Moottori

Lelututkan tarkkuus yllätti testissä

Tutkien nopeusnäytöt kertovat oleellisen. Poliisitutkan ja Radar Gunin näyttöjen ero oli tesisarjassa suurimmillaan kolme kilometriä tunnissa. Poliisitutka pystyi kuitekin mittaamaan nopeuden huomattavasti kauempaa. Radar Gunin mittaus alkoi vasta, kun auto oli noin 25 metrin päässä siitä. KUVA: Riskilä Satu
Moottori 31.8.2007 0:00 | Päivitetty 31.8.2007 8:54
Matti Heikura
Hot Wheels Radar Gun on pistoolitutka, joka mittaa oikean ja leikkiauton tai minkä tahansa muun liikkuvan kohteen nopeuden 160 km/h nopeuteen asti. Näin mainostetaan laitetta, joka juuri on tullut Suomen markkinoille myyntiin. Laitteen mukana tulleen mainoskirjeen mukaan laite on lisäksi saksalaisen Auto Bild -lehden tekemässä testissä havaittu tarkkuudeltaan yhtä hyväksi kuin poliisin käyttämän nopeustutkan.

Ihan pureksimatta tätä jälkimmäistä väitettä ei kuitenkaan haluttu hyväksyä, vaan laite asetettiin testiin täkäläisissä olosuhteissa. Mukaan testikuvioon saatiin Liikenneturva, Liikkuvan poliisin Pohjois-Suomen yksikkö ja A-katsastus, jonka piha-alueella testimittaukset tehtiin.

Liikennepoliisitarkastaja Jarmo Rintanen toi testiin poliisin yleisesti käyttämän Stalker ATR -tutkan ja Liikenneturvan kouluttaja Aulis Hannula käytti Mattelin Radar Gunia. Mitattavaa kohdeautoa puolestaan ajoi Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Neljästä sormiparistosta voimansa saava Radar Gunin näyttö testattiin heti paristojen paikoilleen panon jälkeen suuntaamalla se läheiseen seinään. Näyttöön ilmaantui pyöreä nolla, joten ainakin sen laite havaitsi, ettei seinä liikkunut mihinkään.

Laitteen käyttöohje on hieman sekava. Ei siksi, että käytetty kieli olisi huonoa, vaan siksi, että jokainen osa-alue on selostettu usealla kielellä ja aina omassa lohkossaan. Niinpä ohjetta saa käännellä aikansa, ennen kuin perusohjeet tulevat selviksi.

Ohjeiden mukaan laitteen toimintaetäisyys on noin 10 metriä ja laite mittaa nopeutta vain suoraan kohti tulevasta tai suoraan pois päin menevästä kohteesta. Pistoolin liipaisimen painaminen käynnistää mittauksen ja näyttöön jää lopulta mittauksen aikana mitattu suurin nopeus. Nopeuden voi mitata lisäksi joko maileina tai kilometreinä tunnissa.

Laitteessa on lisäksi kytkin, jolla laitteen voi kytkeä 1:64 -mittakaavatilaan. Sen jälkeen laite kertoo, mitä vauhtia pikkuauto kulkisi, jos se olisi oikean auton kokoinen.

Ohjeiden mukaan laitetta pitäisi lisäksi käyttää vain pihoilla, ei varsinaisessa liikenteessä.

Seitsemänvuotiaille ja sitä vanhemmille tarkoitettu laite maksaa noin 70 euroa. Testissä se sai vastaansa noin 6 000 euroa maksavan poliisitutkan.

Mittaussarja toteutettiin A-katsastuksen Heinäpään toimipisteen pihalla. Testi koostui useista toisiaan seuranneista ajokerroista joissa käytettyä nopeutta nostettiin kerta kerran jälkeen. Ensimmäisissä ajoissa nopeus oli noin 30 km/h ja siitä mittauskohteena toimineen auton nopeus nostettiin noin 65 kilometriin tunnissa.

Testisarjassa kirjattiin ylös seuraavat tulokset. Nopeusnäytöistä ensimmäinen on poliisin tutkasta, toinen Radar Gunista: 32/32, 34/33, 38/40, 41/40, 58/56, 61/59 ja 67/64. Testisarja jakaantui lähes tasan kohti tulevan ja poispäin menevän auton mittauksista..

Laitteiden näytöt osoittautuivat siis kerta kerran jälkeen lähes samoiksi. Poliisin tutkan näyttö oli joko sama tai korkeintaan kolme kilometriä tunnissa enemmän kuin Radar Gunin. Lisäksi Radar Gunia käyttänyt Aulis Hannula huomasi, että laite mittasi nopeuden huomattavasti lupauksia kauempaa, jopa yli 20 metrin päästä.

Hieman laitteen jättämää kokonaiskuvaa himmensi se, että se meni jumiin kaksi kertaa mittasarjojen aikana. Molemmilla kerroilla toiminta saatiin normaaliksi painamalla kuulakärkikynän terällä laitteen reset-painiketta.

Radar Gunin tarkkuus yllätti koko testiryhmän. Monen mielestä laitteen toiminta oli yllättävän hyvää ottaen huomioon, että se näytti lelulta. Tämä ei kuitenkaan ole suuri ihme, leluhan se ainakin virallisesti onkin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Poliiseille säästöjä.. Jokaiselle lelututka kouraan tai kaksikin ja saadaan säästyneillä rahoilla palkattua pari poliisia lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Jos joku luulee työttömyyden olevan jonkinlainen nautintoetuus, josta ei enemmistö ihmisistä halua pois eikä luopua, nii... Lue lisää...
Kiitos ja näkemiin.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image