Lähes kaikki ajavat ylinopeutta, mutta vain muut kaahaavat

Liikenne 4.7.2008 10:42 | Päivitetty 4.7.2008 10:46
Matti Heikura
Lähes kaikki suomalaiset kuljettajat kertovat joskus ajavansa ylinopeutta. Omaa ylinopeutta pidetään kuitenkin melko harmittomana tekona, mutta muiden ylinopeutta pelkää lähes puolet kuljettajista.

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan viidennes sanoi ylittävänsä nopeusrajoituksen usein. Vain neljä prosenttia kuljettajista kertoi, ettei koskaan aja yli sallitun nopeuden. Määrä on laskussa, sillä vielä vuonna 2001 näitä kuljettajia oli kymmenen prosenttia.

Noin puolet vastanneista kertoi ylinopeutensa syyksi sen, että hyvillä teillä ja hyvällä autolla tulee huomaamatta ajaneeksi liian kovaa. Kolmannes vastaajista antoi perusteluksi sen, että on turvallisempaa mennä liikenteessä muiden mukana kuin noudattaa nopeusrajoituksia.

Joka kymmenes kuljettaja kertoi, että ylinopeudella ajamisesta on tullut tapa. Aiempien Liikenneturvan tutkimusten mukaan alle 15 km/h ylinopeuksia ei juurikaan paheksuta.

Kuljettajat kertoivat, että ajonopeuden valintaan vaikuttavat erityisesti sää, pimeys, liukkaat kelit ja nopeusrajoitukset. Kahdeksan kuljettajaa kymmenestä kertoi ottavansa huomioon myös hirvivaaran ja oman väsymyksensä.

Tutkijalautakuntien tiedoista käy ilmi, että joka viides kuolonkolarin aiheuttaja on epäonnistunut juuri oikean tilannenopeuden arvioimisessa.

Yli puolet vastaajista kannatti nopeusvalvonnan lisäämistä. Sekä kameravalvonta, että ylinopeuksista annettujen rangaistusten tiukentaminen saivat kannatusta. Vastaajista suurin osa oli sitä mieltä, että 80 km rajoitusalueella poliisin tulisi puuttua 10 km tunnissa ja sitäkin pienempiin nopeusrajoituksen ylityksiin.

"Aina vain on palattava nopeuksiin ja niistä on puhuttava nyt ja jatkossa. Liikenneturva kampanjoi heinäkuussa teemalla: Ennakoi tiedät kyllä miksi. Ennakoimalla oikea nopeus kuljettajalle jää enemmän aikaa toimia oikein ja välttää onnettomuus. Jos onnettomuuteen joudutaan sen seuraukset ovat myös lievemmät", muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin. (Kaleva)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:58
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos varoittaa erittäin korkeasta metsäpalon syttymisriskistä – palo voi nyt levitä nopesti suurpaloksi
12:51
Viime vuoden kakkonen keskeyttää Ranskan ympäriajon
11:29
Poliisi tutkii Helsingin Viikin jätevarastopaloa vahingontekona
11:27
Israel hyväksyi kiistellyn kansallisvaltiolain – arabikansanedustaja kuvaili tilannetta "demokratian kuolemaksi"
11:26
Trumpin hallinto pohtii Putinin ehdottamaa vaihtokauppaa - Yhdysvalloissa järkytyttiin: "Edes Stalinin aikakaudella Neuvostoliiton hallitus ei ollut niin röyhkeä"
11:06
Skripalien myrkytyksestä epäillyt tekijät tunnistettu – poliisi uskoo, että venäläisiä tekijöitä oli useita
10:55
Moderni orjuus on yleisintä Pohjois-Koreassa ja Eritreassa – pitkiä työtunteja ja epäinhimillisiä olosuhteita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä Lapissa ja tukalaa hellettä muualla maassa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

273 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Aktiivimallin tarkoitukseksi on kerrottu työllistyminen. Oikeasti tarkoitus oli leikata työttömiltä rahaa muihin tarkoi... Lue lisää...
Älä puhu apulantaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image