Lääkärit saavat käytösoppia

Viidennen vuoden opiskelija Satu Koskela suunnittelee terveyskeskuslääkärin tai gynekologin uraa. "Isänikin työskenteli monta kymmentä vuotta terveyskeskuslääkärinä", hän sanoo. Ensimmäisen vuoden opiskelija Jere Jyränki haaveilee työstä kriisiavun tai lasten parissa. Myös hänen isänsä on lääkäri.
Opiskelu 15.10.2010 0:01 | Päivitetty 19.10.2010 12:37
Heli Väyrynen
Lääkärikoulutus uudistuu ensi syksynä Oulun yliopistossa. Vuoden kuluttua aloittavan kurssin opetusohjelmaan tulee kolme uutta juonnetta. Ne ovat vuorovaikutustaitoja korostava lääkärin ammattiin kasvu, näyttöön perustuva lääketiede sekä elintavat ja terveys. Näitä painotetaan koko opintojen ajan erikseen bio- ja lääketieteellisten oppijaksojen lisäksi.

"Nämä asiat ovat keskeinen osa lääkäriyttä, joten haluamme korostaa niiden merkitystä. Niitä on opetettu nytkin, mutta ei omina kokonaisuuksinaan", toteaa tiedekunnan dekaani Kari Majamaa.

Suurin osa lääkäreitä vastaan tehdyistä muistutuksista johtuu vuorovaikutuksen epäonnistumisesta, ei hoidon lääketieteellisestä laadusta. Siksikin lääkäriopiskelijoiden on syytä hioa käytöstaitojaan.

Opiskelijoilta uudistus saa kiitosta. "Vuorovaikutustaitoja pitää harjoitella. Jos yhteistyö potilaan kanssa sujuu, hänestä saa enemmän irti ja työ helpottuu. On haastavaa osata keskustella potilaan kielellä ilman lääkärislangia", toteaa viidennen vuosikurssin opiskelija Satu Koskela.

Tulevaisuuden lääkäri on yhä enemmän konsultti. Potilaat hankkivat tietoa internetistä ja tulevat valmiiden diagnoosien kanssa vastaanotolle. "Lääkäri on näyttöön perustuvan lääketieteen asiantuntija, joka osaa suhteuttaa netistä löytyvät hajanaiset tiedot ja yksittäiset tutkimustulokset oikeaan kontekstiin", Majamaa sanoo.

Terveyskeskusopetus lisääntyy uudistuvassa koulutuksessa. Kontinkankaan sairaala-alueen vanhoihin rakennuksiin aiotaan remontoida moniammatillinen oppimiskeskus. Se on tarkoitus avata vuonna 2013.

Tulevat lääkärit ja muut terveydenhuoltoalan opiskelijat pääsevät keskukseen hoitamaan oikeita potilaita aidoissa tilanteissa. Eri alojen opettajat ohjaavat ja valvovat toimintaa. Yhteishankkeessa ovat mukana Oulun kaupunki, yliopisto, sairaanhoitopiiri, ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto.

Nuorten lääkärien sanotaan vieroksuvan terveyskeskustyötä. Kari Majamaan mukaan asiaan voidaan vaikuttaa vain osittain koulutuspolitiikalla: "Yhteiskunnan toiminnot keskittyvät yhä enemmän kasvukeskuksiin. Yliopistopaikkakuntien terveyskeskuksissa lääkäreitä on. Mitä kauemmas mennään, sitä enemmän on vajausta", hän muistuttaa.

Opettajien määrä suhteessa opiskelijoihin on kutistunut samalla, kun kurssit ovat kasvaneet. Opiskelijat pääsevät entistä harvemmin harjoittelemaan käytännön taitoja opintojen aikana.

Silti valmistuneet opiskelijat arvioivat kyselyn mukaan, että opetus antaa edelleen hyvät valmiudet lääkärin työhön.

"Resurssit ovat 1990-luvun laman jälkeen jatkuvasti vuosittain vähentyneet, mutta ensi vuosi on ensimmäinen, jolloin ne eivät laske, vaan jopa nousevat kustannustason nousun verran", Majamaa kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan sosiaali- ja terveysalalla on yhä liian vähän koulutuspaikkoja suhteessa tarpeisiin. Ilman opettajaresurssien lisäystä aloituspaikkoja ei Majamaan mielestä voida enää lisätä tai laatu kärsii. "Meillä tulevat jo seinätkin vastaan."

Oulun lääketieteellinen tiedekunta sijoittuu usein keskivaiheille viiden Suomen lääketieteellisen laadun vertailussa. Yksi heikkous löytyy: "Ulkopuolisen rahoituksen määrä on Oulussa pienin viidestä tiedekunnasta. Kilpailukykyisiä tutkimusryhmiä ei ole riittävästi, ja rahoitusta pitäisi hakea aktiivisemmin."

Lähes tuhat lääkäriä juhlii Oulu-hallissa Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta viettää 50-vuotispäiviä perjantaina. Tiedesymposiumissa ovat esillä tiedekunnan vahvuudet: sydän- ja verisuonitautitutkimus, side- ja tukikudostutkimus sekä väestötutkimukset. Iltajuhlaan Oulu-halliin on tulossa 950 osanottajaa.

Tiedekunnasta on valmistunut 3800 lääkäriä, yli 800 hammaslääkäriä, runsaat 700 maisteria, 2000 erikoislääkäriä ja yli 100 erikoishammaslääkäriä. Tohtoreita on yli 1200. Kolme neljäsosaa sijoittuu töihin Pohjois-Suomeen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image