Nuoret

Mainos

Voltteja, vauhtia ja venyvyyttä

Voimistelu kuuluu oleellisesti Silja Räsäsen (vas), Janette Åmanin ja Anni Saarelan kesälomaan.
Nuoret 29.6.2008 0:00
Katri Seppänen
Valokuvaan asettuminen ei tuota kovinkaan paljon ongelmia tälle tyttökolmikolle. Pitkä voimistelutausta näkyy 16-vuotiaiden Janette Åmanin, Silja Räsäsen ja Anni Saarelan energisissä ja notkeissa poseerauksissa.

Heidän tämänhetkinen voimistelulajinsa on team gym, joka on ennen tunnettu myös näytösvoimisteluna. Nykyinen nimi ei silti tuo heti selkeää kuvaa lajin ominaisuuksista, vaan team gym sekoitetaan usein muihin voimistelulajeihin.

"Team gym on joukkuelaji, mikä erottaa sen vaikkapa telinevoimistelusta. Akrobaattiset liikkeet ovat silti molemmissa lajeissa samanlaisia. Rytmiseen voimisteluun ei taas akrobatia kuulu", Anni selventää.

Team gymissä on kolme eri osa-aluetta, joista trampoliinilla suoritettavat korkeat hypyt sekä volttiradalla eli tumblingilla suoritettavat erilaiset volttisarjat edustavat lajin vauhdikkaita puolia.

Vastapainoa tuo sen sijaan musiikin tahtiin suoritettava vapaaohjelma, johon kuuluvat muun muassa hypyt, piruetit sekä erilaiset tasapainoliikkeet.

Team gym on uudehko laji, joka on Suomessakin vielä melko tuntematon.

"Ruotsissa tämä laji on kuitenkin jo suosituin voimistelulaji, eli se on syrjäyttänyt jo perinteisen telinevoimistelunkin. Myös muualla Pohjoismaissa team gym on tunnettua, mutta vaikkapa Amerikassa ei kukaan vielä tunne lajia", kuvailee Anni.

Oulussa on tällä hetkellä kaksi SM-tasolla kilpailevaa team gym-joukkuetta, juniori- ja seniorijoukkueet. Janette, Silja ja Anni kuuluvat keväällä 2007 perustettuun juniorijoukkueeseen. Oululaisista voimistelijatytöistä kokoon kerätty joukkue saavutti jo perustamiskeväänään SM-pronssia, ja osallistui myös tämänvuotisiin suomenmestaruuskisoihin.

Ryhmä treenaa ahkerasti viisi kertaa viikossa: neljä kertaa volttisarjoja ja temppuja sekä kerran vapaaohjelmaa. Energiaa jää silti vielä muuhunkin. Janette harrastaa team gymin ohella aktiivisesti telinevoimistelua ja Anni valmentaa nuoria telinevoimistelijoita.

Team gym vaatii ennenkaikkea rohkeutta suorittaa vaikeita temppuja. Silti lajiin voi päästä mukaan myös kokemattomampikin.

"Tietysti esimerkiksi telinevoimistelutaustasta on paljon hyötyä, mutta se ei ole pakollinen", Silja kertoo, "on olemassa alemmilla tasoilla kilpailevia joukkueita."

Seuraava etappi juniorijoukkueella on Cesenaticossa, Italiassa, jossa pidetään heinäkuun lopulla kansainvälinen team gym-leiri. Suomesta lähtee Italiaan oululaisten lisäksi myös kaksi muuta joukkuetta. Rahoitusta reissuun juniorijoukkue on kerännyt muun muassa erilaisilla talkoilla.

Viikon mittaiselle leirille lähdetään ensisijaisesti treenaamaan.

"Italian leirillä ovat huippuvalmentajat sekä parhaat mahdollliset olosuhteet harjoitella uusia temppuja", tytöt iloitsevat, "ohjelmaan kuuluu myös muun muassa retki San Marinoon."

Anni osallistui jo viime kesänä Lingvallenissa, Ruotsissa järjestetylle team gym-leirille, jota hän kehuu vuolaasti.

"Leirillä tutustui hyvin erimaalaisiin voimistelijoihin ja sai siten uusia tuttavuuksia." Hän painottaa erityisesti myös leiriltä mukaan tarttuneita uusia kykyjä.

Janette, Silja ja Anni riemuitsevatkin jo etukäteen Italian-leirin tuomista mahdollisuuksista.

"Oulussa on miltei mahdoton harjoitella kunnolla volttiradalla suoritettavia liikkeitä. Käytössämme olevat radat ovat niin lyhyitä, ettei vauhtia yksinkertaisesti saa tarpeeksi ja suoritus jää vajaaksi", Janette harmittelee.

Katri Seppänen

Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
171
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
73
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
69
SAK:n liittopäättäjillä halua pysäyttää työt aktiivimallin takia: "Ei haluta pomppulinnatapahtumaa"
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
52
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Paavo herättää vaikka kuolleet vaaliuurnille. Lue lisää...
ei vain nukkuvia

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image