Nuoret

Kesä kuluu torimyyjänä

Ilkka Tuomaala ja hänen työkaverinsa Lin Yan Nei odottavat lämpimiä kesäpäiviä, mitkä mahdollistavat hyvän torimyynnin.
Nuoret 17.6.2007 0:00
Marika Lämsä
Kesäisessä Oulussa torinranta on täynnä väkeä. Osa ihmisistä istuu laiturilla jäätelöä syöden, osa tapaa tuttuja, turistit parveilevat kuvattavana toripoliisin ympärillä, ja jotkut kiertelevät mielenkiinnolla torikojuja. Onhan se ihanaa mennä kotiin käsissään jotain torituliaisia: mehukkaita kirsikoita, uusia perunoita, bändipaitoja tai hellyttäviä lastenvaatteita.

Yksi tämän kesän torimyyjistä on tuore ylioppilas Ilkka Tuomaala, 18. Ilkka päätyi torimyyjäksi hyvän sattuman kautta ja on tyytyväinen saamaansa työhön.

"Lukion loputtua ilmoittaudin työvoimatoimistoon työttömäksi ja sitä kautta sain sitten tämän paikan", Ilkka kertoo tyytyväisenä ja lisää työn kestävän heinä-elokuuhun.

Ilkka työskentelee myyntiapuna kojulla, jolla on ulkomaalaiset kauppiaat.

Kaikenlaisia vaatteita kauppaava Ilkka kertoo, että heillä ei ole vaatteissa mitään erityisiä kausituotteita eri kesänajoille, vaan kaikkea menee tasaisesti. "Varmasti näillä vihannes- ja marjakauppiailla on enemmän kausiluontaista työtä: välillä myydään perunoita, välillä mansikoita", Ilkka pohtii.

Vaikka päivä on pilvinen, odottelee torimyyjä vielä aurinkoisia kesäilmoja, joka houkuttelisi paljon ihmisiä torille ostoksia tekemään.

Torimyyjän ihannepäivä olisi Ilkan mielestä sellainen, "kun on paljon asiakkaita ja aika kuluu kuin siivillä". Painajainen puolestaan olisi saada oikein äkäinen ja hankala asiakas.

Ilkan mielestä torimyyjänä olo sopii lähes kaikille. Ikärajoja ei ole, mutta ihmistyypin täytyy kuitenkin olla tietynlainen. "Pitää olla ulospäin suuntautunut, jotta outojen ihmisten kanssa voi keskustella luontevasti. Tietysti myös sosiaalisuus on hyväksi", Ilkka juttelee.

Työn parhaina puolina hän pitää työn vapautta ja itsenäisyyttä, kun joku ei ole kokoajan kurkkimassa korvan takana. "Ja ihan leppoisaahan tämä on", Ilkka hymähtää.

Töitä Ilkka tekee kesällä kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin. "Työaika on liukuva, mikä on vain hyvä asia. Aloitamme aamuisin 8-10 välillä ja lopettelemme neljän aikoihin."

Palkasta Iikka paljastaa sen verran, että kyllä sillä jotain saa itselleen ostettua. Kaikkien arvuuteltavaksi jääkin todellinen summa, joka on kuitenkin Ilkan mukaan ihan hyvä.

Kesä on vasta aluillaan ja monet kaupat Ilkan kanssa tekemättä. Torimyynnin plussiksi Ilkka kertoo muun muassa sen, kuinka tutustuu erilaisiin ihmisiin ja miten sosiaalista työ on.

"Lisäksi täällä saa erilaista näkökulmaa asioihin ja etenkin torielämään sekä itsellä on vielä etuna se, kun saan puhua englantia työnantajien kanssa", Ilkka sanoo. "Eikä rusketuskaan haitaksi ole", hän lisää vielä hymyn kare huulillaan.

Marika Lämsä
Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa.

Sadevaroitus: Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa voi sataa iltapäivästä alkaen rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Jos joku luulee työttömyyden olevan jonkinlainen nautintoetuus, josta ei enemmistö ihmisistä halua pois eikä luopua, nii... Lue lisää...
Kiitos ja näkemiin.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image