Luonto

Mainos

Pussitiainen yllätti pesillään

Tulokas etelästä. Suomen pohjoisin pussitiaisen pesä valmistui viime kesänä Vihreäsaareen. KUVA: Ari Rajasärkkä
Luonto 15.9.2003 0:01
Pekka Rahko
Oulun yliopiston eläinmuseo on saanut haltuunsa jälleen kappaleen Pohjois-Pohjanmaan luonnonhistoriaa: pussitiaisen pesän Vihreäsaaren rannalta ja toisen Oritkarista. Historiallisiksi pesät tekee se, että ne ovat maakunnan ensimmäiset ja Suomen pohjoisimmat tiedossa olevat pussitiaisen pesät.

Onnellista perhetapahtumaa ei kuitenkaan todettu. Pussin löytyminen ei nimittäin vielä kerro pesinnästä, sillä pussitiaiskoiras yrittää houkutella naaraita rakentamalla pesiä.

Oulussa ei naaraita havaittu, joten normaalilta levinneisyysalueeltaan harhautuneet koiraat - tai koiras - taisivat olla poikamiehiä. Lintujen lukumäärästä ei ole varmuutta, mutta Vihreäsaaren pesää tarkkaillut Ari Rajasärkkä arvelee, että kyseessä saattaa olla yksi ja sama lintu. Pesien välinen etäisyys ei ole kovin suuri, ja koiras rakentaa tavallisesti useita pesiä.

Laji on moniavioinen, eli pussia rakentavan yksinäisen koiraan löytyminen voi toisaalta tarkoittaa sitäkin, että lähistöllä on jo toinen pesä ja siellä naaras.

Koiras rakentaa pussinmuotoisen pesän riippumaan puun uloimmista oksista. Se ei ole niin helppo havaita kuin erikoisen pesän muotoa katsomalla voisi luulla. Pesiä voi olla Oulujokisuiston alueella useampiakin kuin nyt löytyneet, ja lehtien pudottua puista ne näkyvät paljon paremmin kuin kesällä.

Rajasärkkä kertoo nähneensä Unkarissa ylitalvisia pesiä korkealla puissa, joten eivät Oulun tuuletkaan välttämättä pudota pesiä heti syksyn tullen.

Pohjois-Pohjanmaan aiemmat havainnot ovat vuodelta 2001, jolloin laji havaittiin elokuussa Oulunsalossa Nenännokalla ja lokakuussa Hailuodon Pöllässä. Näitä ennen Suomen pohjoisin havainto oli pesintä Maaningalla Pohjois-Savossa kesällä 2000.Uusi tulokas


Pussitiainen on sangen uusi tuttavuus Suomen luonnossa. Ensihavainto tehtiin vuonna 1954 Hämeenlinnassa. 1960-luvulla havaittiin yksi, 1970-luvulla kolme ja 1980-luvulla 19 yksilöä. Ensimmäinen pesintä Suomessa varmistettiin Turussa vuonna 1985.

1990-luku alkoi lupaavasti, sillä vuosina 1990 ja 1991 havaittiin yhteensä parikymmentä lintua. Sitten seurasi kuitenkin koko lopun vuosikymmenen kestänyt hiljaisemman esiintymisen kausi.

Uusi vuosituhat alkoi Suomessa pussitiaisella vilkkaasti. Vuonna 2000 koettiin rynnistys: 28 yksilöä. Pesiä löytyi viideltä paikkakunnalta ja pesintä varmistettiin kahdessa tapauksessa. Menneenä kesänä pesintäyrityksiä todettiin Oulun lisäksi myös Porissa ja Kotkassa.

Varmoja pesintöjä on hyvistä esiintymisvuosista huolimatta tiedossa vain vajaa kymmenen.

Kaukaa ei tulokkaita tarvitsisi odotella. Virossa tapahtui voimakas leviämisaalto viitisentoista vuotta sitten, ja kannanarvio 1990-luvun alusta on 100-300 paria. Ruotsissa laji pesii varsin yleisenä Tukholman korkeudelle asti, mutta kanta on taantunut 1990-luvulla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
143
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image