Syksy saapuu ke­sä­huo­nee­seen

Kesäisten sävyjen tilalle sisustussuunnittelija valitsi ruskeita ja tummempia sävyjä.
Koti 25.9.2010 0:00
Katariina Vuori teksti Risto Rasila Kaleva kuvat
Aurinkoisena ja lämpimänä syyspäivänä fysiatrian erikoislääkäri Sinikka Levoskan takapihalla oleva kesähuone tuo vielä mieleen suven huolettomuuden. Pihan takana kasvavan metsän puiden vaihtaessa väriä syysmuodin mukaiseksi, myös kesähuone kaipaa pientä vuodenaika-
päivitystä.

Levoskan kesähuoneen suunnitteli alun perin arkkitehti taimiviljelyä ja savenmuotoiluharrastusta varten. Suurilla ikkunoilla varustetussa taimihuoneessa on helposti huuhdeltava akryylilattia, suuri lattiakaivo ja isolla lavuaarilla varustettu työskentelytaso multahommiin. Isompi, viistokattoinen huone taas on varustettu kiskoilla liikkuvilla ateljé-valoilla ja vesipisteellä sekä pienellä kaasuhellalla. Kesähuoneen edessä laudoitetulla laiturimaisella terassilla on poreallas.

Taimien kasvatus ja savitytöt saavat kuitenkin odottaa, ja lisärakennus päätettiin viime keväänä sisustaa kesähuoneeksi, joka tarvittaessa toimii myös vierastalona.

Kesähuoneprojektin kiireinen tohtori antoi sisustussuunnitteluyritys Room Boomille ja White Maisonin sisustusalan yrittäjälle Mari Rounajalle. Suunnittelijat saivat vapaat kädet, ja Levoska on ollut tyytyväinen yllätyksellisiin ratkaisuihin.

"Asiakas oli hyvin luottavainen, kun antoi projektin kokonaisuudessaan meidän tehtäväksi. Hän pitää paljon vaaleasta ja rauhallisesta. Toimme tänne erilaisia huonekaluja ja sisustuselementtejä, kun hän oli töissä. Hän sai sitten illalla rauhassa miettiä pitikö niistä vai halusiko jotakin muuta tilalle."

Olohuoneessa oleva vuodesohva oli talossa jo valmiina. Muut merellisyyttä henkivät kalusteet ovat longisland-tyylistä sisustussarjaa.

"Puunväriset sisäseinät vahattiin puuvahalla vaaleammaksi, ikkunoihin laitettiin valkoiset puusälekaihtimet ja ilmavat verhot. Näillä saa näkösuojaa, kun rakennus on vierailijoiden
käytössä."

Taimityöskentelytila muuntautui ruokailutilaksi ja ateljésta tuli rauhallinen vuodesohvalla varustettu oleskelutila. Rakennuksessa on myös pieni poreammeella varustettu rustiikki, mutta ylellinen kylpyhuone. Säleovilla varustettu kaappi kätkee sisäänsä television.

"Isäntäväki ja vieraat saattavat kesällä syödä täällä tai tulla rauhassa lueskelemaan. Ilmojen viiletessä kamiina tuo mukavasti tunnelmaa."

Mutta muutoksiin ennen kuin talvi yllättää. Mari Rounaja on tuonut mukanaan joitakin syksyisiä somisteita kesäisten ja kepeiden tilalle. Kesäilmeestä iso lohko lähtee pois, kun valkoiselta pöydältä otetaan pois
pionimaljakko.

Rounaja vaihtaa olohuoneen vaaleat, pellavaiset tekstiilit ruskean eri sävyihin, myös lattialamppu saa vaalean hatun tilalle ruskean.

"Ilmettä saa muutettua ihan pienillä jutuilla, vaihdettavilla tyynynpäällisillä, kynttilöillä ja lyhdyillä, lämpimällä huovalla. Keittiöön ja kylpyhuoneeseen voi vaihtaa lämminsävyiset pyyheliinat. Voi tietenkin vaihtaa vaikka verhotkin ja muuta, mutta vähempikin riittää, jos ei kaikkea halua laittaa uusiksi", Rounaja vakuuttaa ja asettelee maljakkoon ison kimpun
pihlajanoksia.

Myös ruokailutila saa uudet, tummempisävyiset tabletit ja kattauksen, joka kepeiden kesäruokien sijasta palvelee syksyisiä kynttilänvalossa nautittuja lämpimiä ja tuhdimpia aterioita. Ruokapöytä saa somisteeksi isoja käpyjä.

Suurten, valkoisten lyhtyjen sisällä on kullansävyiset kynttilät valmiina sytytettäväksi iltojen hämärtyessä. Ehkäpä lyhdyt kevään tullen saavat hoitaakseen viherpeukalon kodissa minikasvihuoneen tehtävän?


Katso kuvagalleria
www.kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

11:29
Poliisi tutkii Helsingin Viikin jätevarastopaloa vahingontekona
11:27
Israel hyväksyi kiistellyn kansallisvaltiolain – arabikansanedustaja kuvaili tilannetta "demokratian kuolemaksi"
11:26
Trumpin hallinto pohtii Putinin ehdottamaa vaihtokauppaa - Yhdysvalloissa järkytyttiin: "Edes Stalinin aikakaudella Neuvostoliiton hallitus ei ollut niin röyhkeä"
11:06
Skripalien myrkytyksestä epäillyt tekijät tunnistettu – poliisi uskoo, että venäläisiä tekijöitä oli useita
10:55
Moderni orjuus on yleisintä Pohjois-Koreassa ja Eritreassa – pitkiä työtunteja ja epäinhimillisiä olosuhteita
10:44
Ruotsissa yhä lisää maastopaloja – osaa epäillään tahallisiksi
10:42
KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah uusista olympialajeista: "Kisaohjelmaan ei mielellään oteta sukupuolittuneita lajeja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä Lapissa ja tukalaa hellettä muualla maassa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

273 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Aktiivimallin tarkoitukseksi on kerrottu työllistyminen. Oikeasti tarkoitus oli leikata työttömiltä rahaa muihin tarkoi... Lue lisää...
Älä puhu apulantaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image