Luonto

Oulangan kan­sal­lis­puis­ton kalk­ki­lam­mes­ta löytyi harvinaisuus - har­maa­nä­kin­par­ran luultiin kadonneen Suomesta

Luonto 10.10.2017 11:15
Kaleva

Kuusamon ja Sallan alueella sijaitsevasta Oulangan kansallispuistosta on löytynyt laji, jota ei löydetä mistään muualta Suomessa, kertoo Metsähallitus. Kyseessä on makroleviin kuuluva harmaanäkinparta. Lajin oli jo luultu kadonneen Suomesta kokonaan.

Harmaanäkinparta on muutaman sentin korkuinen kasvi. KUVA: Metsähallitus

Oulangan kansallispuistossa elää satoja harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Joidenkin elinympäristövaatimukset ovat hyvin erikoisia, ja niitä esiintyy Suomessa vain Oulangalla.

Kyseinen harmaanäkinparta löytyi vuonna 2013 Oulangan kalkkilammesta kerätystä näytteestä. Se päätyi Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Helsinkiin. Lajia arveltiin ensin kalkkinäkinparraksi, joka on hieman harmaanäkinpartaa yleisempi laji. Museolla vieraillut novosibirskiläinen näkinpartaistutkija Roman Romanov täsmensi hiljattain näytteen lajinmääritystä harmaanäkinparraksi.

Näkinpartoja esiintyy Suomessa tyypillisesti Itämeressä. Lisäksi niitä on löytynyt hieman makeista vesistä, jotka ovat dolomiittialueiden kalkkipitoisia järviä ja pikkulampia.

Harvinainen kasvuympäristö

Metsähallituksen tiedotteen mukaan kalkkilammet ovat kasvupaikkoina sangen poikkeuksellisia, ja niiden kasvillisuus on äärimmäisen niukkaa.

Harmaanäkinparran esiintymälammen pohjaan on saostunut vuosituhansien aikana useita metrejä hienojakoista, harmahtavaa kalkkiliejua. Sitä kertyy lampeen laskevista kalkkivetisistä huurresammallähdepuroista.

Erikoinen routailmiö nostattaa lammen pohjasta jopa kilojen painoisia kiviä kohti pintaa, jossa ne lepäävät pinnaltaan höttöiseltä vaikuttavan kalkkiliejun päällä. Lieju ilmeisesti kantaa kiviä raskaampiakin taakkoja, sillä lammessa on nähty ajoittain porojen ja jopa karhun tallustelujälkiä.

Lammen liejupohjalla kasvaa joidenkin yleisten sarojen lisäksi vain merivitaa. Harmaanäkinparran ja merividan lisäksi lammessa polskii kuoriäyriäislaji järvikatka. Se on yksi harvoista sisävesien kalkkilammissa runsaina määrinä viihtyvistä eläinlajeista. 

MAINOS

Kommentoi

Sitten vaan Karhunkierros käyttökieltoon, ettei vaan kukaan vaeltaja vahingossa tallaa tätä arvokasta heinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojelu kansallispuistoissa on todella hyvä asia. Mutta muu liitoravanpaskojen ja vastaavien järjenvastainen suojelu ei. Törkeää on myös niiden käyttö estämään ja viivyttämään mm tärkeitä rakennushankkeita, totta kai jos kyseessä on ainutlaatuinen esiintymä suojelu on ymmärrettävää mutta jos esiintymispaikkoja on maassa useita kymmeniä niin silloin maalaisjärjen tulee voittaa. Samoin suhtkoht yleisten kasvien siirtelyssä esim tienrakennuksen yhteydessä ei ole mitään järkeä, maksaa paljon ja kasvit ei menesty uusilla paikoilla. Kansallispuistot Suomessa on todella hieno juttua, millään muulla tavoin ei esim aitoja erämaametsiä saa säilytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

251 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ihan kiva hissipuhe Juha S, mutta mietitäänpä vielä kertaalleen kenen kannattaa JS:ää äänestää. Ehdottomasti uskonvelji... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image