Luonto

Mainos

Lapin linnut teemana luon­to­kes­kuk­sis­sa

Ilmaston ja elinympäristöjen raju muutos uhkaa arktisia lintulajeja kuten lapinpöllöä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Luonto 13.3.2012 14:21 | Päivitetty 13.3.2012 14:26
Kaleva

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksissa on ensi viikolla teemana Lapin linnut. Niistä tulee kertomaan lintututkija ja tietokirjailija Pertti Koskimies.

Lapintiainen, lapintiira, lapinsirkku, lapinsirri, lapinkirvinen, lapinpöllö – lapinlintuja riittää, eikä missään muussa osassa Suomea eläkään yhtä omintakeista lintujoukkoa kuin Lapissa. Kuuluuhan niihin jo nimenkin puolesta tunturikihu, tunturihaukka, tunturipöllö, tunturikiuru, tundraurpiainen sekä monet muut siivekkäät, joiden nimistä ei pohjoinen ilmansuunta käy näin suoraan selville.
 
Lapin lintukesä on lyhyt mutta antoisa. Päivänvaloa riittää vuorokauden ympäri, hyönteisiä kuhisee kaikkialla, eikä petojakaan pyöri pesiä vaanimassa yhtä tiuhana joukkona kuin etelässä. Näistä syistä lintujen kannattaa muuttaa tuhansien kilometrien päästä Lappiin pesimään.

Mutta talvi on toista maata, se karkottaa etelään yhdeksän lintua kymmenestä. Kaamokseen jäävät lajit ovat sitäkin kovempia, siipikansan selviytyjiä.

Ilmaston ja elinympäristöjen raju muutos uhkaa jo tällä vuosisadalla hävittää arktisimmat lintumme koko maasta. Uhanlaisina ovat muun muassa tunturihaukat ja kiirunat, lapinpöllöt ja taviokuurnat.

Lintututkija Pertti Koskimies on Lapin ja lapinlintujen tuntija, joka on seurannut linnustoa ja sen muutoksia joka puolella Tunturi-Lappia. Hän on tutkinut erityisen tarkkaan tunturihaukan ja muiden petolintujen elämäntapoja sekä pohjoisten lajien suojelukysymyksiä.

Koskimies kertoo siivekkäistä tiistaina 20. maaliskuuta Pallastunturin luontokeskuksessa kello 19.30,  ilmoittautuminen luontokeskukseen 19. maaliskuuta mennessä. Luontoilta pidetään keskiviikkona 21. maaliskuuta Tunturi-Lapin luontokeskuksessa kello 18.00. Luontokeskus Kellokkaassa tilaisuus on torstaina 29. maaliskuuta kello 18.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Pirteät postinkantajat
ErAs

Uusin lukijakuva

Bitereus

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jos tavaran saa ilmaiseksi, niin eikö ole kuitenkin kohtuullista ettei lahjoittajan tarvitse sitä omin kustannuksin läht... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image