Moottori

Ruoste voi heikentää tör­mäys­tur­val­li­suut­ta – "Kestävyys riippuu siitä, missä ruostetta on"

Pieni pintaruoste ei vielä uhkaa kolarikestävyyttä, mutta kun rakenteet syöpyvät näin puhki, on autoilijan aika ryhtyä toimenpiteisiin.
Moottori 1.5.2018 21:38
Kari Pitkänen

Mitä tapahtuu auton kestävyydelle ääritilanteissa, kun rakenteet ruostuvat? Ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam päätti selvittää asiaa. 

Vertailuun valittiin käytetyt vuosimallien 2003–2004 Mazda 6 ja 2004–2007 Volkswagen Golf. Ajan ja käytön syömiä autoja verrattiin samoille malleille uusina tehtyjen Euro NCAP -törmäystestien tuloksiin.

Kaikki vertaillut autot olivat olleet ostohetkeen saakka liikenteessä ja läpäisseet katsastukset Ruotsissa. Kummallekin mallille tehtiin etutörmäys- ja sivutörmäystestit ja Golfille lisäksi niin sanottu pylvästesti.

Testeissä arvioitiin, miten auton korroosio vaikuttaa aikuisen turvallisuuteen.

– Tiettyjen palkkien ruosteisuus ei huononna automaattisesti auton kolarinkestävyyttä, Kestävyys riippuu siitä, missä ruostetta on, liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius huomauttaa.

Vaikka Golfissa ruoste oli levinnyt laajalle auton korin ulommissa osissa, kolariturvallisuutta koskevissa ominaisuuksissa ei havaittu eroja uuden ja ruosteisen auton välillä. Ratkaisevaa oli, että sisärakenteissa ei ollut ruostetta.

– Kummassakin testatussa Mazdassa oli niin laajat ruostevauriot, että moni palkki oli heikentynyt, mikä johti kolarinkestävyyden selkeään huononemiseen neljästä tähdestä kolmeen. Se tarkoittaa noin 20 prosenttia suurempaa riskiä menehtyä tai loukkaantua vakavasti törmäyksessä.

– Vähäinen pintaruoste ei ole ongelma auton kolariturvallisuuden kannalta, Anders Ydenius rauhoittelee.

MAINOS

Kommentoi

Nämä meidän lintat täällä köyhyyslandiassa on keskimäärin 13 v. Ja ruosteessa kun mitkäkin. Näillä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image