Nuoret

Koiran ja ihmisen yhteinen koulu

Yhteinen harrastus. Anniina Henttu on Pupen emäntä. KUVA: Eljas Sallmén
Nuoret 5.7.2003 0:00
Susanna Porela
Monella meistä löytyy kotoa koira tai muu eläin, joka viettää päivät ja ehkä myös illat yksin vailla tekemistä tai seuraa. Yksin sohvan tai häkin nurkassa aikaansa viettävä, vaikka omistajiensa seuraksi hankittu lemmikki muistuttaa usein lähinnä koristetta. Aktiivisena eläimenä se kaipaisi kuitenkin paljon seuraa, leikkejä, liikuntaa ja virikkeitä.

Omistajan ja koiran yhteiseen vapaa-ajan viettoon on kuitenkin paljon vaihtoehtoja, joissa sekä lemmikki että omistaja tutustuvat toisiinsa lisää ja tapaavat tuttuja yhteisen harrastuksen merkeissä.

Iloa koiraan saa helposti kotikonsteinkin vaikkapa lenkillä tai leikkimällä. Viime aikoina ovat valtavasti yleistyneet kuitenkin myös koiran ja ihmisen yhteiset järjestetyt harrastukset, kuten agility, tottelevaisuuskoulutus eli lyhyemmin TOKO, erilaiset koiranäyttelyt ja palveluskoirakoulutus.Koiraväen kokoontumispaikka


Kauniina kesäiltana Oulussa Kaukovainiolla sijaitseva Oulun Koirakerho ry:n päämaja ja harjoittelukeskus Haukkukeidas täyttyy koiralajien harrastajista. Joka puolella näkyy koiria ja ihmisiä joko odottelemassa vuoroaan tai jo juoksemassa radoilla ja kentillä.

Koirat näyttävät onnellisilta ja innokkailta päästessään tapaamaan toisiaan ja näyttämään taitojaan esimerkiksi agilityradalla, ihmisistä puhumattakaan.

"Jokainen koira tuntuu pitävän tästä, en ole vielä tavannut yhtään nurkassa murjottavaa tapausta, jota eivät esteet kiinnostaisi", Oulun Koirakerhossa kursseja pitävä Anna Kilpiä kertoo.

"Aina ei toki ole pakko harrastaa kilpailumielessä, voi aloittaa ja katsoa miten homma lähtee käyntiin. Alkeiskurssi kestää kuukauden ja harjoitukset ovat kahdesti viikossa, sen jälkeen voi jatkaa jatkokurssille ja ehkä kilpailemaankin, jos haluaa. Agility sopii kaikille yli yhdeksän kuukautta vanhoille koirille, joskin perustottelevaisuus tulee osata, jottei koira karkaa irti ollessaan ulos tai muiden koirien päälle."

Agilityssa koira kiertää esterataa ihmisen ohjatessa sitä elein ja huudoin. Kilpailuissa ratkaisevat aika ja virhepisteet. Kokoluokkia on kolme, samoin kilpailtaessa tasoluokkia.

Anniina Henttu, 14 ja kaksivuotias Puppe ovat harrastaneet lajia vuoden ja aikovat aloittaa kilpailemisen tänä kesänä.

"Parasta on, kun koira tykkää tästä niin paljon. Käymme täällä suunnilleen kahdesti viikossa, jatkokurssilla ja junior handler- harjoituksissa, joissa käy noin 10-17-vuotiaita ihmisiä."

Oulussa puitteet lajiin ovat hienot. "Haukkukeidas tunnetaan kyllä koko maassa, läheltä löytyvät lisäksi todella upeat ulkoilualueet. Tänne on mukava tuoda kilpailuja", Anna Kilpiä kertoo. Myös Oulun Seudun Kennel- ja Agilityseura ry järjestää toimintaa kentällään Hietasaaressa.Tottelevaisuutta ja hampaiden tarkistusta


Jos koiran tottelemattomuus vaivaa, voi apu löytyä tottelevaisuuskoulutuksesta. Perustottelevaisuuskurssilla opetellaan tavallisimmat käskyt, ja näyttelytottumuskurssi perehdyttää nimensä mukaan näyttelyssä toimimiseen.

TOKO-kurssilla puolestaan opetellaan jälkeä ja hakua ja palveluskoirakurssi perehdyttää vaativiinkin palvelutehtäviin.

Mira Khurana, 23 sekä yhdeksän kuukautta vanha Brutus ovat jo käyneet TOKO-pentukurssin. Nyt he kiertävät kenttää näyttelytottumusta opetellen.

"Olemme jo olleet näyttelyissä, lähitulevaisuuteen kuuluu lisää. Huolestuttaa vain, kun tämä koira on nyt vähän tällainen murrosikäinen äksyilijä. Onhan sillä onneksi pari päivää aikaa vaihtaa asennetta", Khurana kertoo.

Piia Tuisku, 29 ja kahdeksan kuukauden ikäinen Onni-koira ovat myös aloittaneet tutustumisen uusien harrastuslajien pariin.

"Tämä on meillä vielä aivan alkutekijöissään, kun koira on niin pieni. Näyttelyiden lisäksi olisi tarkoitus koettaa agilitya", Tuisku sanoo.

Tekemistä lemmikille siis löytyy, kun vain itse haluaa jakaa koiransa kanssa aikaa. Vaivannäkö palkitaan varmasti, sillä niin iloisilta ja terhakoilta koirat harjoituskentillä kentillä näyttävät.

Toki eläinten kanssa voi viettää laatuaikaa omatoimisestikin. Varsinkin kesällä puistot ja metsiköt tarjoavat koirille jänniä virikkeitä ja pikku seikkailuja, ja toisaalta koira kuin koira innostuu hyvästä pallopelistä tai kepin hausta. Vain mielikuvitus on rajana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ihan kiva hissipuhe Juha S, mutta mietitäänpä vielä kertaalleen kenen kannattaa JS:ää äänestää. Ehdottomasti uskonvelji... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image