Moottori

Ruot­sa­lais­läh­töi­nen Ola Källenius on vahvoilla Daimlerin pääjohtajaksi – ”Hyvä että A-sarja kaatui väistössä”

Ruotsin Västervikistä kotoisin oleva Ola Källenius, 48, on vahva ehdokas Daimlerin pääjohtajaksi Dieter Zetschen jälkeen.
Moottori 11.5.2018 21:49
Kari Pitkänen

Lokakuun 21. päivä 1997 piirtyi autoteollisuuden historiaan. Ruotsalaisen autotoimittajan Robert Collinin testiryhmä kaatoi silloin upouuden Mercedes-Benzin A-sarjan mallin radalla niin sanotussa älg-testissä eli hirvenväistökokeessa.

Jälkipuheiden mukaan korkeahkoa automallia kammettiin katolleen jopa kepulikonstein muun muassa vähentämällä takarenkaiden ilmanpainetta. Niin tai näin, Daimler oli hetkessä selkä seinää vasten ja pakotettu reagoimaan.

– Nyt ajateltuna auton kaatuminen oli meille hieno asia, vaikka se ei siltä tuolloin tuntunut, Daimlerin ja Mercedes-Benzin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ola Källenius myöntää haastattelussa.

Vaikka sosiaalinen media oli 20 vuotta sitten lapsenkengissä, kuvat kaatuneesta autosta levisivät nopeasti. Myynti sakkasi heti alkuunsa, vaikka Daimlerin johto vähätteli aluksi koko asiaa.

– A-sarjan saama huomio laittoi meille painetta ja lopulta jopa lisäsi kiinnostusta mallia kohtaan. Varustimme A-sarjan pian ESC-ajonvakautusjärjestelmällä, joka tuolloin tuli ensi kertaa niin sanotun entry-level-automallin turvavarusteeksi. Sen seurauksena autojen turvallisuus alkoi parantua kokonaisvaltaisesti, Källenius summaa.

A-sarjan kokoluokan autoista on sittemmin kasvanut Mercedesille tärkeä myyntivaltti. Mersun kompaktiluokkaan kuuluu tällä hetkellä viisi automallia. Viime vuonna niitä myytiin yhteensä runsaat 600 000 kappaletta.

Ola Källenius itse on vahva seuraaja Daimlerin pääjohtajaksi Dieter Zetschen jälkeen. ”Tohtori Z” on vankasti eläkeiässä, ja hänen sopimustaan yhtiön kanssa on jatkettu jo kaksi kertaa.

48-vuotias Källenius on tehnyt koko työuransa Daimlerilla. Kysyttäessä hän torjuu pääjohtajahaaveet kohteliaan ponnekkaasti, mutta hymy suupielissä.

– En tietenkään voi ottaa kantaa asiaan lainkaan. Ainoa, jonka voin tehdä, on oma työni mahdollisimman hyvin.

MAINOS

Kommentoi

hieno homma Ruotsalainen pääjohtaja. Mukavaa kun voi ostaa mersun ja tietää että se on todella huolella tehty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamalaa, jos ruotsalaisesta tulee Daimlerin johtaja, silloin pysähtyy kaikenlainen kehittäminen ja teknologinen edeltäjyys. Ruotsalaiset kun osaavat vain ainaisen palaveeraamisen taidon ja suomalaisten mollaamisen, eivät juuri muuta! Pöh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No noh, ja hyvä että pääjohtajaksi ei ole ehdolla suomalainen , niillä on tapana jämähtää paikoilleen kun menee hyvin (nokia) ikäänkuin menestys on saavutettu , niin se pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image