Nuoret

Hiuk­kas­fy­siik­ka lukiolaisten hyppysissä

Palkintomatkalla alppimaisemissa . Madetojan musiikkilukion oppilaita palkintomatkalla Sveitsin Cernin alppimaisemissa. KUVA: Minna Koivunen
Nuoret 8.11.2003 0:00
Minna Koivunen
Madetojan musiikkilukion oppilailla oli ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan kansainväliseen tiedeyhteisöön ja sen toimintatapoihin Cerniin Sveitsiin. Syystäkin, sillä tänä vuonna Madetojan musiikkilukio palkittiin parhaana kouluna opiskelijoiden tekemien laadukkaiden töiden perusteella.

Vuosittain Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cernin tutkijat palkitsevat ansioituneimmat työt sekä tutkijoiden parhaaksi arvioiman koulun. Töiden arvioinnin suorittivat tänä vuonna lukiolaisten tiedeopiskeluohjelmaan kuuluvat fyysikot, joukossaan muun muassa Nobel-palkittuun työryhmään kuulunut Jorma Tuominiemi.

Cern on Ranskan ja Saksan rajalla oleva 20 jäsenvaltion yhteinen tutkimuskeskus, jossa työskentelee vakituisesti 2 500 tutkijaa. Lukumäärä nousee kuitenkin jopa 10 000:teen, sillä Cernissä on tutkijoita ja vierailijoita ympäri maailmaa.Opiskelua koulutyön ohella


Cern-projekti toteutettiin modernin fysiikan jatkokurssina kevään ja syksyn 2002 aikana. Moderni fysiikka kuuluu lukion syventäviin kursseihin, ja se sisältää nimensä mukaisesti niitä fysiikan alueita, jotka koko ajan muuttuvat ja kehittyvät.

Madetojan musiikkilukion fysiikan projektiin kuului muun muassa matka Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorioon, Oulun yliopiston tutkijan Antti Keräsen luento, muutamia viikonloppuopetuksia, ranskan opettelua sekä ryhmätyöt.

Projektiin osallistui 14 tyttöä ja 5 poikaa. Projektia veti fysiikanopettaja Irma Parkkila. Matkalla Cernissä oli mukana myös englannin- ja ranskanopettaja Liisa Liikala toisena valvovana opettajana.
Elina Jakkula,
19, Laura Ylikauma, 19, sekä Hanna Säkkinen, 18, osallistuivat projekti, koska matka ulkomaille houkutteli kovasti. "On hienoa, että kova työ palkittiin julkisesti", tytöt kommentoivat. He olivat itsekin hyvin tyytyväisiä töihinsä, ja sanoivat, että kaikkien työt onnistuivat erittäin hyvin.

"Tämä projekti ei ollut lainkaan lukujärjestyksessä, vaan me teimme töitämme kouluajan ulkopuolella", kertovat tytöt. Saimme tästä suorituksesta kuitenkin yhden fysiikan ja englannin kurssin."

Oppilaat saivat yhden englannin kielen kurssin, koska tutkimustöitä tehdessään he joutuivat käyttämään englanninkielisiä lähteitä. Myös matkapäiväkirjan kieli oli englanti.Tutkijan ura mielessä


Ennen Cernin matkaa opiskelijat tekivät luonnokset töistään, viimeistelivät työt saamiensa ohjeiden ja neuvojen perusteella sekä pitivät esitelmät omista töistään. "Alkuversioissa pääsimme asiaan ytimeen", selventää Elina. "Eikä me oltaisi älytty mitään luennoista Cernissä ilman ensimmäisiä versioita", lisää Hanna.

Ennen kaikkea projekti oli oppilaiden mielestä haastava. "Suurin osa lähteistä oli englanniksi, ja se tuotti meille vaikeuksia", kertoo Elina. "Muutenkin nämä asiat, joista teimme töitä, eivät kuulu lukio kursseihin, mutta hauskaa oli", Laura tuumaa.

Projekti ja matka maailman johtavaan tiedekeskukseen innoitti tyttöjä siinä määrin, että jatkosuunnitelmia jo mietitään ankarasti. "Tutkijan työ voisi kiinnostaa oikeasti", kommentoivat Elina, Laura ja Hanna, jotka kaikki opiskelevat tällä hetkellä Oulun yliopistossa luonnontieteellisiä aineita.

Työt ovat luettavissa internetissä osoitteessa http://www.edu.ouka.fi/koulut/madetoja/cern/cern.html

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Hataratpa sinun tiedot on, sillä on suuri osa työttömistä ei saa Kelan/sossun kautta mitään korvausta leikkatuista päivä... Lue lisää...
Ei ihan pikku juttu.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image