukanaan.

Koska etanoiden valmistamiseen käytetään runsaasti rasvaa, ne sopivat Saarisen mukaan hyvin talviajan alkuruoaksi. Saarinen kuvaileekin niiden makua korvasienen kaltaiseksi: kumpikaan ei maistu miltään ilman voita ja kermaa.

Pääruokana Saarinen tarjoaisi liharuokaa, esimerkiksi haudutettua karitsanniskaa.

Yleisin tapa valmistaa etanoita on gratinoida ne etanapannulla vaikkapa voista, sinihomejuustosta, valkosipulista ja persiljasta valmistetussa tahnassa.

Muitakin keinoja kuitenkin löytyy.



Liekitettyjä etanoita
ja sahrami-tryffelivaahtoa


(4 annosta)
12 etanaa
180 g voitaikinaa
40 g voita
kananmuna
1/2 dl anisviinaa
(Pernod, Ouzo, Pastis)
suolaa, valkopippuria myllystä

Sahrami-tryffelivaahto:
2 dl rapu- tai kalalientä
salottisipuli hienonnettuna
20 g voita
maizenaa, tilkka kylmää vettä
0,1 dl tryffeliöljyä
1/2 pss sahramia (0,25 g)
1/2 dl kuohukermaa
suolaa, veitsen kärjellinen cayennepippuria

Leikkaa voitaikinasta 12 kiekkoa, jotka ovat halkaisijaltaan viisi senttimetriä. Voitele pinnat kananmunalla.

Paista kypsiksi 200-asteisessa uunissa. Koverra kiekon keskelle reikä etanaa varten.

Freesaa etanoita voissa ja liekitä anisviinalla.

Älä tee liekittämistä kuitenkaan missään nimessä liesituulettimen alla!

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sahrami-tryffelivaahto: Freesaa salotit voissa ja lisää liemi. Anna hautua 10 minuuttia. Lisää sahrami ja kerma.

Suurusta maizenalla ja lisää lopuksi tryffeliöljy, suola ja cayenne. Vaahdota sauvasekoittimella.

Laita yksi liekitetty etana yhteen voitaikinavannikkeeseen. Lusikoi päälle sahrami-tryffelivaahtoa.



Curry-etanavannike


(4 annosta)
20 etanaa
currykastike:
3 dl rapu- tai kalalientä
valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 dl kuohukermaa
1 tl curryjauhetta tai aasialaista currytahnaa
suolaa, valkopippuria myllystä
maizenaa, tilkka kylmää vettä

Kiehauta liemi, curry, valkosipuli ja kerma. Mausta. Suurusta maizenalla. Lisää huuhdellut etanat ja anna hautua 15 minuuttia.

Tarjoile sellaisenaan tai voitaikinakupeissa.



Yrttietanat


(4 etanapannullista)
28 etanaa
100 g voita huoneenlämpöisenä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 dl erilaisia lehtiyrttejä maun mukaan esimerkiksi lehtipersiljaa, rakuunaa, korianteria, basilikaa, tai thaibasilika
suolaa ja valkopippuria myllystä

Hienonna yrtit veitsellä tai tehosekoittimessa ja sekoita pehmeän voin ja valkosipulin kanssa.

Laita huuhdellut etanat etanapannuun ja lusikoi päälle yrttivoita.

Gratinoi 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.



Punaviinigratinoidut etanat


(4 etanapannullista)
28 etanaa
100 g voita huoneenlämpöisenä
punasipuli hienonnettuna
3 dl punaviiniä
suolaa ja valkopippuria myllystä

Keitä hienonnettua punasipulia punaviinissä, kunnes kaikki neste on haihtunut.

Soseuta sipulit sauvasekoittimella ja anna jäähtyä. Yhdistä sipulit ja voi ja mausta.

Laita huuhdellut etanat etanapannuun ja lusikoi päälle punaviinivoita.

Gratinoi 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

Voit halutessasi käyttää gratinoimiseen myös erilaisia pestoja pehmeään voihin sekoitettuna

Reseptit: Kokkolan ammattiopiston ruokatuotannon lehtori, keittiömestari Vesa Saarinen

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos
Mainos
Mainos

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Ruoka Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös