Nuoret

Yksinäisyys ei iske kimpassa

Katariina Niemelä (vas.) ja Saara Holtinkoski tulevat loistavasti toimeen keskenään, sillä he ovat liikkuneet ja tunteneet toisensa lapsesta saakka.
Nuoret 30.10.2011 0:01
Hanna Hooli

17-vuotiaat Saara Holtinkoski ja Katariina Niemelä muuttivat viime elokuussa kimppakämppään Oulun Kaukovainiolle.

"Olemme hyviä ystäviä, joten yhdessä asuminen ei tuota meille ongelmia. Katariinahan käytännössä asui meillä jo ennen muuttoa", Saara kertoo.

Kun Saara muutti Ylikiimingistä Ouluun opiskelupaikan perässä, sai Katariinakin mahdollisuuden lähteä kokeilemaan omia siipiään.

"Olin haaveillut kotoa muuttamisesta jo pitkään ja kun siihen sattui sopiva mahdollisuus, tartuin heti tilaisuuteen", Katariina mainitsee.

Tytöt ovat yhtä mieltä siitä, että itsenäinen arki tuntuu ihanalta, eivätkä he kadu muuttoaan.

Ensimmäinen yö omassa asunnossa on monelle vastamuuttaneelle mieleenpainuva kokemus niin myös Saaralle ja Katariinalle.

"Mieleen jäi rauha ja hiljaisuus. Niihin ei välttämättä kotona törmää, kun saman katon alla asuu monilukuinen perhe", toteavat tytöt yksimielisesti.

Kämppikset eivät käy töissä, joten vuokran maksaminen on vielä vanhempien vastuulla. Tukia ja muuta rahaa he saavat vähän ja pääasiassa raha kuluu ruokaan ja koulukirjoihin.

"Pyrimme joka päivä laittamaan itse ruokaa ja jaamme ruoanlaittovuorot joka sunnuntai", Saara selostaa.

"Kun molemmat pistävät joka viikko kymmenen euroa ruokakassaan, saa sillä ostettua perusruokatarvikkeet", Katariina lisää.

Valmiiseen pöytään meneminen onkin ainoa asia, jota molemmat kaipaavat vanhempien luona asumisesta. "On yllättävää, kuinka paljon ruoan tekemiseen pitää nähdä vaivaa ja kuinka kallista ruoka on".

Siivouksesta kaverukset saattavat kinastella, mutta riidat unohtuvat pian. Kumpikin siivoaa vuoroviikoin koko asunnon.

"Käytännössä jaamme kaikki kotityöt eikä niistä näin tarvitse riidellä. Onneksi meillä on oma pesukone, ei tarvitse jatkuvasti juosta pyykkituvassa", Katariina kertoo.

Omaan asuntoon muuttaessa voi törmätä erilaisiin käytännön ongelmiin. On opittava tekemään itsenäisesti kodinhoitoon ja arkielämään liittyviä töitä. Esimerkiksi laskujen maksaminen ja pyykkäys ovat uusia asioita.

Saara ja Katariina eivät onneksi ole vielä törmänneet ylitsepääsemättömiin ongelmiin.

"Tuttavapiiristämme löytyy auttavia käsiä, jos emme itse osaa jotakin rempata tai korjata."

Kimppakämppään on hyvä laatia yhteiset säännöt.

"Meillä on aika paljon yhteisiä kavereita, mutta kysymme silti aina luvan ennen kuin tuomme ketään kotiin. Toisen mielipidettä pitää kunnioittaa, jotta arki sujuisi mahdollisimman hyvin", Saara selventää.

Kämppiksillä on vuokrakolmiossa omat huoneet, joten tarvittaessa voi vetäytyä omaan rauhaa.

Molemmat tytöt mainitsevat kotoa muuttamisen parhaiksi puoliksi itsenäistymisen.

"On hienoa oppia elämään omillaan", Katariina kertoo.

"Valitsimme kimppakämpän, koska siellä ei tunne itseään niin yksinäiseksi ja kotityöt ja kulut voi jakaa puoliksi. Mikä olisikaan parempaa, kuin muuttaa hyvän ystävän kanssa saman katon alle", naurahtaa Katariina.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jutussa oli kyllä virheellisesti että vanhemmat maksavat kaiken. Itse vanhempana tiedän, että tyttäreni hankkii osan elannostaan työtä tekemällä, joten turha oli kommenttisi. Myös kommentti pullamössöaikakaudesta on näiden nuorten kohdalla höpöä. Kasvattivat viime kesänäkin perunat, porkkanat ym. vihanneksia itse ja ne tuotteet ovat pääraaka-aineita heillä arjen ruokapöydässä . Joten pullamössöä ei näiden järkevien tyttöjen pöydässä mussuteta. Leipovat kyllä tarpeeseensa ja vierasvaraksi monenmoiset herkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
51
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
29
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image