Mainos

Lähes kaikki ajavat ylinopeutta, mutta vain muut kaahaavat

Liikenne 4.7.2008 10:42 | Päivitetty 4.7.2008 10:46
Matti Heikura
Lähes kaikki suomalaiset kuljettajat kertovat joskus ajavansa ylinopeutta. Omaa ylinopeutta pidetään kuitenkin melko harmittomana tekona, mutta muiden ylinopeutta pelkää lähes puolet kuljettajista.

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan viidennes sanoi ylittävänsä nopeusrajoituksen usein. Vain neljä prosenttia kuljettajista kertoi, ettei koskaan aja yli sallitun nopeuden. Määrä on laskussa, sillä vielä vuonna 2001 näitä kuljettajia oli kymmenen prosenttia.

Noin puolet vastanneista kertoi ylinopeutensa syyksi sen, että hyvillä teillä ja hyvällä autolla tulee huomaamatta ajaneeksi liian kovaa. Kolmannes vastaajista antoi perusteluksi sen, että on turvallisempaa mennä liikenteessä muiden mukana kuin noudattaa nopeusrajoituksia.

Joka kymmenes kuljettaja kertoi, että ylinopeudella ajamisesta on tullut tapa. Aiempien Liikenneturvan tutkimusten mukaan alle 15 km/h ylinopeuksia ei juurikaan paheksuta.

Kuljettajat kertoivat, että ajonopeuden valintaan vaikuttavat erityisesti sää, pimeys, liukkaat kelit ja nopeusrajoitukset. Kahdeksan kuljettajaa kymmenestä kertoi ottavansa huomioon myös hirvivaaran ja oman väsymyksensä.

Tutkijalautakuntien tiedoista käy ilmi, että joka viides kuolonkolarin aiheuttaja on epäonnistunut juuri oikean tilannenopeuden arvioimisessa.

Yli puolet vastaajista kannatti nopeusvalvonnan lisäämistä. Sekä kameravalvonta, että ylinopeuksista annettujen rangaistusten tiukentaminen saivat kannatusta. Vastaajista suurin osa oli sitä mieltä, että 80 km rajoitusalueella poliisin tulisi puuttua 10 km tunnissa ja sitäkin pienempiin nopeusrajoituksen ylityksiin.

"Aina vain on palattava nopeuksiin ja niistä on puhuttava nyt ja jatkossa. Liikenneturva kampanjoi heinäkuussa teemalla: Ennakoi tiedät kyllä miksi. Ennakoimalla oikea nopeus kuljettajalle jää enemmän aikaa toimia oikein ja välttää onnettomuus. Jos onnettomuuteen joudutaan sen seuraukset ovat myös lievemmät", muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin. (Kaleva)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumipyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työkkärille ei mene jakeluun; en halua puhelinmyyntityötä!

Tuo ''puhelinmarkkinointi'' on rikollista - pahimmillaan kotirauhan - häirintää, joka on kiellettävä lailla. Lue lisää...
ei ole työtä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image