Moottori

Pyörävarkaus jää tutkimatta

Löytötavarassa tallessa. Ylivieskan poliisilaitoksen löytötavaraan tulee runsaat 50 pyörää vuodessa, ylikonstaapeli Risto Vesaluoma kertoo. KUVA: Liisa Lehto-Peippo
Moottori 29.8.2003 0:00
Liisa Lehto-Peippo
Poliisi alkaa olla voimaton polkupyörävarkauksien selvittämisessä. Pyöriä varastetaan niin paljon, että poliisilla on melkoinen työ yksistään varkausilmoitusten kirjaamisessa. Pyörien etsintään poliisin voimavarat eivät riitä. Ylivieskan kihlakunnan alueella pyöriä katoaa hieman alle sata vuodessa.

Oulussa määrä on moninkertainen. Niitä varastetaan 1 800-2 000 vuodessa.

"Kesällä ja varsinkin isojen tapahtumien aikaan varkausilmoituksia tulee kymmenittäin joka päivä", sanoo rikoskomisario Tapani Tasanto Oulun poliisista.

Jos pyörän ajaa paikasta toiseen ja hylkää sitten, kyseessä on luvaton käyttö. Siitä rangaistaan sakolla tai enintään vuoden vankeudella. Jos ottaa toisen polkupyörän ajatuksella ottaa käyttöönsä ja omistukseensa, kysymyksessä on varkaus, josta seuraa sakkoja tai enintään yksi ja puoli vuotta vankeutta.

"Jos pyörän arvo on noin 330 euroa, minkä uudehko pyörä maksaa, teko luetaan varkaudeksi", sanoo rikoskomisario Raimo Ollila Ylivieskan kihlakunnan poliisilaitokselta. Polkupyörän arvostus on silti niin vähäistä, että rangaistus usein menee sakon puolelle, ellei tekijänä ole moninkertainen uusija.

Ollila muistaa tiedon arkistosta: 1940-luvulla polkupyörävaras sai ehdottoman vankeustuomion teostaan. Pyörän arvostusta kuvaa Ollilan mukaan sekin, että niitä jätetään paljon heitteille, ja niitä palautuu löytötavaraan melkoinen määrä vuosittain. Ollilla sanoo, että vain alle puolet lukitsee pyöränsä kauppaan mennessään.Turvakaiverrus avuksi


Ollila toteaa, että poliisipartiot liikkuessaan tekevät havaintoja pyöristä. Jos pyörässä on turvakaiverrus tai omistaja muuten tunnistaa pyörän, se saadaan takaisin omistajalleen. Viime vuonna Ylivieskan poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon tulleistapyöristä puolet palautettiin omistajilleen. Toinen puoli myytiin huutokaupalla. Oulussa varastetuista pyöristä noin kolmasosa palautuu löytötavaraan, josta ne päätyvät huutokaupattaviksi.Ilmoituksia parituhatta


Pyörävarkauksia voidaan estää kunnollisella lukituksella. Pyörän oman lukon lisäksi voidaan käyttää vaijeria tai kettinkiä, jolla pyörä kiinnitetään rungostaan telineeseen. Poliisi neuvoo pyörän omistajia turvamerkitsemään pyöränsä pyöräliikkeessä tai poliisilla. Omistaja voi laittaa itselleen ylös pyörän valmiste- tai rungonnumeron.

Varatuomari Jorma Bäckman Pohjolan Oulun konttorista sanoo, etteivät polkupyörävarkaudet ole vakuutusyhtiölle ongelma. Viime vuonna ilmoituksia tuli noin 2 000, joita korvattiin rahassa yli 400 000 euron arvosta.

Vakuutusyhtiön näkökulmasta pyörävarkaudet ovat vähentyneet. "Tiedon määrä on lisääntynyt. Ymmärretään, että pyörä on suojattava varkaudelta."

Vahinkoilmoituksen voi tehdä vakuutusyhtiön puhelinkorvauspalveluun. Korvauksen saanti edellyttää jäljennöstä rikosilmoituksesta. Sen lisäksi vakuutusyhtiölle on toimitettava pyörän avaimet, jotta voidaan todeta, että pyörä oli asianmukaisesti lukittu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

120
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
51
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
24
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
21
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
20
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
14
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei ole, Se vain kertoo siitä, että työn tekeminen ei ole sinun juttusi. Makaat mieluummin työtä tekevien maksamien veroj... Lue lisää...
Patu68

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image