Nuoret

Yksinäisyys ei iske kimpassa

Katariina Niemelä (vas.) ja Saara Holtinkoski tulevat loistavasti toimeen keskenään, sillä he ovat liikkuneet ja tunteneet toisensa lapsesta saakka.
Nuoret 30.10.2011 0:01
Hanna Hooli

17-vuotiaat Saara Holtinkoski ja Katariina Niemelä muuttivat viime elokuussa kimppakämppään Oulun Kaukovainiolle.

"Olemme hyviä ystäviä, joten yhdessä asuminen ei tuota meille ongelmia. Katariinahan käytännössä asui meillä jo ennen muuttoa", Saara kertoo.

Kun Saara muutti Ylikiimingistä Ouluun opiskelupaikan perässä, sai Katariinakin mahdollisuuden lähteä kokeilemaan omia siipiään.

"Olin haaveillut kotoa muuttamisesta jo pitkään ja kun siihen sattui sopiva mahdollisuus, tartuin heti tilaisuuteen", Katariina mainitsee.

Tytöt ovat yhtä mieltä siitä, että itsenäinen arki tuntuu ihanalta, eivätkä he kadu muuttoaan.

Ensimmäinen yö omassa asunnossa on monelle vastamuuttaneelle mieleenpainuva kokemus niin myös Saaralle ja Katariinalle.

"Mieleen jäi rauha ja hiljaisuus. Niihin ei välttämättä kotona törmää, kun saman katon alla asuu monilukuinen perhe", toteavat tytöt yksimielisesti.

Kämppikset eivät käy töissä, joten vuokran maksaminen on vielä vanhempien vastuulla. Tukia ja muuta rahaa he saavat vähän ja pääasiassa raha kuluu ruokaan ja koulukirjoihin.

"Pyrimme joka päivä laittamaan itse ruokaa ja jaamme ruoanlaittovuorot joka sunnuntai", Saara selostaa.

"Kun molemmat pistävät joka viikko kymmenen euroa ruokakassaan, saa sillä ostettua perusruokatarvikkeet", Katariina lisää.

Valmiiseen pöytään meneminen onkin ainoa asia, jota molemmat kaipaavat vanhempien luona asumisesta. "On yllättävää, kuinka paljon ruoan tekemiseen pitää nähdä vaivaa ja kuinka kallista ruoka on".

Siivouksesta kaverukset saattavat kinastella, mutta riidat unohtuvat pian. Kumpikin siivoaa vuoroviikoin koko asunnon.

"Käytännössä jaamme kaikki kotityöt eikä niistä näin tarvitse riidellä. Onneksi meillä on oma pesukone, ei tarvitse jatkuvasti juosta pyykkituvassa", Katariina kertoo.

Omaan asuntoon muuttaessa voi törmätä erilaisiin käytännön ongelmiin. On opittava tekemään itsenäisesti kodinhoitoon ja arkielämään liittyviä töitä. Esimerkiksi laskujen maksaminen ja pyykkäys ovat uusia asioita.

Saara ja Katariina eivät onneksi ole vielä törmänneet ylitsepääsemättömiin ongelmiin.

"Tuttavapiiristämme löytyy auttavia käsiä, jos emme itse osaa jotakin rempata tai korjata."

Kimppakämppään on hyvä laatia yhteiset säännöt.

"Meillä on aika paljon yhteisiä kavereita, mutta kysymme silti aina luvan ennen kuin tuomme ketään kotiin. Toisen mielipidettä pitää kunnioittaa, jotta arki sujuisi mahdollisimman hyvin", Saara selventää.

Kämppiksillä on vuokrakolmiossa omat huoneet, joten tarvittaessa voi vetäytyä omaan rauhaa.

Molemmat tytöt mainitsevat kotoa muuttamisen parhaiksi puoliksi itsenäistymisen.

"On hienoa oppia elämään omillaan", Katariina kertoo.

"Valitsimme kimppakämpän, koska siellä ei tunne itseään niin yksinäiseksi ja kotityöt ja kulut voi jakaa puoliksi. Mikä olisikaan parempaa, kuin muuttaa hyvän ystävän kanssa saman katon alle", naurahtaa Katariina.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jutussa oli kyllä virheellisesti että vanhemmat maksavat kaiken. Itse vanhempana tiedän, että tyttäreni hankkii osan elannostaan työtä tekemällä, joten turha oli kommenttisi. Myös kommentti pullamössöaikakaudesta on näiden nuorten kohdalla höpöä. Kasvattivat viime kesänäkin perunat, porkkanat ym. vihanneksia itse ja ne tuotteet ovat pääraaka-aineita heillä arjen ruokapöydässä . Joten pullamössöä ei näiden järkevien tyttöjen pöydässä mussuteta. Leipovat kyllä tarpeeseensa ja vierasvaraksi monenmoiset herkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Mieluummin seuraan Rinteen pullistelua kuin Sipilän pullistelua. Ja kaiken lisäksi se Sipilähän valehteli taas tällä vii... Lue lisää...
Toimmittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image