Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Lapin linnut teemana luontokeskuksissa

Ilmaston ja elinympäristöjen raju muutos uhkaa arktisia lintulajeja kuten lapinpöllöä. Ilmaston ja elinympäristöjen raju muutos uhkaa arktisia lintulajeja kuten lapinpöllöä.
Jarmo Kontiainen
Luonto  13.3.2012 | Päivitetty 13.3.2012 | Kaleva Muuta tekstin kokoa -+

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksissa on ensi viikolla teemana Lapin linnut. Niistä tulee kertomaan lintututkija ja tietokirjailija Pertti Koskimies.

Lapintiainen, lapintiira, lapinsirkku, lapinsirri, lapinkirvinen, lapinpöllö – lapinlintuja riittää, eikä missään muussa osassa Suomea eläkään yhtä omintakeista lintujoukkoa kuin Lapissa. Kuuluuhan niihin jo nimenkin puolesta tunturikihu, tunturihaukka, tunturipöllö, tunturikiuru, tundraurpiainen sekä monet muut siivekkäät, joiden nimistä ei pohjoinen ilmansuunta käy näin suoraan selville.
 
Lapin lintukesä on lyhyt mutta antoisa. Päivänvaloa riittää vuorokauden ympäri, hyönteisiä kuhisee kaikkialla, eikä petojakaan pyöri pesiä vaanimassa yhtä tiuhana joukkona kuin etelässä. Näistä syistä lintujen kannattaa muuttaa tuhansien kilometrien päästä Lappiin pesimään.

Mutta talvi on toista maata, se karkottaa etelään yhdeksän lintua kymmenestä. Kaamokseen jäävät lajit ovat sitäkin kovempia, siipikansan selviytyjiä.

Ilmaston ja elinympäristöjen raju muutos uhkaa jo tällä vuosisadalla hävittää arktisimmat lintumme koko maasta. Uhanlaisina ovat muun muassa tunturihaukat ja kiirunat, lapinpöllöt ja taviokuurnat.

Lintututkija Pertti Koskimies on Lapin ja lapinlintujen tuntija, joka on seurannut linnustoa ja sen muutoksia joka puolella Tunturi-Lappia. Hän on tutkinut erityisen tarkkaan tunturihaukan ja muiden petolintujen elämäntapoja sekä pohjoisten lajien suojelukysymyksiä.

Koskimies kertoo siivekkäistä tiistaina 20. maaliskuuta Pallastunturin luontokeskuksessa kello 19.30,  ilmoittautuminen luontokeskukseen 19. maaliskuuta mennessä. Luontoilta pidetään keskiviikkona 21. maaliskuuta Tunturi-Lapin luontokeskuksessa kello 18.00. Luontokeskus Kellokkaassa tilaisuus on torstaina 29. maaliskuuta kello 18.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos
Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Luonto Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös