Moottori

Ruotsi suosii ym­pä­ris­tö­au­to­ja

Moottori 8.9.2006 0:00
Matti Heikura
Ruotsi on muuttanut suhtautumistaan diesel-autoihin. Nämä luokitellaan jatkossa Ruotsissa ympäristöautoihin "miljöbilar", jos ne täyttävät kaksi ehtoa: hiilidioksidipäästöjen maksimiraja on 120 g/km ja autossa on pienpartikkelisuodatin.

Muuten samaan luokkaan määritellään kuuluvaksi autot, jotka kokonaan tai osittain käyttävät vaihtoehtoisia polttoaineita (kaasu tai E85 -etanoli) tai sähköä sekä myös bensiiniautot, joiden hiilidioksidipäästöt ovat maksimissaan jo mainitut 120 grammaa kilometriä kohti.

Ruotsissa on tämän vuoden aikana rekisteröity jo 23 890 ympäristöautoa. Kasvua viime vuodesta tässä on peräti 342 prosenttia. Yksin elokuussa myydyistä autoista jo 13,2 prosenttia kuului tähän ryhmään.

Viisi suosituinta mallia ovat olleet Saab 9-5 BioPower, Ford Focus Flexifuel, Volvo V50 Flexifuel, Volvo V70 Bi-Fuel sekä Toyota Prius.

Ainoa listalla esiintyvä dieselauto on tällä hetkellä Citroén C3 1,6 HDI.

Suomen maahantuontimallistoon tämä versio ei kuitenkaan tällä hetkellä kuulu. Viestintäpäällikkö Risto Immonen Auto-Bon Oy:stä kertoo, että maahantuonnin aloittamisesta käydään koko ajan neuvotteluja, mutta toistaiseksi auton hinta tällä moottorilla on niin kova, ettei maahantuonti vielä kannata.

Päin vastoin kuin Ruotsissa, Suomessa ympäristöystävällisemmän auton hankinnasta ei saa muuta etua kuin paremman omatunnon.

Yleisesti ottaen autot käyvät kaupaksi kuitenkin suhteellisen hyvin. Elokuussa ylitettiin 100 000 myydyn henkilöauton auton raja, mutta viime vuodesta on jääty jälkeen 1,2 prosenttia. Henkilöautokauppa on siis edelleen hiljentynyt, sillä heinäkuun lopun tilanteeseen verrattuna takapakkia on tullut lisää 0,4 prosenttia.

Autokaupan kannalta tilanne ei kuitenkaan ole kovin paha ainakaan niillä kauppiailla, joiden valikoimiin kuuluvat myös pakettiautot. Niiden rekisteröintiluvut ovat peräti 8,2 prosenttia plussalla viime vuodesta ja se puolittaa kokonaiskaupan takapakin vain 0,6 prosenttiin.

Alueelliset erot ovat edelleen suuria. Alkuvuoden tapaan kasvuprosentteja löytyy vain Etelä-Suomesta, Satakunnasta ja Hämeestä. Pohjoinen ja Karjala ovat menettäjiä. Heikoin on tilanne edelleen Lapissa, -10,3 prosenttia, hyvänä kakkosena tulee Etelä-Karjala, -9,6 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaan -ÈA;6 prosenttia tuo neljänneksi heikoimman noteerauksen. Ilmeiseltä näyttää edelleen, että koko maakunta kulkee tasatahtia Oulun kanssa. Kun koko maakunnassa on myyty nyt noin 350 autoa viime vuotta vähemmän, Oulun osuus on niistä jotakuinkin puolet.

Tammi-elokuun rekisteröintilastojen kummajainen löytyy henkilöautomalli-listalta, jossa Volkswagen Jetan kasvuprosentiksi tulee juhlavat 225 700. Painovirheestä ei ole kyse, vaan siitä, että viime vuoden elokuun loppuun mennessä uusia Jettoja oli rekisteröity Suomeen vain yksi kappale.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna päivällä maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Uskotko todellakin Jumalaan

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Louhimiehen

Nämä joukkonokinnat noudattavat kiusaamismetodia. Muutama yksilö aloittaa kiusaamisen yhtä henkilöä kohtaan. Osa tulee m... Lue lisää...
Joukkokiusaamista

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.3.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image