Luonto

Ikuinen oliivipuu on elämänpuu

Luonnonvaraista oliivipuuta tavataan Välimeren ympäristössä, jossa se kasvaa vuorten rinteillä sekä rantapenkereillä. Villi oliivi muistuttaa paljon viljeltyjä kantoja, mutta sen marjat ovat huomattavasti pienemmät. Kuvan oliivipuut kasvavat Pohjois-Tunisiassa, Ichkeul-järven luonnonsuojelualueella.
Luonto 11.10.2008 0:00
Veli-Pekka Pelkonen
Käppyrärunkoinen puu tarrautuu vuosisataisilla juurillaan yhä tiukemmin auringon paahtaman rinteen punaiseen kamaraan. Kesä on muuttumassa syksyksi, ja ensimmäiset sateet saapuvat ukkosmyrskyn ja salamoiden säestyksellä.

Muhkurainen puuvanhus on kokenut pitkän elämänsä aikana niin kuivuudet kuin kevättulvat sekä lukemattomien ihmispolvien loiston ja rappion päivät.

Ikimuistoinen öljypuu eli oliivi on vehnän ja viinin ohella yksi ensimmäisistä viljelykasveista. Sitä on arvostettu jopa siinä määrin, että monissa kulttuureissa oliivipuun kaataja on saanut maksaa rikoksestaan hengellään.

Viljely levisi jo pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua ensimmäisten korkeakulttuurien mukana Lähi-Idästä kohti länttä, Pohjois-Afrikkaan ja Etelä-Eurooppaan.

Oliiviöljystä tuli haluttua kauppatavaraa ja sitä myötä rikkauden lähde niin kreikkalaisille kuin foinikialaisillekin. Arabien sananlaskun sanookin: "Istuta oliivipuu, niin et koskaan näe nälkää".

Kuten tuhansia vuosia sitten, oliivin viljely on edelleen merkittävä elinkeino Välimeren ympäristössä. Suurimmat tuotantomaat ovat Espanja, Italia, Kreikka, Turkki, Syyria sekä Tunisia. Nykyään merkittävää oliivin viljelyä on myös muualla maailmassa, kuten Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

Oliiviöljyn puristaminen on ikivanha taito, jota on harjoitettu kaikissa vanhoissa Välimeren kulttuureissa.

Öljyä on käytetty paitsi ravinnoksi, myös lamppuöljynä ja kosmetiikassa. Puristusmenetelmät ovat eri aikoina vaihdelleet, mutta periaate on pysynyt samana.

Ensimmäisestä hienovaraisesta kylmäpuristamisesta saadaan hedelmälihasta irtoava, kaikkein laadukkain öljy, neitsytöljy.

Toisessa puristuksessa koko marja murskataan, jolloin öljyä irtoaa myös kivestä. Viimeisen puristuksen tehoa lisätään lämmittämällä oliivimassaa. Tästä lämpöpuristuksesta saatavaa öljyä käytetään vain teollisuudessa.

Jäljelle jäävää oliivimassaa ei heitetä menemään, vaan se käytetään eläinten rehuksi tai polttoaineena. Entisaikojen myllynkivet ja puristimet on nykyään korvattu tehokkaammilla lingoilla eli sentrifugeilla.

Oliivi on vaatimaton kasvualustansa suhteen. Vaikka se sietää erittäin hyvin sekä paahdetta että kuivuutta, joudutaan kuivimmilla viljelyaluilla turvautumaan kesäaikana kasteluun.

Talvella puolestaan saattavat kylmät jaksot koitua viljelmien turmioksi. Oliivi kestää hetkellisesti jopa yli kymmenen asteen pakkasta, mutta pidempään jatkuessaan jo muutaman asteen pakkanen saa aikaan paleltumisvaurioita.

Satoisuus vaihtelee noin kolmen vuoden sykleissä. Runsaan sadon jälkeen tulee pari vähemmän satoista vuotta.

Ensimmäistä kertaa nuori oliivipuu kantaa hedelmää alle kymmenvuotiaana, mutta maksimisadon se saavuttaa noin 50-70-vuotiaana. Sen jälkeen satoisuutta voidaan pitää yllä "nuorentamalla" eli oikealla leikkauksella tai varttamalla nuoria versoja vanhan puun runkoon.

Tänä päivänä satoa tuottavat puut saattavatkin olla useiden satojen vuosien ikäisiä.

Vanhimpien, elossa olevien oliivipuiden on arveltu itäneen jo ajanlaskumme alkuaikoina. Siten esimerkiksi Jerusalemin Öljymäellä kasvavien oliivipuiden on sanottu olevan samoja, jotka mainitaan jo Uudessa Testamentissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

99
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
77
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
59
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image