Luonto

Mainos

Oulangan kan­sal­lis­puis­ton kalk­ki­lam­mes­ta löytyi harvinaisuus - har­maa­nä­kin­par­ran luultiin kadonneen Suomesta

Luonto 10.10.2017 11:15
Kaleva

Kuusamon ja Sallan alueella sijaitsevasta Oulangan kansallispuistosta on löytynyt laji, jota ei löydetä mistään muualta Suomessa, kertoo Metsähallitus. Kyseessä on makroleviin kuuluva harmaanäkinparta. Lajin oli jo luultu kadonneen Suomesta kokonaan.

Harmaanäkinparta on muutaman sentin korkuinen kasvi. KUVA: Metsähallitus

Oulangan kansallispuistossa elää satoja harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Joidenkin elinympäristövaatimukset ovat hyvin erikoisia, ja niitä esiintyy Suomessa vain Oulangalla.

Kyseinen harmaanäkinparta löytyi vuonna 2013 Oulangan kalkkilammesta kerätystä näytteestä. Se päätyi Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Helsinkiin. Lajia arveltiin ensin kalkkinäkinparraksi, joka on hieman harmaanäkinpartaa yleisempi laji. Museolla vieraillut novosibirskiläinen näkinpartaistutkija Roman Romanov täsmensi hiljattain näytteen lajinmääritystä harmaanäkinparraksi.

Näkinpartoja esiintyy Suomessa tyypillisesti Itämeressä. Lisäksi niitä on löytynyt hieman makeista vesistä, jotka ovat dolomiittialueiden kalkkipitoisia järviä ja pikkulampia.

Harvinainen kasvuympäristö

Metsähallituksen tiedotteen mukaan kalkkilammet ovat kasvupaikkoina sangen poikkeuksellisia, ja niiden kasvillisuus on äärimmäisen niukkaa.

Harmaanäkinparran esiintymälammen pohjaan on saostunut vuosituhansien aikana useita metrejä hienojakoista, harmahtavaa kalkkiliejua. Sitä kertyy lampeen laskevista kalkkivetisistä huurresammallähdepuroista.

Erikoinen routailmiö nostattaa lammen pohjasta jopa kilojen painoisia kiviä kohti pintaa, jossa ne lepäävät pinnaltaan höttöiseltä vaikuttavan kalkkiliejun päällä. Lieju ilmeisesti kantaa kiviä raskaampiakin taakkoja, sillä lammessa on nähty ajoittain porojen ja jopa karhun tallustelujälkiä.

Lammen liejupohjalla kasvaa joidenkin yleisten sarojen lisäksi vain merivitaa. Harmaanäkinparran ja merividan lisäksi lammessa polskii kuoriäyriäislaji järvikatka. Se on yksi harvoista sisävesien kalkkilammissa runsaina määrinä viihtyvistä eläinlajeista. 

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Sitten vaan Karhunkierros käyttökieltoon, ettei vaan kukaan vaeltaja vahingossa tallaa tätä arvokasta heinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojelu kansallispuistoissa on todella hyvä asia. Mutta muu liitoravanpaskojen ja vastaavien järjenvastainen suojelu ei. Törkeää on myös niiden käyttö estämään ja viivyttämään mm tärkeitä rakennushankkeita, totta kai jos kyseessä on ainutlaatuinen esiintymä suojelu on ymmärrettävää mutta jos esiintymispaikkoja on maassa useita kymmeniä niin silloin maalaisjärjen tulee voittaa. Samoin suhtkoht yleisten kasvien siirtelyssä esim tienrakennuksen yhteydessä ei ole mitään järkeä, maksaa paljon ja kasvit ei menesty uusilla paikoilla. Kansallispuistot Suomessa on todella hieno juttua, millään muulla tavoin ei esim aitoja erämaametsiä saa säilytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Onhan tuo eläkejuttukin asia sinänsä..mutta hurjempaa on, että entinen ministeri liitetään murhaan, jossa on tullut esil... Lue lisää...
Aika rajua.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.2.

Naapurit

21.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image