Nuoret

Voltteja, vauhtia ja venyvyyttä

Voimistelu kuuluu oleellisesti Silja Räsäsen (vas), Janette Åmanin ja Anni Saarelan kesälomaan.
Nuoret 29.6.2008 0:00
Katri Seppänen
Valokuvaan asettuminen ei tuota kovinkaan paljon ongelmia tälle tyttökolmikolle. Pitkä voimistelutausta näkyy 16-vuotiaiden Janette Åmanin, Silja Räsäsen ja Anni Saarelan energisissä ja notkeissa poseerauksissa.

Heidän tämänhetkinen voimistelulajinsa on team gym, joka on ennen tunnettu myös näytösvoimisteluna. Nykyinen nimi ei silti tuo heti selkeää kuvaa lajin ominaisuuksista, vaan team gym sekoitetaan usein muihin voimistelulajeihin.

"Team gym on joukkuelaji, mikä erottaa sen vaikkapa telinevoimistelusta. Akrobaattiset liikkeet ovat silti molemmissa lajeissa samanlaisia. Rytmiseen voimisteluun ei taas akrobatia kuulu", Anni selventää.

Team gymissä on kolme eri osa-aluetta, joista trampoliinilla suoritettavat korkeat hypyt sekä volttiradalla eli tumblingilla suoritettavat erilaiset volttisarjat edustavat lajin vauhdikkaita puolia.

Vastapainoa tuo sen sijaan musiikin tahtiin suoritettava vapaaohjelma, johon kuuluvat muun muassa hypyt, piruetit sekä erilaiset tasapainoliikkeet.

Team gym on uudehko laji, joka on Suomessakin vielä melko tuntematon.

"Ruotsissa tämä laji on kuitenkin jo suosituin voimistelulaji, eli se on syrjäyttänyt jo perinteisen telinevoimistelunkin. Myös muualla Pohjoismaissa team gym on tunnettua, mutta vaikkapa Amerikassa ei kukaan vielä tunne lajia", kuvailee Anni.

Oulussa on tällä hetkellä kaksi SM-tasolla kilpailevaa team gym-joukkuetta, juniori- ja seniorijoukkueet. Janette, Silja ja Anni kuuluvat keväällä 2007 perustettuun juniorijoukkueeseen. Oululaisista voimistelijatytöistä kokoon kerätty joukkue saavutti jo perustamiskeväänään SM-pronssia, ja osallistui myös tämänvuotisiin suomenmestaruuskisoihin.

Ryhmä treenaa ahkerasti viisi kertaa viikossa: neljä kertaa volttisarjoja ja temppuja sekä kerran vapaaohjelmaa. Energiaa jää silti vielä muuhunkin. Janette harrastaa team gymin ohella aktiivisesti telinevoimistelua ja Anni valmentaa nuoria telinevoimistelijoita.

Team gym vaatii ennenkaikkea rohkeutta suorittaa vaikeita temppuja. Silti lajiin voi päästä mukaan myös kokemattomampikin.

"Tietysti esimerkiksi telinevoimistelutaustasta on paljon hyötyä, mutta se ei ole pakollinen", Silja kertoo, "on olemassa alemmilla tasoilla kilpailevia joukkueita."

Seuraava etappi juniorijoukkueella on Cesenaticossa, Italiassa, jossa pidetään heinäkuun lopulla kansainvälinen team gym-leiri. Suomesta lähtee Italiaan oululaisten lisäksi myös kaksi muuta joukkuetta. Rahoitusta reissuun juniorijoukkue on kerännyt muun muassa erilaisilla talkoilla.

Viikon mittaiselle leirille lähdetään ensisijaisesti treenaamaan.

"Italian leirillä ovat huippuvalmentajat sekä parhaat mahdollliset olosuhteet harjoitella uusia temppuja", tytöt iloitsevat, "ohjelmaan kuuluu myös muun muassa retki San Marinoon."

Anni osallistui jo viime kesänä Lingvallenissa, Ruotsissa järjestetylle team gym-leirille, jota hän kehuu vuolaasti.

"Leirillä tutustui hyvin erimaalaisiin voimistelijoihin ja sai siten uusia tuttavuuksia." Hän painottaa erityisesti myös leiriltä mukaan tarttuneita uusia kykyjä.

Janette, Silja ja Anni riemuitsevatkin jo etukäteen Italian-leirin tuomista mahdollisuuksista.

"Oulussa on miltei mahdoton harjoitella kunnolla volttiradalla suoritettavia liikkeitä. Käytössämme olevat radat ovat niin lyhyitä, ettei vauhtia yksinkertaisesti saa tarpeeksi ja suoritus jää vajaaksi", Janette harmittelee.

Katri Seppänen

Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

73
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
54
KeKi poimii Lipon pelaajia – nyt seuraa vaihtaa Hepokangas
45
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
37
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
22
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
20
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
19
Osa työntekijöistä syyttää autotehdasta taukosuositusten laiminlyönnistä – työnantaja vakuuttaa reagoineensa helteeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa. Lauantaina on odotettavissa tukalaa hellettä Lapin maakunnassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa lauantaina rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image