Moottori

Mainos

Pyörävarkaus jää tutkimatta

Löytötavarassa tallessa. Ylivieskan poliisilaitoksen löytötavaraan tulee runsaat 50 pyörää vuodessa, ylikonstaapeli Risto Vesaluoma kertoo. KUVA: Liisa Lehto-Peippo
Moottori 29.8.2003 0:00
Liisa Lehto-Peippo
Poliisi alkaa olla voimaton polkupyörävarkauksien selvittämisessä. Pyöriä varastetaan niin paljon, että poliisilla on melkoinen työ yksistään varkausilmoitusten kirjaamisessa. Pyörien etsintään poliisin voimavarat eivät riitä. Ylivieskan kihlakunnan alueella pyöriä katoaa hieman alle sata vuodessa.

Oulussa määrä on moninkertainen. Niitä varastetaan 1 800-2 000 vuodessa.

"Kesällä ja varsinkin isojen tapahtumien aikaan varkausilmoituksia tulee kymmenittäin joka päivä", sanoo rikoskomisario Tapani Tasanto Oulun poliisista.

Jos pyörän ajaa paikasta toiseen ja hylkää sitten, kyseessä on luvaton käyttö. Siitä rangaistaan sakolla tai enintään vuoden vankeudella. Jos ottaa toisen polkupyörän ajatuksella ottaa käyttöönsä ja omistukseensa, kysymyksessä on varkaus, josta seuraa sakkoja tai enintään yksi ja puoli vuotta vankeutta.

"Jos pyörän arvo on noin 330 euroa, minkä uudehko pyörä maksaa, teko luetaan varkaudeksi", sanoo rikoskomisario Raimo Ollila Ylivieskan kihlakunnan poliisilaitokselta. Polkupyörän arvostus on silti niin vähäistä, että rangaistus usein menee sakon puolelle, ellei tekijänä ole moninkertainen uusija.

Ollila muistaa tiedon arkistosta: 1940-luvulla polkupyörävaras sai ehdottoman vankeustuomion teostaan. Pyörän arvostusta kuvaa Ollilan mukaan sekin, että niitä jätetään paljon heitteille, ja niitä palautuu löytötavaraan melkoinen määrä vuosittain. Ollilla sanoo, että vain alle puolet lukitsee pyöränsä kauppaan mennessään.Turvakaiverrus avuksi


Ollila toteaa, että poliisipartiot liikkuessaan tekevät havaintoja pyöristä. Jos pyörässä on turvakaiverrus tai omistaja muuten tunnistaa pyörän, se saadaan takaisin omistajalleen. Viime vuonna Ylivieskan poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon tulleistapyöristä puolet palautettiin omistajilleen. Toinen puoli myytiin huutokaupalla. Oulussa varastetuista pyöristä noin kolmasosa palautuu löytötavaraan, josta ne päätyvät huutokaupattaviksi.Ilmoituksia parituhatta


Pyörävarkauksia voidaan estää kunnollisella lukituksella. Pyörän oman lukon lisäksi voidaan käyttää vaijeria tai kettinkiä, jolla pyörä kiinnitetään rungostaan telineeseen. Poliisi neuvoo pyörän omistajia turvamerkitsemään pyöränsä pyöräliikkeessä tai poliisilla. Omistaja voi laittaa itselleen ylös pyörän valmiste- tai rungonnumeron.

Varatuomari Jorma Bäckman Pohjolan Oulun konttorista sanoo, etteivät polkupyörävarkaudet ole vakuutusyhtiölle ongelma. Viime vuonna ilmoituksia tuli noin 2 000, joita korvattiin rahassa yli 400 000 euron arvosta.

Vakuutusyhtiön näkökulmasta pyörävarkaudet ovat vähentyneet. "Tiedon määrä on lisääntynyt. Ymmärretään, että pyörä on suojattava varkaudelta."

Vahinkoilmoituksen voi tehdä vakuutusyhtiön puhelinkorvauspalveluun. Korvauksen saanti edellyttää jäljennöstä rikosilmoituksesta. Sen lisäksi vakuutusyhtiölle on toimitettava pyörän avaimet, jotta voidaan todeta, että pyörä oli asianmukaisesti lukittu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Ihan oikein, että vartioidaan ja on laitettu aikaraja. Kesällä ja syksyllä näkee kun pihit asuntoautoilijat majoittuvat ... Lue lisää...
saa vartioida

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image